Thread Tools
Old Jan 21, 2010, 07:39 PM
TorkRollN is offline
Find More Posts by TorkRollN
Registered User
Discussion

GPS not recognized


I just got a GPS xpander V3.

I have tried installing it, as per instructions, but my computer screen displays:

GPS expander not detected.

I have checked the wiring for correct polarity numerous times and have restarted both the computer and the FDR with no luck.

Any suggestions before I have to send it back?

Barry
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jan 22, 2010, 02:12 AM
billpa is offline
Find More Posts by billpa
billpa's Avatar
Hi Barry,

Sorry to hear about the problem. Could you post a photo of your connections? I don't think that's the issue either, but it may give some clues.

Also, I'm assuming you are seeing the message after starting live mode, and that other parameters on the screen are changing, indicating live mode is running?

Regards,

Bill, for Eagle Tree
Site Sponsor
Old Jan 23, 2010, 12:38 PM
zvikaf is offline
Find More Posts by zvikaf
Registered User
i'm also having "GPS expander not detected"
it used to work with earlier Soft/Firmware.

I've tried also 8.05 beta with the same results.

tried the extended antenna waited a long time, tried reseting the system for a minute - none made any changes.

It seems that the GPS board does not heat at all.

Regards

Zvika
Old Jan 25, 2010, 10:35 PM
billpa is offline
Find More Posts by billpa
billpa's Avatar
Hi Zvika,

The problem you are seeing would not be related to software or firmware version. Can you give more details about when the "GPS expander not detected" message is appearing? In live mode?

Regards,

Bill, for Eagle Tree
Site Sponsor
Old Jan 30, 2010, 03:40 PM
misfire is offline
Find More Posts by misfire
Registered User

"Log GPS Parameters" not available


My GPS issue (I believe it's a 5Hz V3) is similar but different. My OSD recognizes and displays the GPS data no problem. In fact, the PC application will display GPS data fine in live mode. But under "Choose Parameters to Log in Recorder", the check box for "All GPS Parameters" is not available - "grayed out" I think they call it, can't be checked.

My GPS is directly connected to the e-Logger on the GPS pins. Any theories?
Old Jan 31, 2010, 03:59 PM
pda75 is offline
Find More Posts by pda75
any calculation so far ?
pda75's Avatar
what is the power supply you're using ?

if it's over 5S, it is likely that you need an additionnal 5,2 V power supply

Cheers

Pierre
Old Feb 01, 2010, 07:37 AM
misfire is offline
Find More Posts by misfire
Registered User
Quote:
Originally Posted by pda75 View Post
what is the power supply you're using ?

if it's over 5S, it is likely that you need an additionnal 5,2 V power supply

Cheers

Pierre
Thanks for the feedback, Pierre, but no, it's a 3S setup. And when I'm on the computer trying to straighten out the logging, it's usually powered off of the USB port, whatever voltage that puts out.

It's strange, though. I can run Live Mode on the PC or watch it on the OSD display, and all the gps data is right there. But when I go into "Hardware - Parameters to Log", it's always "ghosted", as if there's no GPS Expander to select.
Last edited by misfire; Feb 01, 2010 at 11:19 AM.
Old Feb 05, 2010, 08:45 PM
billpa is offline
Find More Posts by billpa
billpa's Avatar
Misfire, I think this issue turned out to be the Spektrum setting being turned on? Or, I may be confusing this issue with another.

Regards,

Bill, for Eagle Tree
Site Sponsor
Old Feb 10, 2010, 04:30 AM
zvikaf is offline
Find More Posts by zvikaf
Registered User
Quote:
Originally Posted by billpa View Post
Misfire, I think this issue turned out to be the Spektrum setting being turned on? Or, I may be confusing this issue with another.

Regards,

Bill, for Eagle Tree
I had the spectrum bit turned on, but still need to unhook and hook again the gps in order to "wake up"
Old Feb 10, 2010, 04:27 PM
billpa is offline
Find More Posts by billpa
billpa's Avatar
Hi zvikaf, That's good news. Yes, for the GPS to work again after the Spektrum feature is turned off, power needs to be removed from, and reapplied to, the Eagle Tree components so that they will reboot.
Site Sponsor


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! e-logger V1 "USB Device Not Recognized" Kadath Eagle Tree Systems 10 Oct 11, 2008 10:43 AM
Discussion 5Hz GPS not Detected jgproponet Eagle Tree Systems 6 Aug 04, 2008 03:45 PM
Question Phoenix 45HV not recognized by Castle Link Xnaron Castle Creations 2 Aug 05, 2006 11:40 AM
ESC not recognized by Phx-link Earthbound Castle Creations 1 Sep 05, 2004 03:07 AM