Dnevnik jednog leta - RC Groups
Thread Tools
May 19, 2008, 10:44 PM
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Data

Dnevnik jednog leta


Na ovoj ceskoj web strani: http://poletuchy.ic.cz/hangar/mefisto.html mozete videti fotografije i podatke o elektro jedrilici "Mefisto" firme Reichard. Model ima 2-metarsko krilo, 8 celija Sanyo N-1700SCR i brushless motor MP-Jet 28/20-7 sa sklopivom elisom 12x8.Ono sto je zanimljivo videti je dijagram koji prikazuje tok jednog leta. Za ovo je koristen altimetar ugradjen u jedrilicu.
Evo kako dijagram izgleda:Na X osi je vreme u minutima, na Y osi visina u metrima. Ono sto je odmah jasno vidljivo je da je let trajao oko 20 minuta, maksimalna dostignuta visina je bila 300m, a neka prosecna visina leta oko 100 metara.

Prvo smo imali penjanje pod punim gasom, koje je trajalo oko jednog minuta. Model se popeo na 300 metara, sto je i plafon za jedrilicu ove velicine, posto se vec gubi iz vida. Lako izracunamo da je brzina penjanja bila 300m/60s = 5m/s. Vrlo dobro. Ovo inace nije neka F5J takmicarska jedrilica koja penje vertikalno.

Sta se dalje desavalo? Ako gledamo drugi stubac, izmedju 2.5 do 5. minuta leta, vidimo da se model brzo spustio sa 300 na oko 150m. Na to je otislo takodje oko minut. Brzina propadanja je bila 2.5m/s. To je vrlo mnogo. Objasnjenje treba traziti u velikoj tezini modela - 1650g - sto je svakako previse za jedrilicu ove velicine. Tome dodajte i tezinu samog altimetra, koji je bio dodat za ovaj let, a koji sigurno nije ispod 50g. Opterecenje krila je 46g/dm^2. Ocigledno je model veoma brz horizontalno, pa otud i velika brzina propadanja. Vlasnik navodi da je najveca horizontalna brzina koju je postigao bila 33m/s ili 120km/h. Toje otprilike i najvise sa koliko bi se smelo opteretiti Mefistovo krilo od stiropora i balze. Profil S3021, opet, preporucljiv je za lakse i sporije jedrilice. I tu verovatno treba traziti razlog tako brzom propadanju.
Sign up now
to remove ads between posts
May 20, 2008, 02:31 AM
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Radi poredjenja, jedna vrhunska F3J jedrilica kao "AVA" ima propadanje tako nisko kao sto je 0.3m/s.http://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=AVA

http://www.fvk.de/AVA.html