Thread Tools
Oct 19, 2020, 04:15 AM
Registered User
Thread OP
Discussion

BetaFPV 85X - what version do i have? and 4S?


Hi,

So i bought a second hand new in box Beta FPV 85X. But i was wondering what version i have ordered.
I have added a photo the the box.

The reason i am confused is that all the youtube video's seem to fly a black 85X and mine looks white.

Also i found this amazon listing: https://www.amazon.com/BETAFPV-Beta8...07MYZHMS6?th=1
That one is also white. And it says it is 4S capable. But in a few video's and online a red that some people have burned out their ESC on 4S. So i dont know what lipo's i should buy now.

I have bought this because im a beginner in FPV flying and this drone seems to be able to fly outside with a little breeze and sturdy enough when i hit a tree or something.


Can anyone tell me something more about this drone?
Sign up now
to remove ads between posts
Oct 19, 2020, 10:29 AM
BisDak2
humayraykinaon's Avatar
They make it in black or white frame, and yes the fc is 2-4s 12a but to play safe I'd do 2-3s 350/450mah. I used a similar fc on toothpick 3" on 2-3s 350mah and never had a problem while others reports the fc regulator burned out for using 4s.
Oct 19, 2020, 11:08 AM
Registered User
Check and see what motors you have, 5000kv or 6000kv. The 5000kv are good for 4s. The 6000kv shouldn't be used with 4s, only 3s. The original version came with 6000kv and they updated to 5000kv after having issues on 4s with the 6000kv

As a beginner I would recommend 3s either way, or a throttle curve/limit on 4s.
Last edited by blazenglory; Oct 19, 2020 at 11:19 AM.
Oct 20, 2020, 08:41 AM
Registered User
Thread OP
Ah thanks for the reply's I ordered some 3S lipo's.

I was wondering. since there is a new HD version. Is it also possible to update the camera of the non HD version to record some nice HD footage?
And i dont mean a decased gopro or add an caddix vista (thats way to expensive for me)
Oct 20, 2020, 10:30 AM
Registered User
You would need to swap out the cam for an HD unit like the Caddx Turtle or runcam split nano. Your FPV feed is still sd but it will record dvr in hd. I think the beta85x HD has a caddx baby turtle whoop.

Runcam split nano 3 lite
Caddx Baby Turtle Whoop
Oct 23, 2020, 04:09 PM
Registered User
Thread OP
well first i have to set it up right.

i tried bound it to my X9D taranis but when i hold the quad in my hand and give it some (very little) pitch the motors spool up to the max
sometimes but not all the time, sometime it does not do anything at all.

i dont understand it.


just tried it again, arm motors nothing works. Disarm and rearm again, motors spool up automatically only on low speed. WT F WHYYYYYYYYYYYYYYYY why are they running when i dont give them even any throttle. Even when i set in betaflight the motor stop option they still spool up

this is so annoying why does this stuff never work i spend hunderds of dollars into this hobby and i have nothing to fly
Last edited by jorrick; Oct 24, 2020 at 04:20 AM.
Oct 24, 2020, 10:51 AM
Registered User
Quote:
Originally Posted by jorrick
well first i have to set it up right.

i tried bound it to my X9D taranis but when i hold the quad in my hand and give it some (very little) pitch the motors spool up to the max
sometimes but not all the time, sometime it does not do anything at all.

i dont understand it.


just tried it again, arm motors nothing works. Disarm and rearm again, motors spool up automatically only on low speed. WT F WHYYYYYYYYYYYYYYYY why are they running when i dont give them even any throttle. Even when i set in betaflight the motor stop option they still spool up

this is so annoying why does this stuff never work i spend hunderds of dollars into this hobby and i have nothing to fly
Are you sure airmode isn't permanently enabled? Maybe you should get more comfortable on a 1s whoop, what version of bf is it on? You should be able to see why it isn't arming on the osd or the BF configurator if you plug the quad in
Oct 24, 2020, 11:36 AM
Registered User
yep, disable airmode. Airmode will override motor stop. Also, motor stop isn't a good idea in most cases (particularly if you want to do any sort of freestyle flying), unless you want it to fall out of the sky every time you hit low throttle. The motors should spin slowly at zero throttle, thats how it can maintain control in the air at zero throttle and not just tumble to the ground.

Sounds like there isnt anything wrong with the quad, you just need to watch some setup videos and figure out what all the basic settings in BF do. Don't let it frustrate you, it has a bit of a learning curve.
Last edited by blazenglory; Oct 24, 2020 at 11:42 AM.
Oct 26, 2020, 05:25 AM
Registered User
Thread OP
Well i tried all your suggestions and recallibrate the accelerometer. But nothing changed.

Then i thought maybe there is something wrong with the firmware version. So i updated the FC. But i didnt know what type of FC is in it. I tried the MatekF411 and the BetaFPVf411 and i read somewhere a guy said its the MatekF411RX

But all did not realy work well and i have the same problem.

I found out that if i give it verry little pitch the motors spin up and slowly starting to spin up until max throttle.


Then i googled some more and found the site from betafpv here below.
I downloaded that HEX file and installed that firmware. And this seems to work. I need to do more testing but i looks like the pitch seem to correlate to my stick movement.

http://support.betafpv.com/support/s...a-brushless-fc

https://betafpv.freshdesk.com/suppor...o-12a-fc-v2-0-
Code:
name x series

beacon RX_LOST

beacon RX_SET

serial 1 2048 115200 57600 0 115200

aux 0 0 0 1700 2100 0 0

aux 1 1 1 1300 1700 0 0

aux 2 2 1 1700 2100 0 0

aux 3 28 2 900 1300 0 0

aux 4 35 2 1700 2100 0 0

vtxtable bands 5

vtxtable channels 8

vtxtable band 1 BOSCAM_A A FACTORY 5865 5845 5825 5805 5785 5765 5745 5725

vtxtable band 2 BOSCAM_B B FACTORY 5733 5752 5771 5790 5809 5828 5847 5866

vtxtable band 3 BOSCAM_E E FACTORY 5705 5685 5665 5645 5885 5905 5925 5945

vtxtable band 4 FATSHARK F FACTORY 5740 5760 5780 5800 5820 5840 5860 5880

vtxtable band 5 RACEBAND R FACTORY 5658 5695 5732 5769 5806 5843 5880 5917

vtxtable powerlevels 4

vtxtable powervalues 0 1 2 3

vtxtable powerlabels 25 200 500 800

set gyro_lowpass2_type = PT1

set mag_hardware = NONE

set baro_hardware = NONE

set rssi_channel = 16

set fpv_mix_degrees = 35

set serialrx_provider = SBUS

set blackbox_device = NONE

set min_throttle = 1070

set dshot_idle_value = 450

set use_unsynced_pwm = OFF

set motor_pwm_protocol = DSHOT600

set ibatv_scale = 400

set yaw_motors_reversed = ON

set small_angle = 180

set pid_process_denom = 1

set osd_warn_core_temp = OFF

set osd_vbat_pos = 2433

set osd_rssi_pos = 2242

set osd_tim_2_pos = 2455

set osd_flymode_pos = 2425

set osd_throttle_pos = 2369

set osd_crosshairs_pos = 2253

set osd_current_pos = 2400

set osd_mah_drawn_pos = 2392

set osd_craft_name_pos = 2442

set vcd_video_system = NTSC

set p_pitch = 55

set i_pitch = 85

set d_pitch = 29

set f_pitch = 96

set p_roll = 48

set i_roll = 80

set d_roll = 27

set f_roll = 96

set p_yaw = 60

set i_yaw = 77

set f_yaw = 100


Could my strange behaviour come from running the wrong firmware on my flightcontroller?
Oct 26, 2020, 08:36 AM
Registered User
Quote:
Originally Posted by jorrick
Could my strange behaviour come from running the wrong firmware on my flightcontroller?
Yes, having the correct firmware is critical.
Oct 26, 2020, 09:40 AM
Registered User
Thread OP
Quote:
Originally Posted by blazenglory
Yes, having the correct firmware is critical.
Ah ok. And is there a way to find out if the firmware im am running now is the right one for my Betafpv 85X FPV ? (non hd non 4k) model?

Form the betafpv website i found this picture, mine is the left i think. It says it has a F405 FC but i have a F411 firmware i think.

When flashing there is also a matek F411 and a betafpv F411 FC. Im not sure which one i need.
Oct 26, 2020, 10:58 AM
Registered User
take the canopy off and look to se which FC you actually have. Then go look and see what target you should be using.

my guess is its this one.. F4 AIO FC 12A V2 which uses Firmware version: BETAFPVF411 (BEFH)
Oct 26, 2020, 11:07 AM
Registered User
Quote:
Originally Posted by blazenglory
take the canopy off and look to se which FC you actually have. Then go look and see what target you should be using.

my guess is its this one.. F4 AIO FC 12A V2 which uses Firmware version: BETAFPVF411 (BEFH)
Didn't the first releases come with a separate fc and esc?
Oct 26, 2020, 11:18 AM
Registered User
Thread OP
It says on the FC:
BETAFPV
F4 AIO 12A
Oct 26, 2020, 11:40 AM
Registered User
Quote:
Originally Posted by jorrick
It says on the FC:
BETAFPV
F4 AIO 12A
If it doesn't have v2.0 on it somewhere than its Firmware version: Betaflight MATEKF411 (MK41) according to RDQs listings (https://www.racedayquads.com/product...iABEgIOWvD_BwE)


Quick Reply
Message:

Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! What do I have and what do I need to get these two 2m sailplanes in th air pval3 Electric Sailplanes 18 Mar 13, 2017 02:26 PM
Question DX8 Version - How Can I Tell What Version I Have? MIGPILOT44 Radios 8 Nov 24, 2016 03:46 PM
Discussion I have phantom guts what can I do with them bcredneck Multirotor Drone Talk 5 Jun 04, 2016 04:32 AM
Discussion MK Blue Angel 60 - what "version" do I have, 1973 WC version? bossee Classic Pattern Flying 25 Feb 09, 2012 08:51 PM