New Products Flash Sale
Thread Tools
Old Feb 27, 2012, 07:17 AM
Freakazoid is offline
Find More Posts by Freakazoid
Registered User
Freakazoid's Avatar
Ive got something wonky going on, my accelerometer sensor has yaw and pitch doing the same thing.
When pitch is at 0, yaw is at 256 and vise versa, both react to the board being pitched.

Code:
  #define MPU6050
  #define HMC5883
  #define ACC_ORIENTATION(X, Y, Z)  {accADC[ROLL]  =  X; accADC[PITCH]  = Y; accADC[YAW]  = Z;}
  #define GYRO_ORIENTATION(X, Y, Z) {gyroADC[ROLL] =  -Y;  gyroADC[PITCH] = X; gyroADC[YAW] = Z;}
  #define MAG_ORIENTATION(X, Y, Z)  {magADC[ROLL]  =  X; magADC[PITCH]  = Z; magADC[YAW]  = Y;}
  #undef INTERNAL_I2C_PULLUPS
Its a special edition Jussi MiniWii. running new dev_20120225 firmware.

Anyone know what is going on here?
Last edited by Freakazoid; Feb 27, 2012 at 07:22 AM.
Sign up now
to remove ads between posts
Old Feb 27, 2012, 07:19 AM
Phalanx-0 is offline
Find More Posts by Phalanx-0
Hulk likes flying things
Phalanx-0's Avatar
@ Takao Shimizu...reboot the computer, then re-try. There is a file or component from another program preventing the install from completing.
Old Feb 27, 2012, 07:30 AM
Takao Shimizu is offline
Find More Posts by Takao Shimizu
Registered User
Quote:
Originally Posted by Phalanx-0 View Post
@ Takao Shimizu...reboot the computer, then re-try. There is a file or component from another program preventing the install from completing.
I did. no progress.

Takao
Old Feb 27, 2012, 07:58 AM
Freakazoid is offline
Find More Posts by Freakazoid
Registered User
Freakazoid's Avatar
Upon further inspection it seems my accelerometers yaw reading is tied into both pitch and roll.
If I pitch the board, the yaw graph goes up and down. Same happens when I roll the board.
Also I have ruled out that it could be the newest firmware, the previous one also seems to do it.

Something is messed up.
Old Feb 27, 2012, 08:14 AM
timecop is offline
Find More Posts by timecop
Suspended Account
Thats normal. It's not yaw, its accelZ. When you tilt it, it decreases. That's expected.
Read how accelerometers work.
Old Feb 27, 2012, 08:50 AM
Frank.T is offline
Find More Posts by Frank.T
Registered User
Frank.T's Avatar
Quote:
Originally Posted by Freakazoid View Post
Ive got something wonky going on, my accelerometer sensor has yaw and pitch doing the same thing.
When pitch is at 0, yaw is at 256 and vise versa, both react to the board being pitched.

Code:
  #define MPU6050
  #define HMC5883
  #define ACC_ORIENTATION(X, Y, Z)  {accADC[ROLL]  =  X; accADC[PITCH]  = Y; accADC[YAW]  = Z;}
  #define GYRO_ORIENTATION(X, Y, Z) {gyroADC[ROLL] =  -Y;  gyroADC[PITCH] = X; gyroADC[YAW] = Z;}
  #define MAG_ORIENTATION(X, Y, Z)  {magADC[ROLL]  =  X; magADC[PITCH]  = Z; magADC[YAW]  = Y;}
  #undef INTERNAL_I2C_PULLUPS
Its a special edition Jussi MiniWii. running new dev_20120225 firmware.

Anyone know what is going on here?
Quite normal

Ok: TC beat me on this
Old Feb 27, 2012, 10:09 AM
EnigmaSoar is offline
Find More Posts by EnigmaSoar
Registered User

Alt P


Does the Alt P number setting in the GUI do anything if I'm only flying a gyro configuration? I noticed that Warthox dropped his down from 4.0 to 1.4 in his settings.
Chuck
Old Feb 27, 2012, 10:24 AM
Freakazoid is offline
Find More Posts by Freakazoid
Registered User
Freakazoid's Avatar
So the ACC sensor has no bearing on yaw stability whatsoever? I did NOT know that. Sorry folks.
Though it makes you wonder why they called it "accADC[YAW]" then. Since its not yaw at all..
Codemonkey logic?
Old Feb 27, 2012, 10:32 AM
Dialfonzo is offline
Find More Posts by Dialfonzo
DiaLFonZo - UAV/Drone
Dialfonzo's Avatar
Quote:
Originally Posted by Freakazoid View Post
So the ACC sensor has no bearing on yaw stability whatsoever? I did NOT know that. Sorry folks.
Though it makes you wonder why they called it "accADC[YAW]" then. Since its not yaw at all..
Codemonkey logic?
The Heading Hold feature on the YAW is done with the Magnetometer.

Accelerometer is use for AutoLevel mode and now Z stabilisation
RCG Plus Member
Old Feb 27, 2012, 11:30 AM
eosbandi is online now
Find More Posts by eosbandi
Registered User
Quote:
Originally Posted by Takao Shimizu View Post
Start the installing 1.04 wizard, the wizard no progress.
Then, CTRL+ ALT+ Delete, this is on the screen.
What should I do?
Dear Takao-san,
This error pops up only if the settings wizard not able to write the gui_settings.xml file to the directory where the program starts from. Could you please check that you have write permission to that directory ? You also could try to run the WinGUI as administrator.
I also noticed that your font size is larger then 100%, this cause the distorted letters on the splash screen.
Did you went though all the steps of the settings wizard ? Can you see the pervious-next-finish buttons at the bottom of the settings wizard ?
It's not a setup wizard so you have to step through all the settings before WinGUI starts at the first time.

I admit that I did not tested WinGUI on non english language windows. If you have time to help me about testing I would appriciate it.
Regards,
EOSBandi
RCG Plus Member
Last edited by eosbandi; Feb 27, 2012 at 11:35 AM.
Old Feb 27, 2012, 11:39 AM
Tazzy is offline
Find More Posts by Tazzy
MultiwiiQuadroHolic
Quote:
Originally Posted by eosbandi View Post
Dear Takao-san,
This error pops up only if the settings wizard not able to write the gui_settings.xml file to the directory where the program starts from. Could you please check that you have write permission to that directory ? You also could try to run the WinGUI as administrator.
I also noticed that your font size is larger then 100%, this cause the distorted letters on the splash screen.
Did you went though all the steps of the settings wizard ? Can you see the pervious-next-finish buttons at the bottom of the settings wizard ?
It's not a setup wizard so you have to step through all the settings before WinGUI starts at the first time.

I admit that I did not tested WinGUI on non english language windows. If you have time to help me about testing I would appriciate it.
Regards,
EOSBandi
Hello EOSBandit

I will send you a big thanks for the gui and confirm that it works with Swedish as language in both xp sp3 and win7 x64 sp1.
Old Feb 27, 2012, 12:12 PM
Kf52t is offline
Find More Posts by Kf52t
Registered User
Quote:
Originally Posted by sparklet View Post
That's interesting.
My ADXL 345 works in the same orientation as yours.
The X axis points to the rear of the quad. having checked it out it gave all the right readings in the GUI.

Having seen these posts I decided mine must be wrong. So last night I placed the acc board in different orientations and checked the results on the GUI.

There was only one orientation that gave the correct results and that is with X facing to the rear. The board is not fitted yet as I am waiting for some ESC's to arrive.

I have a couple of quads flying well but this is going to have the acc and mag sensors fitted to see how it compares.
I would advise turning down the level settings from default and work up from there as mine went nuts when I first tested it, I think I'm up to P= 5 as standard 9 was wayyyyyyyyyyyy to much.
You'll love the acc mode on the quad but dont over tune it with high settings or you'll struggle to fly it.
Old Feb 27, 2012, 01:00 PM
troynh is offline
Find More Posts by troynh
No thrust...It'll bust...
troynh's Avatar
Is anyone familiar with this? The Grove 3 Axis Gyro. - ITG 3200 - 5VDC Input
http://www.seeedstudio.com/depot/gro...?cPath=144_146

Wiki Page
http://www.seeedstudio.com/wiki/inde..._-_3-axis_Gyro

-Tim
Old Feb 27, 2012, 01:29 PM
KeesvR is offline
Find More Posts by KeesvR
Registered User
Quote:
Originally Posted by EnigmaSoar View Post
Does the Alt P number setting in the GUI do anything if I'm only flying a gyro configuration? I noticed that Warthox dropped his down from 4.0 to 1.4 in his settings.
Chuck
No it does nothing on your setup.
Only used for baro use.
Old Feb 27, 2012, 01:44 PM
FlyLT is offline
Find More Posts by FlyLT
Registered User
FlyLT's Avatar
Quote:
Originally Posted by kiliam View Post
Very cool...
Where and how much?
Hi, unfortunately these boards are not available yet. It was just a few boards made for testing.