Shop our Airplanes Products Drone Products Sales
Thread Tools
Old Feb 29, 2012, 05:39 PM
grofCRO is offline
Find More Posts by grofCRO
Registered User
Discussion

ASW 28 2m


Poštovani, zanimaju me vasa misljenja o ovoj jedrilici?
Sign up now
to remove ads between posts
Old Mar 01, 2012, 07:03 AM
molenjin is offline
Find More Posts by molenjin
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Ima raznih proizvodjaca te jedrilice, moras da preciziras ili da das link.
Old Mar 01, 2012, 11:17 AM
grofCRO is offline
Find More Posts by grofCRO
Registered User
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ider_PNF_.html

Konkretno, mislio sam na ovu. Zanima me lagano letenje uz snimanje krajolika sa visine.
Old Mar 01, 2012, 03:13 PM
molenjin is offline
Find More Posts by molenjin
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Pa, za 68 dolara dobijes model sa servoima, motorom i kontrolerom, dok za te pare ne bi dobio na drugom mesti ni model. To je pozitivno. Negativno je to sto je ovo model napravljen skroz od pene, i to EPO, znaci nije narocito trajan ni cvrst u vazduhu. Ne bih rekao da je to bas najbolja platforma za snimanje iz vazduha.

Old Mar 02, 2012, 02:21 AM
grofCRO is offline
Find More Posts by grofCRO
Registered User
Nisam razmisljao neko profi snimanje, nego nakaciti kameru za par $ tek nakon sto malo se upoznam s modelom. Što mislis kakav je za upravljanje? Mozda bi se dala i neka ojacanja napraviti.
Old Mar 03, 2012, 04:03 AM
molenjin is offline
Find More Posts by molenjin
Serbia Moderator
molenjin's Avatar

Electra CAM


Ovo je model koji ti treba. Electra CAM, unapređena verzija poznatog početnickog modela, sa ugrađenom kamerom koja može da se podesi da snima i pojedinačne snimke i video.http://www.wingsoverthedowns.com.au/...lectra_cam.htm
Old Mar 04, 2012, 03:00 PM
grofCRO is offline
Find More Posts by grofCRO
Registered User
Bome zanimljiva stvar, al vjerojatno tesko dobavljiva u Hrvatsku.
Old Mar 05, 2012, 10:59 AM
Ziv is offline
Ziv
Find More Posts by Ziv
Ziv
Registered User
Ziv's Avatar
Miroslave,

jedna stvar me zabrinjava kod ovog modela: nije izlistana njegova tezina - verovatno sa razlogom.Pre nekoliko godina, kada je takav tip modela bio veoma popularan, mnogi pocetnici su me molili da ga isprobam i regliram. Nikada se nisam osecao prijatno za vreme leta. Bili su veoma brzi ( ne za pocetnike ) sa malo kontrole. Opterecenje krila po povrsini je uvek bilo preveliko. Jedina dobra osobina je bila da si mogao vrlo lako da kupis i zamenis polomljene delove. Mozda se od tada dosta toga promenilo ( LiPo i bolji materijali) ali ja sam jos uvek skeptican. Ja bih ulozio vise para i kupio bolje dizajniran model sto bi se vise isplatilo ako se ostane duze u Hobby-u.

Pozdrav Zivko.
Old Mar 05, 2012, 05:33 PM
molenjin is offline
Find More Posts by molenjin
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Zivko, u pravu si 100% sto se tice stila letenja Electre Fun (sada Electre Cam). Electru Fun sam i ja imao, kada sam tek dosao u Australiju. To mi je bio prvi model koji sam kupio kada jos nisam ovde u AU imao nikakav alat ni materijal. Modelcic je leteo pravo iz kutije, dok su motor, baterija i komande mogli da se upotrebe za druge modele. Elem, tacno je, leti malo brze nego sto bi pocetniku odgovaralo, a i zna da se usvira (kad das preostar zaokret bez malo komande nagore.) Ja sam pao dvaput sa ovim modelom, srecom bez skoro ikakve stete. Drugi pad se desio tako sto se model usvirao na maloj visini a ja nisam naprosto video nikakvu gresku u pilotiranju - mozda je bila turbulencija

Ali ima dosta stvari koje se mogu reci na pozitivnoj strani. Ovaj tip modela i dalje ostaje onaj koji bih preporucio pocetnicima. Motor nije u nosu tako da ne strada pri padovima. Model na potisnu elisu ponasa se drugacije od onog na vucnu elisu. Klasicni model sa vucnom elisom u nosu pati od dobro poznatog 'dead sticka' kada se motor iskljuci. To znaci da leti lepo, pravolinijski dok je motor ukljucen, ali cim se motor iskljuci obara nos i gleda da se obrusi, pa zato palica visine mora da se drzi malo prema sebi. Ovaj fenomen je lako objasniti, naime, dok motor radi, elisa duva 'pod krilo' i tako ucestvuje u generisanju uzgona. Kod potisne elise to nije slucaj, nego krilo stvara svoj uzgon od vazduha koji slobodno dolazi pred model. Zato kad se motor iskljuci, modeli sa potisnom elisom obico ne pate od 'dead sticka', dakle nije potrebno korigovati ugao krila i horizontalca.

Konacno, i Electra Fun je model od pene, tj. krilo i rep su od presovane pene dok je trup od meke ABS plastike (koju mozete udarati koliko hocete). Generalno govoreci, modeli od pene ne lete tako dobro kao modeli od balze. Pena nije kruta kao drvo a povrsina i oblik modela od pene nisu (opet, generalno) tako aerodinamicni kao modeli od balze. Naravno, balza se lakse lomi nego pena. To je OK. Kao sto nije moguce nauciti da se vozi bicikl a da se ne padne par puta, ili da se pliva a da se malo ne nagutas vose, tako nije moguce ni nauciti letenje RC modela a da se par njih na pocetku ne razbije.


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale Icare ASW-28 all molded 2m flystoolow Aircraft - Sailplanes (FS/W) 6 Feb 14, 2006 04:37 PM
Wanted ASW-28 2M or 3M jhicks Aircraft - Sailplanes (FS/W) 6 Feb 08, 2006 11:47 AM
FS: 2m All-molded ASW-28 tknuutti Aircraft - Sailplanes (FS/W) 4 Apr 14, 2005 04:50 PM
Asw 28 2m Kelley Aircraft - Sailplanes (FS/W) 3 Mar 11, 2005 11:05 AM
Lenger/ HF ASW 28 2m Wing Question schmuak Scale Sailplanes 4 Jun 16, 2004 07:20 AM