FPV stuff pentru incepatori - Page 2 - RC Groups
Thread Tools
Apr 19, 2011, 07:54 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Foarte interesanta si extrem de documentata explicatia de mai sus. Dom' RenatoA, esti o adevarata enciclopedie
Sign up now
to remove ads between posts
May 10, 2011, 01:43 AM
FPV addicted
futurebreeze's Avatar

Despre 5,8 Mhz


Quote:
Originally Posted by RENATOA
Lol, cineva s-a ratacit pe aici

Ok, sa continuam povestea, ca sa vedem de ce in gama asta, in jurul a 1GHz...
Multumim ptr informatiile sintetizate si explicate e intelesul tuturor! Eu intentionez sa ma apuc de FPV (am TGY9x + FR-Sky 2,4ghz) si din cate zici 1,5-2 km ar cam fi range-ul. Cand ai timp poti sa mai faci un episod similar cu cel anterior dar despre banda 5,8 Ghz?

Multumesc.
Last edited by futurebreeze; May 10, 2011 at 04:12 AM.
May 10, 2011, 02:18 AM
Registered User
Pai despre 5.8GHz nu prea e mult de spus...
Acum e cea mai curata imagine, cat timp esti in range.
Zic acum, fiind un 2.4GHz in devenire - pe cat punem pariu ca in maxim 5 ani se muta RC-ul acolo ?!
Deocamdata range-ul e limitat la 4-7km, cu Tx de 500mW si antene stock/patch.
Eu cu 200mW nu am depasit un km, ca nu ma pasioneaza LR, si nu am locatii care sa justifice aventurarea mai mult.
Ce ar mai fi de notat despre 5.8GHz: este banda unde se merita cel mai mult sa iti faci DIY antena CloverLeaf pe Tx, care la ora actuala este tot ce poate fi mai bun de pus pe avion. http://www.readymaderc.com/store/ind..._image&pID=459

Eu totusi as recomanda tuturor sa stea o leaca sa astepte, nu mult, saptamana asta se anuntza un nou sistem RC open source, care estimez ca va costa sub 100$ setul de start modul Tx-receptor, lucrand in 433/868MHz, si cred ca va fi cea mai cinstita cale de a face FPV medium range, 5-7km, cu video in 2.4GHz.
Sistemul vine activat cu 50mW, ca asa e legal, dar, fiind open, doar din soft poate fi trecut in 500mW. pe barba proprietarului, caz in care se sare in domeniul 15-20km lejer.
May 10, 2011, 03:06 PM
Registered User
Revenind la "dizertatia" mea despre 1.2GHz...
Ea reprezinta partial experienta personala, plus o sintetizarea a altor cativa cunoscuti.
Asta nu inseamna ca nu ar exista si echipamente bune, de care inca nu am auzit.
Recordul anuntat astazi, de 86km (43 dus-intors) este realizat cu asa ceva, deci se presupune ca daca luati exact aceasi echipament, si care nici nu e din categoria celui de usuca buzunarele, va puteti gandi la ceva similar

https://www.rcgroups.com/forums/show....php?t=1437032

El ar fi compus din:
Tx video 1500mW - ceeace eu nu as pune niciodata pe avion
71$ - http://www.bevrc.com/bev-13ghz-1500m...-fpv-p-81.html

Rx Lawmate
99$ - http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=179

Antena receptie patch 12?14db
99 ! Euro - http://tienda.stockrc.com/epages/eb0...ducts/Antena12

Dar daca ai fi listat componentele acestea catorva din performerii nostrii, nu le-ar fi dat mai mult de 10km.
Sunt convins ca respectivul a testat pas cu pas si cu grija mult timp, si probabil are ascunse niste optimizari, ar fi prea simplu sa iei componente "de serie" la modul asta, sa le trantesti pe un Cularis si sa zbori Craiova-Caracal si retur din prima.
Last edited by renatoa; May 12, 2011 at 10:19 AM.
May 10, 2011, 05:51 PM
Registered User
conform calculatorului de distante se atinge teoretic 53km cu patch la receptie dat fiind sensibilitatea foarte buna(-90db) a receptorului lawmate. secretul e acordul foarte bun pe antene ceea ce nu e greu de obtinut in 1,2ghz daca ai mai lucrat cu ele si aportul fantastic al celor 14db castigati pe rx .
Last edited by worms; May 12, 2011 at 10:22 AM.
Apr 20, 2012, 03:17 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Se pare ca in ultimile luni, cel putin la noi, FPV-ul a inceput sa capete tot mai multi adepti majoritatea mergand pe sistemule 5.8G de 200mw. Studiez si eu piata sa achizitionez un astfel de sistem, vad ca se invarte cam pe la 70$. Cunoaste cineva o sursa mai ieftina?
Apr 20, 2012, 04:08 AM
Registered User
48$ daca optezi pemtru modul Tx basic, fara toate imbracamintea care este supraevaeluata dupa parerea mea... si ca necesitate, si ca greutate, si ca pretz.
Apr 20, 2012, 04:43 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Asta inseamna renuntare la modulul de stabilizare a tensiunii, sau cum se numeste el, + renuntare la acel radiator. Ideea e ca trebuie sa inventez o sursa de alimentare, pentru 20$ o sa-mi pun mintea la contributie
Apr 20, 2012, 05:41 AM
Registered User
Radiatorul e inutil.
Sursa cea mai simpla este direct pe 1s, cum o folosesc eu, sau din 5V BEC/Rx RC cu doua diode de coborare la 3.6-3.7V
Antena oricum e de inlocuit.
Sau desfacut si plantat in interior un LDO de 3.3-3.6V, are loc prevazut deja, am undeva aici postat interiorul cu amplasarea LDO-ului desenata, cauta in attcment-urile mele.
Apr 20, 2012, 05:50 AM
FPV addicted
futurebreeze's Avatar
Culmea este ca pe langa ca este inutil radiatorul ala cantareste foarte putin (doar bucata striata de aluminiu, nu si ecranul de tabla). Adica iti pui sperante ca il dai jos si usurezi o gramada dar de fapt abia ca il simti la cantar. Nu il am la indemana dar cred ca avea doar cateva grame.
Last edited by futurebreeze; Apr 20, 2012 at 05:56 AM.
Apr 20, 2012, 06:41 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Quote:
Originally Posted by RENATOA
Radiatorul e inutil.
Sursa cea mai simpla este direct pe 1s, cum o folosesc eu, sau din 5V BEC/Rx RC cu doua diode de coborare la 3.6-3.7V
Antena oricum e de inlocuit.
Sau desfacut si plantat in interior un LDO de 3.3-3.6V, are loc prevazut deja, am undeva aici postat interiorul cu amplasarea LDO-ului desenata, cauta in attcment-urile mele.
Daca se poate folosi o celula Lipo e foarte bine, chiar am una disponibila de 1800 mAh. Sau pentru a mai reduce din greutate voi cauta una de 500-600 mAh. Am luat legatura cu Florin pentru un set de antene custom, ideea e ca pe o raza de 1km sa am semnal bun. Pe post de recorder va fi folosit laptop-ul impreuna cu o placa de captura pe USB.
In alta ordine de idei, fara acel radiator nu exista probleme de racire? Am o mica placuta de aluminiu ce a fost pe post de racitor la un regulator, presupun ca daca e cazul poate fi folosita si aceea.
Inca o intrebare: cu acele antene custom sau chiar standad, daca distanta nu trece de 100-200m si apare un obstacol (copac, sau chiar trecere pe sub un pod ) intre TX si RX se pierde semnalul?
Apr 20, 2012, 07:22 AM
FPV addicted
futurebreeze's Avatar
Modulul TX merge foarte bine si fara acel radiator. In modulul de la HK, daca scoti radiatorul si apoi capacul o sa vezi ca chipul de RF este pe placa cumintel, nu are niciun contact termoconductor cu vreun radiator. Poate se raceste prin influenta ...
Antenele sunt facute foarte neingrijit unele si nici macar acordate pe frecventa. Ce nu este bun la ele este ca sunt nejustificat de grele si datorita costructiei in momentul in care avionul se inclina ramai pur si simplu fara semnal (asta se intampla chiar si la cateva sute de metri) si pe langa asta, cand esti foarte aproape de sol sau obstacole, undele reflectate in acestea, se intorc defazate al RX si anuleaza semnalul principal (multipathing). Am vazut cazuri in care imaginea se vedea mai rau la decolare decat dupa ce avionul se ridicare la o distanta considerabila.
Antenele custom, polarizate circular, (hai sa le zicem CP sa ne fie mai usor) nu au un castig prea grozav doar ca tipul de polarizare asigurata de ele si acordarea pe frecventa fac ca receptia sa se faca indiferent de pozitia emitatorului (verical, orizontal sau alte pozitii intermediare. Daca ai linie dreapta de vizibilitate te poti duce si la 2km si nu ai probleme (imaginea nu mai este chiar lacrima incepand de la 1km, incepe sa ai ba granulatie, dar nu ai dungi, desincronizari etc si poti sa pilotezi in voie.) Aceste antene anuleaza si efectul de multipathing.
Cand apare un obstacol intre TX si RX transmisia este afectata, normal. Daca distanta intre RX si TX nu este foarte mare atunci ceva semnal mai ramane din ceea ce se reflecta. La distante mai mari o sa ai blank sau niste purici cu ceva dungi. Problema este ca nu pot sa iti zic care sunt aceste distante si conteaza foarte mult de configuratia obstacolelor. Oricum, obstacolul trebuie sa aiba ceva consistenta si marime ca sa ai blank pe video si in afara situatiei in care zbori pe dupa vreun zid masiv de beton sau la foarte joasa altitudine nu cred ca o sa fie problema sa pierzi 1-2 secunde semnalul video.
Daca vrei sa te distrezi la joasa altitudine, mai tarziu, dupa ce capeti antrenament si testezi zona ta de zbor, poti sa folosesti o antena helix cu 4 spire sa ai gain si indiferent ca semnalul este temporar atenuat, tot mai stoarce ceva din nimicul ala. Doar ca trebuie sa o tii permanent orientata spre avion (te ajuta un coleg ).
Last edited by futurebreeze; Apr 20, 2012 at 07:28 AM.
Apr 20, 2012, 07:44 AM
Registered User
Florine, nu faci tu un zbor cu pitire pe dupa CET ca sa vedem cat mai stoarce helix-ul ?

Contact termic este, dar nu unde se asteapta lumea.
Vedeti in acest post pe unde iese caldura din finalul de putere:
https://www.rcgroups.com/forums/show...&postcount=517
Apr 20, 2012, 08:10 AM
Registered User
adioperator's Avatar
Treaba este clara, acel racitor isi face treba pe stabilizatorul de tensiune. La 200mw nu cred ca degaja atata caldura in cat sa aiba nevoie de ceva suplimentar fata de ceea ce e pe placa de baza.
Apr 25, 2012, 03:27 PM
Registered User
adioperator's Avatar
Un OSD capabil da indice directia "Home" care sa fie si ieftin? E de preferat sa fie Plug and Play pt ca nu ma dau in vant dupa mesterit electronica


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion What FPV flying is like if you are too cheap to get the good stuff! zitron FPV Talk 53 Dec 21, 2008 12:25 PM
Question Just too much stuff to choose from for FPV mixgreens FPV Talk 14 Apr 22, 2008 05:47 PM
Discussion My growing collection of FPV Stuff CATPart FPV Talk 7 Apr 02, 2008 05:19 PM
Idea Just an idea of what a routier holocaust survivng FPV stuff in amotel room looks like andrebandre FPV Talk 8 Mar 01, 2008 07:44 AM
Link Bunch of FPV stuff for sale! hihptsi FPV Talk 0 May 20, 2007 03:26 AM