Shop our Airplanes Products Drone Products Sales
Thread Tools
Old Jan 26, 2013, 11:58 AM
wildpalms is offline
Find More Posts by wildpalms
Professional idiot
Very out of trim sounds like a god use of auto trim. I'm not a fan but then usually only adding one kick or so. I did seem to work well when I did try it.
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jan 26, 2013, 12:01 PM
Snowflake6515 is offline
Find More Posts by Snowflake6515
Michael

Propo Control As Trim


I like to have separate nosewheel steering (NWS) that is proportional to the rudder, but with separate trim (air trim for rudder, ground trim for NWS.

When I setup the added function of NWS, I specify a side lever for trim, with 50% maximum. I also add a Free Mix of Throttle to NWS so that the throw amount is inversely proportional to the throttle position (reduced NWS sensitivity as throttle is advanced.) All controlled by gear in retracted position, of course.

The ability to trivially assign a separate trim control makes life so much easier. The more I learn, I find I go back and greatly simplify my programming. Not sure if this is praising the Jeti approach or admitting that I am a slow learner. :-) I do know that R1.07 greatly simplified my programming.

Michael

Quote:
Originally Posted by wildpalms View Post
Back on the subject of trims I wonder how much attention has been paid to the fact you can assign additional proportional controls as trim adjusters.

This doesn't solve the general dislike of the trim layout for some (MC32 more conventional and functionally very similar to the Jeti).

If however you are interested in constantly retrimming one control several times during flight then it is a useful option.

A control such as one of the the side levers can be assigned as an additional trim control. You can select how much trim full travel produces. The conventional trims still work as programmed.

I don't fly F3B/F but could see this being quite handy back when I did fly 100S for fun.
RCG Plus Member
Old Jan 26, 2013, 10:50 PM
le fou is offline
Find More Posts by le fou
Registered User
Can you please explain how you have done this set up? I have the same kind of setup and I would like to reproduce what you have done

Thanks,

Le fou
Old Feb 02, 2013, 07:00 AM
plingboot is offline
Find More Posts by plingboot
Registered User
I've just tried to upload some additional .wav files to my voices directory, but when i try to test them using the audio player i'm getting an error "invalid RIFF ID"

Anyone know what this is and how to correct it?
Old Feb 02, 2013, 07:29 AM
pdugue is offline
Find More Posts by pdugue
Registered User
pdugue's Avatar
Hi,

try this:

- open audio file with Audacity (http://audacity.sourceforge.net/)
- menu => file => export => select type: WAV (Microsoft) signed 16bits PCM and change file name and/or directory => Save button => dialog box 'Edit metadata' => clear all values (if exist) => OK button

Hope this helps.
Last edited by pdugue; Feb 03, 2013 at 05:51 AM.
Old Feb 03, 2013, 03:22 AM
plingboot is offline
Find More Posts by plingboot
Registered User
Thanks for the reply, will give it a go later today.
Old Feb 05, 2013, 09:22 AM
satinet is offline
Find More Posts by satinet
F3B
satinet's Avatar

Voice on event


Hi

How do you make the TX make a sound when you flick a switch.
I went to the relevant screen and selected a sound for a switch movement. It worked once on one switch but will not work again.

It will make sounds on startup etc, but not for "events".



Tom
Old Feb 05, 2013, 09:49 AM
mosfetman is offline
Find More Posts by mosfetman
Registered User
RIFF Problem: I had this problem as well and Jeti resolved it. You are actually pointing to a tag file that some operating systems (My iMac) produces. Search the forum for RIFF and you will find the write-up.
Jerry Prado
Old Feb 05, 2013, 11:06 AM
satinet is offline
Find More Posts by satinet
F3B
satinet's Avatar
Quote:
Originally Posted by mosfetman View Post
RIFF Problem: I had this problem as well and Jeti resolved it. You are actually pointing to a tag file that some operating systems (My iMac) produces. Search the forum for RIFF and you will find the write-up.
Jerry Prado

The sounds play if you press the play button when you are selecting them, so I am not sure it is related to a problem will file tags.

It should just work - it seems quite simple? I don't quite see why it would work when you press play or other events such as startup, but not if you want a switch to make a noise. The TX doesn't have any custom sounds produced on another device. Only the sounds that are with it.

Sound on event doesn't work. Well it worked once, but not any more. It has version 1.07.1 on it. Sounds on timers didn't work either last time i checked.

Also pity you can't assign a noise to a flight phase.
Old Feb 05, 2013, 12:46 PM
wildpalms is offline
Find More Posts by wildpalms
Professional idiot
'Sounds on Event' works fine for me. I use quite a few of them all the time. In fact I rely on them a lot now.

The sound is for a switch trigger not just the switch E.G. I have it say 'armed' when a 3 pos goes from 1 to 2 but not when going from 2 to 3, 3 to 2 & 2 to 1

They are also model dependant whereas system sounds are global.

Can't associate sound with flight mode but then a flight mode is triggered by a switch so you can.
Old Feb 06, 2013, 09:16 PM
jaizon is offline
Find More Posts by jaizon
WINS - Winch In Nose Sailplane
jaizon's Avatar
Quote:
Originally Posted by satinet View Post
The sounds play if you press the play button when you are selecting them, so I am not sure it is related to a problem will file tags.

It should just work - it seems quite simple? I don't quite see why it would work when you press play or other events such as startup, but not if you want a switch to make a noise. The TX doesn't have any custom sounds produced on another device. Only the sounds that are with it.

Sound on event doesn't work. Well it worked once, but not any more. It has version 1.07.1 on it. Sounds on timers didn't work either last time i checked.

Also pity you can't assign a noise to a flight phase.
You can absolutely assign a sound (Cruise, Thermal, etc.) to a flight phase (mode). I have a 3 position switch for Thermal, Cruise and Speed, another for Landing. Announcement are made for each change.
Old Feb 06, 2013, 10:03 PM
mosfetman is offline
Find More Posts by mosfetman
Registered User
All above is correct...However, there is a chance that the designers implemented a bit too much flexibility in terms of event driven voice while not providing alternate handling if a voice has just been assigned to a switch?. If you point a voice trigger to a switch...well...where does it live?? What if the voice you want is intended to be triggered only by a flight phase...by the same switch?
I know that this radio will do anything we need...we just have to learn the thinking behind the monster...kinda like communicating with the wife...
I love my DC-16!!
Jerry Prado
Old Feb 07, 2013, 04:20 AM
Trevorh is offline
Find More Posts by Trevorh
Registered User
Trevorh's Avatar
[QUOTE=mosfetman;24057376...we just have to learn the thinking behind the monster...[/QUOTE]

Exactly! One of the joys of the MPX 3030/4000 is that the mental model behind the programming is so simple. I get the feeling that for this Jeti beast, some form of functional block diagram would be really helpful.

The manual seems pretty good but, like most nowadays, is really just a guided tour of the user menu structure so gives no real insight into how the transmitter actually operates.

This would be a really useful thing for the guys at Jeti to do while we thumb flyers are waiting for our DS-16s
Old Feb 07, 2013, 01:15 PM
satinet is offline
Find More Posts by satinet
F3B
satinet's Avatar
Quote:
Originally Posted by jaizon View Post
You can absolutely assign a sound (Cruise, Thermal, etc.) to a flight phase (mode). I have a 3 position switch for Thermal, Cruise and Speed, another for Landing. Announcement are made for each change.
Hi

Yes and no. It works if you have a few flight phases on one switch, but not if you start to use a few flight phases on different switches.

T


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale NEW JETI Advanced 12 plus ESC Tar-zan Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Oct 28, 2010 07:18 PM
For Sale New JETI 08 Advanced ESC Tar-zan Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Oct 28, 2010 07:12 PM
Sold Neu 1910H/1Y + JETI SPIN 66 + JETI BOX xatled99 Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 3 Oct 16, 2010 09:59 AM
For Sale Brand new! AXI 2212-34 and Jeti Advanced 12 ESC Tar-zan Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Sep 15, 2010 03:54 AM
For Sale REDUCED AGAIN! W/NEW CONNECTORS 40 Amp Jeti Advance Pro ESC W/Switch and Program card Kevin Greene Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 1 Sep 09, 2010 11:45 PM