What's wrong with this X-copter (video) - RC Groups
Shop our Airplanes Products Drone Products Sales
Thread Tools
Jan 03, 2013, 08:48 PM
Registered User
dmcquinn's Avatar
Discussion

What's wrong with this X-copter (video)


Homebuilt quad-rotor won't fly - I need assistance (0 min 22 sec)



My buddy and I built this from parts. Uses HK blue KK style controller. We flashed it with Xcopter V4.7 KK by kapteinkuk.

It seems to do the right thing when I hold it in my hand. The controller attempts to keep it level. When I force one corner down, that motor speeds up and pulls that corner back up.

I have tried the pots at one-third, two-thirds, on full-gain. No matter what, the copter is uncontrollable. Within a second or two, it flips upside down and crashes.

The transmitter sticks also seem to make it go the right way (when I am holding it in my hand). Right aileron makes it lean to the right, etc.

We build a second one using the same parts list (my buddy bought enough parts to build two of these). The second one does the same thing.

ESC Detrum 30A
Props CW on left front and right rear, CCW on left rear and right front (X-configuration)
Battery 3 cell 11.1 V 2200 mAh
Motors Bumblebee 930 KV "designed for multi-rotor"
Frame Aluminum - unknown manufacturer
Receiver HK Orange 6 ch
Transmitter Spektrum DX8 - no mixing
Sign up now
to remove ads between posts
Jan 03, 2013, 10:11 PM
I'm New
unfaix's Avatar
Could be a defective controller?
Jan 04, 2013, 07:37 AM
Stop me before I build again!
Looks like a motor layout mismatch... + vs x for the board alignment? I've seen the exact pattern before when I forgot to update kk2 after a reset and it was trying to do + on a X configuration.
Jan 04, 2013, 08:25 AM
Registered User
dmcquinn's Avatar
Quote:
Originally Posted by unfaix
Could be a defective controller?
I've tried two different controllers (both HK). Not sure about the software I used to flash it. I used kkMulticopterFlashTool.cmd to flash it and used hex code from Xcopter V4.7 KK by kapteinkuk.

What would be a good beginner (simple reliable) hex code to use?
Jan 04, 2013, 08:27 AM
Registered User
dmcquinn's Avatar
Quote:
Originally Posted by brontide
Looks like a motor layout mismatch... + vs x for the board alignment? I've seen the exact pattern before when I forgot to update kk2 after a reset and it was trying to do + on a X configuration.
I have the arrow on the board pointing to the number 1 motor. I believe the hex code I flashed is for "X" config but don't know how to confirm that.
Jan 04, 2013, 08:46 AM
Stop me before I build again!
Quote:
Originally Posted by dmcquinn
I have the arrow on the board pointing to the number 1 motor. I believe the hex code I flashed is for "X" config but don't know how to confirm that.
That's incorrect, if arrow is pointing towards number 1 ( forward ) then you need to be in + configuration not X.
Jan 04, 2013, 03:32 PM
Registered User
Mortimer's Avatar
Quote:
Originally Posted by dmcquinn
What's wrong with this X-copter
Probably vibrations.

Edit: If FC's angle is right, of course.
Otherwise, correct FC's orientation...
Last edited by Mortimer; Jan 04, 2013 at 04:55 PM.
Jan 04, 2013, 04:23 PM
Registered User
dmcquinn's Avatar
Quote:
Originally Posted by brontide
That's incorrect, if arrow is pointing towards number 1 ( forward ) then you need to be in + configuration not X.
This sounds like the best answer so far. How do I tell if I'm using the "X" or "+" configuration? (I really don't care which one I use -- I just want it to fly).

I flashed it with kkMulticopterFlashTool.cmd and selected file "Xcopter V4.7 KK by kapteinkuk"

What would be a good simple "+" configuration to use?
Jan 04, 2013, 04:47 PM
Stop me before I build again!
Either you need to turn the FC 45 CW or I think you want the quadcopter FW rather than the xcopter firmware. Not farmiliar enough with those boards and my google-fu is not turning up what I need to know to be sure.
Jan 04, 2013, 05:29 PM
we dont NEED roads!
AcroFPV's Avatar
Rotate your KK board so that the corner arrow is pointed towards motor #1 as so:



Verify the motor layout is correct along with the propeller rotation.

You should not have to do any adjustments to the firmware or the controller other than the rotation. If the quad fly's, that would be your problem.

FYI:
I had the same exact problem as you when I failed to change my KK2 board from + to X layout, so Im sure this will take care of your problem too
Jan 05, 2013, 08:36 PM
Registered User
dmcquinn's Avatar
Quad rotor is flying now!

Problem was that I had initially tried the "+" configuration and had the controller oriented toward the #1 motor. I was never successful with this approach for some unknown reason, so I flashed with an "X" configuration firmware but failed to re-orient the controller 45 degrees to align between the #1 and #3 motor. Now that I have done that it seems relatively stable. At least I can fly it for 5 - 10 seconds. Now I need to experiment with more and less gain, etc.


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion What's wrong with this LiPo? cassb Batteries and Chargers 22 Aug 27, 2012 08:26 AM
Question Anyone know what's wrong with my motor? (video) irodrigo Electric Plane Talk 7 Aug 18, 2012 04:09 AM
Discussion What's wrong with this FrSky? Berkie Radios 9 Aug 06, 2012 08:12 AM
Discussion What's wrong with this HK 4ch 2.4 Tx? Berkie Radios 3 Jul 30, 2012 10:35 PM
Discussion What's wrong with this picture? 8KCAB The Builders Workshop 31 Jul 22, 2012 10:04 AM