BLADE130x ???????? - Page 415 - RC Groups
Shop our Airplanes Products Drone Products Sales
Thread Tools
Sign up now
to remove ads between posts
Feb 04, 2013, 07:45 PM
WIFE HAND LAUNCHED MY PLANES!
Spyro37's Avatar
Quote:
Originally Posted by iTz Nicholas72
Crashed and broke another canopy mount. Know HT doesn't have any because I just picked up the last set this morning.

Going to use toothpicks 0.o hahahaha
1.8 mm CF rod/ paper clip/ RC planes pushrods will do as well without the pegs.
Feb 05, 2013, 03:51 AM
Registered User
Quote:
Originally Posted by RyoOhki1701
Hi there,

newcomer here with my DX6i / 130X combo. Will be reading and monitoring this thread closely.

Always been a fixed wing guy but since I toyed around with a mCX, then a mSR, I died to try CP. Went a bit with Phoenix, then saw the 130X, fell in love, got it. Boy did this love bite me back Although I can hover all right and am bashfully starting forward flight, so far the bride has been acting a little bit b***y.

- "A" gear gave out after five flights (upgraded with metal option)
- one of the AC blades popped out on its own after landing in the grass, somehow it seems the grass went in and jammed the AC - ball link torn on the grip (replaced both grips)
- "D" gear wear caused AC shaft to start slipping out in about ten flights. Replaced, will probably be upgrading both tail gears when the Blade metal options are available.
- and finally, had a case of bad gyro centering : couldn't understand at first why the heli drifted in flight or sometimes wanted to flip over when taking off, but found about the "why" through research. Close inspection indeed revealed the cyclic went progressively full right at spool up with motor disconnected. Subtrim (12 clicks to the left) seems to correct the issue.

and all of this with no crash, yet. Now here I am : 130X now hopefully 100% operational waiting for its next flight!
Not supposed to use subtrim on fbl systems - sounds like a bad gyro
Feb 05, 2013, 07:26 AM
Seeking Control
lasakro's Avatar
Quote:
Originally Posted by RyoOhki1701
Thanks.

well, it does seem some 130X have a less-than-perfectly calibrated gyro, at least that's what I read, and it seems there's no guarantee a new mainboard won't be moreless "off" as well. I'm new to AS3X and FBL systems as well, but if subtrim only can fix my issue, I'll be a happy camper.

I'll report back on it
Sub-trims may work as band aid but shouldn't be used on a FBL. I'd research a warranty replacement. It can't hurt. If you get another bad one, which I highly doubt, sent that one back also. Don't start off your CP experience with something that's not right.
Feb 05, 2013, 09:27 AM
I'd rather be flying!
turboparker's Avatar

Drift issue


My 130X had the same drifting issue, and the cyclic would also heel-over to starboard during testing. HH sent me a new board at no cost, but it had a tail-gyro issue. I ended up going back to the original board. I solved the problem with regular trim - which worked just fine on this bird. Evidently, the 130X's version of AS3X interprets trim a bit differently than the others.

Joel
Feb 05, 2013, 10:43 AM
Registered User
Rain4LA's Avatar
Quote:
Originally Posted by turboparker
My 130X had the same drifting issue, and the cyclic would also heel-over to starboard during testing. HH sent me a new board at no cost, but it had a tail-gyro issue. I ended up going back to the original board. I solved the problem with regular trim - which worked just fine on this bird. Evidently, the 130X's version of AS3X interprets trim a bit differently than the others.

Joel
I'm having this problem. I can hardly get this this thing off the ground. I mean it is really being difficult. If there's anything you can tell me specifically about solving the problem of this thing wanting to tip over at take-off, I would appreciate it. I even feel like it's having a hard time pushing up to get enough positive pitch to take off. It just want to slam sideways or forward,
Feb 05, 2013, 11:00 AM
Registered User
Rain4LA's Avatar
The swash is being pushed forward during spool-up, making it impossible to get off the ground. I was watching this happen.
Feb 05, 2013, 11:05 AM
I don't want to "Switch Now"
pmackenzie's Avatar
Quote:
Originally Posted by Rain4LA
The swash is being pushed forward during spool-up, making it impossible to get off the ground. I was watching this happen.
What does it do in throttle hold?

What transmitter are you using, and how have you got it programmed?
It should be set to "single servo" for CCPM type.
Feb 05, 2013, 12:08 PM
Registered User
Rain4LA's Avatar
Quote:
Originally Posted by pmackenzie
What does it do in throttle hold?

What transmitter are you using, and how have you got it programmed?
It should be set to "single servo" for CCPM type.
I'm still new at this PLUS I'm using Deviation on my Devo 8s. It works on my other Blade helicopters, but I'm not sure how to set the CCPM at "single servo" with this firmware. I'm waiting for an answer over there. Thanks!
Feb 05, 2013, 12:19 PM
Seeking Control
lasakro's Avatar
I unplugged my motor to see what the swash would do on spool up. Not moving the heli it very, very, slowly tips to the right. What does yours do?
Last edited by lasakro; Feb 05, 2013 at 12:28 PM.
Feb 05, 2013, 12:32 PM
2 seconds from crashing
indoorheli's Avatar
You set it up as "normal" for swash
Feb 05, 2013, 12:41 PM
Seeking Control
lasakro's Avatar
Quote:
Originally Posted by indoorheli
You set it up as "normal" for swash
Sounds like the runaway servo issue that Spyro found with Deviation Devo 8 for DSMX currently under development. What other helis is it working ok with? Other 6 channels?
Feb 05, 2013, 12:45 PM
Registered User
Rain4LA's Avatar
Quote:
Originally Posted by indoorheli
You set it up as "normal" for swash
Yeah, I'm assuming that's "none" on Deviation. So that's right.

Quote:
Originally Posted by lasakro
I unplugged my motor to see what the swash would do on spool up. Not moving the heli it very, very, slowly tips to the right. What does yours do?
It slowly pushes forward until it wants to throw itself into a somersault. Frustrating.
Feb 05, 2013, 12:48 PM
Seeking Control
lasakro's Avatar
Quote:
Originally Posted by Rain4LA
Yeah, I'm assuming that's "none" on Deviation. So that's right.



It slowly pushes forward until it wants to throw itself into a somersault. Frustrating.
Which Deviation and Tx?


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale New in the box E-Flite Taylorcraft ARF Kit plus High Performance E-Flite components Philscho Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 4 Aug 19, 2012 01:25 AM
For Sale E-Flite 300 32e SHP ****SOLD*** E-Flite still aviable tomtheman Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 2 Mar 28, 2012 09:01 PM
Sold E-flite 60A ESC w/ E-flite Brushless 1010kV Motor joshfneptune Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 3 Mar 05, 2012 09:18 PM
Discussion E-Flite Taylorcraft 450 ARF Kit and High Power E-Flite electrical components $300 Philscho Hot Online Deals 1 Mar 02, 2012 09:11 PM
Discussion E-Flite Su-26 and E-flite Extra 260 repair Joe Slow Crash Discussion 1 Sep 27, 2011 12:50 PM