Thread Tools
Old Jun 24, 2013, 03:39 AM
gbmarsh is offline
Find More Posts by gbmarsh
Wait...what?
gbmarsh's Avatar
Quote:
Originally Posted by risive View Post
Yes I have calibrated both in er9x and Mission Planner.
Great! So, can you do another video showing the outputs on your 9x screen?

Cheers,
Geoff
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jun 24, 2013, 06:12 AM
griffog is offline
Find More Posts by griffog
Registered User
griffog's Avatar
Quote:
Originally Posted by hollgi View Post
I need some advice as well, please.
I am tuning my first copter( hexacopter) with Ardu 2.5 3.0.6rc.
It flies very well in stab and acro, but when I go in loiter the engines 'sputter',
it stays nicely in place, and does what it should, eccept the engines sort of pulsate.
I guess that I have to adjust some loiter values, but doing it for the first time I am not sure how,
the amount of different adjustments is just hard to get the head around.
Before you tune you need to establish what your vibration levels are like. AltH and Loiter are both very sensitive to vibration.

Run RAW logging (or IMU if v3.0.0) and grab the logs for a short flight with a stable hover. Then look at the X, Y and Z axis vibration levels in the log output.
Old Jun 24, 2013, 07:40 AM
HELModels is online now
Find More Posts by HELModels
Registered User
HELModels's Avatar
I really dont understand why I have such a hard time getting my APM2.5 to auto level, but I finally did it. I actually had to start the motors on a flat surface and then carry it to the takeoff area with motors idling. If I tried just holding the yaw full right and down while in the takeoff area and get it to do the 3 LED sequence it was all over the place. When it finally hovered, it was solid. This is about the 3rd time I've had to do it too. It will be good for many flights and then it loses its mind and I dont know if it's connectors or the board.
Old Jun 24, 2013, 11:32 AM
JNJO is offline
Find More Posts by JNJO
Done Posting, Gone Flying
JNJO's Avatar
Quote:
Originally Posted by hollgi View Post
...It flies very well in stab and acro, but when I go in loiter the engines 'sputter'...
Quote:
Originally Posted by griffog View Post
Before you tune you need to establish what your vibration levels are like. AltH and Loiter are both very sensitive to vibration...
If it still 'sputters' once you have your vibration levels OK, the parameter to adjust is Throttle_Accel_P, most likely you will lower it to begin with.
Throttle_Accel_I can be set to twice the value of Throttle_Accel_P.
When the motors are running smoothly, work on Throttle_Rate_P and Altitude_Hold_P, if needed, to achieve a stable alt.hold.

/J
Old Jun 24, 2013, 01:18 PM
AirDet is offline
Find More Posts by AirDet
Registered User
AirDet's Avatar
Quote:
Originally Posted by marhar View Post
Very Nice!! I've never used the custom switches, I will have to try this.

Thanks for the pointer!
Before I found/figured out the custom switches I was working with mixing as well but those custom switches make it so much easier to assign any output value to any switch configuration... plus the display of mode via the flight phase/mode - I always kept forgetting what switch position made what mode on the APM
Old Jun 24, 2013, 01:40 PM
Quadmd is offline
Find More Posts by Quadmd
Quit Cryin and Get Flyin
Quadmd's Avatar
Quote:
Originally Posted by hollgi View Post
I need some advice as well, please.
I am tuning my first copter( hexacopter) with Ardu 2.5 3.0.6rc.
It flies very well in stab and acro, but when I go in loiter the engines 'sputter',
it stays nicely in place, and does what it should, eccept the engines sort of pulsate.
I guess that I have to adjust some loiter values, but doing it for the first time I am not sure how,
the amount of different adjustments is just hard to get the head around.

Thanks!
This happened on my business partners hex, we both have our APM's in 3-D robotics cases so we didn't think much about shielding the barometer from light because the foam is already there, but he actually has his under a dome and he put black construction paper inside that dome to block the light from getting to the case, after that it flies absolutely perfect in 3.0.

Just some food for thought make sure the barometer not only shielded from prop wash, But light as well
Old Jun 24, 2013, 02:31 PM
Quadmd is offline
Find More Posts by Quadmd
Quit Cryin and Get Flyin
Quadmd's Avatar
Quote:
Originally Posted by AirDet View Post
Before I found/figured out the custom switches I was working with mixing as well but those custom switches make it so much easier to assign any output value to any switch configuration... plus the display of mode via the flight phase/mode - I always kept forgetting what switch position made what mode on the APM

That's what I like about having the modes on the screen, I had one friend of mine that said "I don't look at my screen when I fly" and I told him if I forget what mode I'm in I can glance at mine. With 6 flight modes it can get kind of hectic to remember what goes where but I try to keep it simple and the same. I just wish they had more than 5 flight modes in OpenTX.

But life can't be perfect
Old Jun 24, 2013, 02:55 PM
irun4fundotca is online now
Find More Posts by irun4fundotca
Flying Wood For Fun
irun4fundotca's Avatar
does er9x display the modes on screen?
if so is there a post about setting it up?
RCG Plus Member
Old Jun 24, 2013, 02:57 PM
risive is offline
Find More Posts by risive
Registered User
Quote:
Originally Posted by gbmarsh View Post
Great! So, can you do another video showing the outputs on your 9x screen?

Cheers,
Geoff
I have now tried a complete different system, a cheap 2.4 tx/rx I had lying around and the result is exactly the same as with my Turnigy/Frsky combo. Roll and pitch are acting strange. I feel its safe to say that tx/rx is not the problem, and I beleive the fault must be in the APM somehow. Don't know what more to do now actually. Could have tried PPM but don't have any receivers capable of that.
Runing Mission Planner on win7 64bit, but guess that shouldn't be an issue.
Is my card messed up in some way? It is an RCTimer ArduFlyer.

I must also add that if I connect only roll (Ch1) or pitch (Ch2) to the APM I get response in both Roll and Pitch in the MissionPlanner.
Last edited by risive; Jun 24, 2013 at 03:07 PM. Reason: additional info
Old Jun 24, 2013, 02:59 PM
gbmarsh is offline
Find More Posts by gbmarsh
Wait...what?
gbmarsh's Avatar
Quote:
Originally Posted by irun4fundotca View Post
does er9x display the modes on screen?
if so is there a post about setting it up?
Don't think so... Open9x does it by using custom switches and naming flight phases.

Cheers,
Geoff
Old Jun 24, 2013, 03:01 PM
gbmarsh is offline
Find More Posts by gbmarsh
Wait...what?
gbmarsh's Avatar
Quote:
Originally Posted by risive View Post
I have now tried a complete different system, a cheap 2.4 tx/rx I had lying around and the result is exactly the same as with my Turnigy/Frsky combo. Roll and pitch are acting strange. I feel its safe to say that tx/rx is not the problem, and I beleive the fault must be in the APM somehow. Don't know what more to do now actually. Could have tried PPM but don't have any receivers capable of that.
Runing Mission Planner on win7 64bit, but guess that shouldn't be an issue.
Is my card messed up in some way? It is an RCTimer ArduFlyer.
Hmm, only thing I can suggest is to do an erase/reset and reload the firmware.

Cheers,
Geoff
Old Jun 24, 2013, 03:10 PM
irun4fundotca is online now
Find More Posts by irun4fundotca
Flying Wood For Fun
irun4fundotca's Avatar
Quote:
Originally Posted by gbmarsh View Post
Don't think so... Open9x does it by using custom switches and naming flight phases.

Cheers,
Geoff
Ahh ok
I installed a 6 position switch on one of my pots and was deciding whether or not to mount leds to the 2nd poles on the switch and drill the 3mm holes for each mode as I have a different color for each,but my drill gave up the ghost a while back
RCG Plus Member
Old Jun 24, 2013, 03:53 PM
trickedout is offline
Find More Posts by trickedout
Registered User
Sorry for the dumb question but what is the difference between the Minim OSD and the MavLink OSD? Do they need to be used with each other or are they just like different models of each other?
Old Jun 24, 2013, 03:56 PM
gbmarsh is offline
Find More Posts by gbmarsh
Wait...what?
gbmarsh's Avatar
Quote:
Originally Posted by trickedout View Post
Sorry for the dumb question but what is the difference between the Minim OSD and the MavLink OSD? Do they need to be used with each other or are they just like different models of each other?
This^^^
Old Jun 24, 2013, 03:58 PM
irun4fundotca is online now
Find More Posts by irun4fundotca
Flying Wood For Fun
irun4fundotca's Avatar
they do both use mavlink commands tho ..yes?
RCG Plus Member


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale ArduPilot Mega 2.0 + Accessiories (PRICE REDUCED!) tresani Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 1 May 18, 2014 11:19 PM
For Sale ArduPilot OSD MinimOSD and other items for ArduPilot Mega Ecibob Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 5 Jan 17, 2013 11:59 AM
Sold Ardupilot Mega APM 2.0, SONAR, MinimOSD, Telemetry, Quad PDB kingiggy262 Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 3 Sep 18, 2012 03:13 PM
For Sale Ardupilot Mega APM V1/900 MHz Xbee/Bixler Chassis - $300 shipped justjason Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 2 Jul 13, 2012 02:22 PM
Wanted Trade: My Ardupilot Mega (APM) for a Hover Fly Pro Adidas4275 Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 2 Nov 21, 2011 09:26 PM