Un sistem RC 2.4 Ghz 6CH mai de soi ? - RC Groups
Thread Tools
Apr 15, 2011, 02:09 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Discussion

Un sistem RC 2.4 Ghz 6CH mai de soi ?


Am un ETC E-fly in 6 canale (doar receptorul are 6) si pe viitor va trebui sa-l schimb pentru ca efectiv lucreaza doar 4 canale, canalul 5 lucreaza doar in doua pozitii ON si OFF ceea ce nu ma ajuta cu mult deoarece nu am posibilitatea sa folosesc corespunzator flapsurile unui aeromodel. De canalul 6 nici nu mai vorbesc pentru ca lucreaza in nu stiu ce mod numai pe heli...
Acum am studiat si eu putin ceea ce ofera producatorii mai de top in zona sistemelor cu 6 canale, sincer sa fiu Spektrum are cea mai buna prezentare. Nu am gasit nicaieri (nici nu am cautat prea mult) date despre raza de actiune a sistemelor rc de la Spektrum, dar ma atrage faptul ca se gasesc receptoare ieftine, cele 6 canale par sa fie complet configurabile, consuma destul de putin in concluzie bateria tine destul de mult, si nu in ultimul rand display-ul tip DOT e inca un punct in plus.
Acum astept parerile si sfaturile voastre. Voi ce sisteme folositi ?
Sign up now
to remove ads between posts
Apr 15, 2011, 03:31 AM
Suspended Account
Vrei sa-i provoci un infarct lui Renatoa?

Acum serios, de banii de care iti iei un Spektrum Dx7 second hand cred ca-ti iei lejer patru statii Turnigy noi. Daca money is no object cred ca mai bine mergi pe Futaba, n-am prea auzit plangeri majore despre FASST-ul lor.
Apr 15, 2011, 05:07 AM
Registered User
protheus123's Avatar
Sau poate o statie in 8 canale? Un RDS8000? Sunt disponibile si la noi in tara, la vreo 900 lei cu un receptor si cu tot cu 4 servouri (parca standard).

Later Edit: Hooo, m-am uitat la preturi la receptoare separat, e 300 lei bucata pentru RDS8000, nu baga in seama sfatul, ia-ti mai bine un Dx ceva, ca din aceeasi bani pentru un receptor la susnumita, iti iei vreo 6 receptoare clona pentru Dx.
Apr 15, 2011, 05:21 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Nu am specificat partea financiara, 600-700 lei maxim. Bugetul destinat nebuniilor mele pe anul acesta e tareeeeeee sarac.
Am vazut si eu sistemul de la Sanwa RDS8000, dar am avut aceeasi reactie cand am cautat receptoare separate
Apr 15, 2011, 06:07 AM
Registered User
protheus123's Avatar
Eu am noroc ca am versiunea sa mai veche, pe 72 MHz, si sunt destul de ieftine receptoarele in sinteza la acest moment, am instalat un modul Corona, dar cred ca am sa il schimb in curand pe un sistem ceva mai bun.
Prima cauza a schimbarii, nu mai gasesc receptorul modulului, il caut de cateva luni prin toate cutiile si tot n-am dat de el. A doua cauza, pretul receptoarelor apropiat de cele de firme mult mai bune.

Ahh, deja o luam spre alte subiecte .

Back ontopic, au inceput sa apara clone si la receptoarele Futaba, deci n-ar fi rau nici o alegere din gama lor.
Apr 15, 2011, 06:10 AM
Suspended Account
Quote:
Originally Posted by adioperator
Nu am specificat partea financiara, 600-700 lei maxim. Bugetul destinat nebuniilor mele pe anul acesta e tareeeeeee sarac.
Am vazut si eu sistemul de la Sanwa RDS8000, dar am avut aceeasi reactie cand am cautat receptoare separate
In banii astia Turnigy 9x plus combo-ul FRsky modul+rx, varianta noua, cu telemetrie.

Sau un Tx Futaba second-hand si recpetoare clona (dar si alea sunt 30$).

Te poti lipi si de un Dx7 second, daca sapi nitel.
Apr 15, 2011, 07:01 AM
Registered User
protheus123's Avatar
Quote:
Originally Posted by Gerula
In banii astia Turnigy 9x plus combo-ul FRsky modul+rx, varianta noua, cu telemetrie.
E cea mai convenabila solutie. Recomand si eu.
Apr 15, 2011, 07:06 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Mda, foate interesanta aceasta Turnigy 9x, promite foarte multe chestii. Deja m-am apucat de cautari

P.S. Totusi dezamageste la raza de actiune multi vorbesc de 800-1000 metri in aer.
Last edited by adioperator; Apr 15, 2011 at 07:41 AM.
Apr 15, 2011, 09:38 AM
Suspended Account
800-1000 cu ce modul?

Si cine vorbeste? Ca daca or fi Spektrum fanboys...
Apr 16, 2011, 03:45 AM
Registered User
Ciudat, nu am primit notificare despre lansarea acestui thread.
Dar prea multe in plus nu as fi avut nici eu sa spun.
9x + Frsky pare combinatia invingatoare la ora asta.
Cand va iesi pe piata sistemul XPS de 12-16 canale, cu soft de asemenea open, la aprox 250$, vom putea face comparatii.
Pana atunci, de firma mai cumpara numai cine e disperat anti chinezisme.
M-as putea oferi sa iti fac eu operatia pe cord deschis, daca nu dispui de abilitatile necesare. Ma refer si la adaptarea de telemetrie, care cere interventii si mai hardcore decat update-ul de soft.
Apr 16, 2011, 06:32 AM
Suspended Account
Problema imensa a sistemelor chinezesti gen FrSky/Assan samd, asupra careia n-am batut toba pe forumurile de limba engleza ca sa nu-i fericesc pe Spektrum fanboys (cred ca deveneam capitanul lor dupa faza asta ) consta fix in modul in care chinezii inteleg sa faca business.

Un brand de-asta chinezesc inseamna, de cele mai multe ori, niste sclavi muncind intr-o fabrica pe sume infime, doi-trei insi in niste birouri si un depozit. Cei cu oarecare vechime in domeniul IT poate isi amintesc cum gemeau magazinele de la noi de placile de baza produse sub marele brand Jetway , cum il recomandau toti vanzatorii (ce Intel, ce Asus, ce Abit, Jetway nene ). Produsele nici macar nu erau prea proaste, doar ca, dupa vreo 2 ani, cei trei chinezi din birouri si-au luat valizele, au inchis site-ul web, si pe-aici ti-e drumul. Sclavii din fabrica evident produc pentru alta "firma" similara, iar cei care au cumparat marile produse Jetway au ramas cu ochii in soare, fara update-uri de bios, fara suport, fara nimic.

Acum, nu zic ca absolut totii chinezii gandesc la fel, dar in general politica lor este "iti dau ceva care costa sub jumate din produsul similar al firmei consacrate, si care are o calitate decenta, am facut afacerea, ura si la gara, nu ma mai cunosti, nu te mai cunosc".

Comparativ, Futaba sau Horizon ofera si acum suport si service pentru produse vechi de peste 20 de ani.

In paralel, mai apare la produsele chinezesti si stilul de a face economie la orice cent, de unde te astepti mai putin (cam cum era si la noi pe vremea lui Ceausescu). In statiile Turnigy, de pilda firul de antena e lipit direct pe placa de baza a modulului. Adica modulul se poate scoate din locas , dar degeaba, daca n-ai statia de lipit si mufele pentru antena 2.4Ghz la tine . Si asa mai departe.


Sigur ca,totusi, daca iti asumi lipsa suportului si ai timpul/indemanarea/sculele necesare sa mesteresti la ele, produsele de genul Turnigy 9x pot fi de multe ori "best bang for the buck" cum ar spune americanul.
Dar trebuie sa fii constient de toate astea inainte de a lua o decizie.
Apr 16, 2011, 06:50 AM
Registered User
Desigur, mai exista si modul de cumparare "la chilipir", dar care implica mult timp de asteptare / panda, adesea luni de zile. Si, evident ca vorbim de second hand.
Nu am Turnigy 9X, pentru ca la momentul oportun am "impuscat" Futaba 9C cu 125$, cheala, fara sistem RF, second, evident, din 2006. Ma intreb cu ce fel de suport / service m-ar mai putea ajuta acum oricare din reprezentantele lor
Ulterior, am avut oportunitatea sa pic pe o golire de depozit de Multiplex EVO 9, ocazie cu care am luat singura statie noua pe care am avut-o vreodata, un EVO 9 la 135$, in 72MHz cu doua receptoare pico de 4ch. Asta este acum folosita pentru experimente de telemetrie, pentru ca protoculul este cunoscut. Nu zbor cu ea, culmea ironiei...
Pretul fabricarii echipamentelor de firma nu este cu mult mai mare decat al celor numite ironic "chinezisme" si nu se refleta automat intr-o calitate superioara. Dublarea sau chiar triplarea pretului este datorata cheltuielilor avute de firmele brand cu marketingul si asigurarea acestui service, atat de apreciat de unii.
Sunt curios dupa ce trece anul de euforie (garantie, adica ), cati vor da din coada de fericire sa plateasca jumate din pretul statie de exemplu la Aurora, al carui ecran touch este o bomba cu ceas.
Daca ti se duce 9X-ul, nu plangi dupa prea multi bani, si exista tot ce trebuie pentru a fi reparat local, o alta fateta a naturii deschise a softului de pe ea. De fapt pt mine asta este regula de baza: nu imi iau scula care nu pot sa mi-o repar singur ! Si 9C si EVO intra aici, au componente uzuale si toate protocoalele sunt documentate. Chiar daca mi se duce LCD-ul, exista posibilitatea inlocuirii intregului ansamblu cu alt model.
Apr 16, 2011, 07:52 AM
Suspended Account
Quote:
Originally Posted by RENATOA
Nu am Turnigy 9X, pentru ca la momentul oportun am "impuscat" Futaba 9C cu 125$, cheala, fara sistem RF, second, evident, din 2006. Ma intreb cu ce fel de suport / service m-ar mai putea ajuta acum oricare din reprezentantele lor
O sa razi, dar te ajuta. Nu stiu in ce masura costul va fi acceptabil, data fiind valoarea de piata actuala a statiei, dar ti-o repara. Daca dai search aici pe forum sunt oameni carora le-au fost reparate statii vechi de 20 de ani, fara nici o exagerare.
Prin threadul ala despre back-up error-ul de la Dx7 am dat la un moment dat un link la un topic deschis (tot aici pe RC groups) de un tip din Argentina, care patise o chestie similara la o Futaba FF9. Toata distractia l-a costat 10$, cu tot cu posta.
E, incearca peste vreo 3-4 ani sa mai repari un Turnigy 9x...

Evident, treaba asta e relevanta pentru cei mai conservatori, care zboara grijuliu cateva modele favorite, pe care le-au setat foarte bine, in timp samd. Cine schimba statiile si modelele ca pe ciorapi chiar se poate descurca foarte bine cu statiile chinezesti, sunt si eu 100% de acord.


Quote:
Originally Posted by RENATOA
Pretul fabricarii echipamentelor de firma nu este cu mult mai mare decat al celor numite ironic "chinezisme" si nu se refleta automat intr-o calitate superioara.
Aici eu zic ca gresesti, in sensul in care trebuie judecat procentual, nu in valoare absoluta. Mai pe romaneste: daca spui ca diferenta dintre costul de productie al unui Dx7 si al unui Turnigy 9x e de 30$ (sa zicem, e o valoare "din burta") si ca 30$ nu inseamna mare lucru, nu minti cu nimic, dar iti furi singur caciula. Pentru ca un Turnigy 9x are costul de productie undeva pe la 35$ (ma refer la pachetul complet cu receptor, mai putin ambalajul), ceea ce inseamna (in exemplul nostru teoretic) ca un Dx7 are costul de productie dublu.
Lucru care se traduce prin detalii esentiale cum ar fi calitatea switch-urilor/trimerelor/butoanelor samd. Vezi exemplul cu cablul de antena lipit direct pe placa de baza a modulului din 9x etc etc.


Quote:
Originally Posted by RENATOA
Dublarea sau chiar triplarea pretului este datorata cheltuielilor avute de firmele brand cu marketingul si asigurarea acestui service, atat de apreciat de unii.
Asta e alta mancare de peste, evident ca ai dreptate. DAR trebuie tinut seama de faptul ca firmele astea vand marfa pe piete unde protectia consumatorului chiar inseamna ceva, si nici nu-si pot permite sa-si faca bocceaua in stile Jetway


Quote:
Originally Posted by RENATOA
Sunt curios dupa ce trece anul de euforie (garantie, adica ), cati vor da din coada de fericire sa plateasca jumate din pretul statie de exemplu la Aurora, al carui ecran touch este o bomba cu ceas.
Daca ti se duce 9X-ul, nu plangi dupa prea multi bani, si exista tot ce trebuie pentru a fi reparat local, o alta fateta a naturii deschise a softului de pe ea. De fapt pt mine asta este regula de baza: nu imi iau scula care nu pot sa mi-o repar singur ! Si 9C si EVO intra aici, au componente uzuale si toate protocoalele sunt documentate. Chiar daca mi se duce LCD-ul, exista posibilitatea inlocuirii intregului ansamblu cu alt model.
Aici sunt absolut de acord cu tine, n-am sa-i inteleg niciodata pe cei care-si cumpara statie cu touchscreen ca s-o foloseasca pe camp, in soare/ploaie/ninsoare, s-o scape pe jos, s-a puna pe diverse obiecte tari samd, dupa care sa se mire ce i-a lovit.
La fel si cu filozofia Turnigy, dar asta spuneam si mai sus: alegerea de a cumpara o astfel de statie trebuie facuta in mod constient, intelegand toate aceste minusuri.

Problema e ca multi cumpara Turnigy, se bucura cand costa 50$ dupa care incep sa tipe cand cade cate un switch si nu prea au de unde sa-l ia samd. Atunci uita ca au dat 50$ si ar vrea service si garantie ca la Futaba/Horizon/Hitec .
Dupa mine, daca pentru statia asta s-ar asigura piese de schimb un numar de ani de acum incolo, ar putea fi intr-adevar alegerea ideala in momentul de fata, cel putin pentru cei care au timp/chef de surubareala. Problema e, cum spuneam mai sus, ca nu avem nici o garantie ca n-o sa-si faca si astia bagajelul peste un an, dupa care singura solutie pentru a repara statiile o sa fie "canibalismul", ca la Trabanturi .
May 25, 2011, 06:53 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Am reusit de am achizitionat deja bine cunoscuta statie de la HK Turnigy 9x. Prima impresie: pentru banii dati pe ea calitatea pare mai mult decat multumitoare, meniul cam incalcit pentru mine care am butonat numai Art-Tech ETC62. Lucrul care nu mi-a placut si mi-a provocat pagube, evident si din neatentia mea, e faptul ca e predefinita cu acceleratia (canalul 3) pe stik-ul din dreapta care normal ca pozitia lui e centrala. In momentul in care am conectat regulatorul acesta a si actionat motrul, astfel am rupt o elice. Incet, incet am reusit sa-i deslusesc meniul.
May 25, 2011, 06:56 AM
Registered User
Schimba-i softul, este cel mai important rezon pentru care merita statia asta, pentru potential, nu pentru cum vine de-a gata.
Si mai lasati-ma cu "HK Turnigy"
A ajuns mai important vanzatorul decat producatorul unui obiect ?!


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sold 2.4 ghz 6ch Esky Belt CPX transmitter and receiver elgecko Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 1 Apr 02, 2011 08:11 PM
Wanted HK or equivalent 6ch tx/rx 2.4 ghz inline300 Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 2 Mar 31, 2011 12:28 PM
For Sale 2.4 ghz 6ch Esky Belt CPX transmitter and receiver for sale Razors edge 29 Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 3 Mar 28, 2011 06:56 PM
For Sale turborix 6ch 2.4 ghz transmitter and 4 receivers bth9318 Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 5 Jan 01, 2011 10:39 AM
Discussion Blit Z RC 2.4 GHz 6CH w/A,V,H,C selection & the New A-10 wngfos Foamy EDFs 0 Jul 23, 2010 06:40 AM