Thread Tools
Old Oct 18, 2009, 04:30 PM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
Discussion

Sounds like Rocks


A couple days ago my plane made a horrible sound and quit. Apon landing I ran the motor. It sounded horrible, like rocks in the motor. It will run about a second then make that bad sound and quit.
I have changed batteries, and inspected the magnets.
Any ideas what the problem is?
Thanks.
Sign up now
to remove ads between posts
Old Oct 18, 2009, 05:08 PM
raz is offline
raz
Find More Posts by raz
raz
Sportin my new 'do'
raz's Avatar
Is it a brushed motor or brush less? What kind of a horrible noise did it make?
Old Oct 18, 2009, 05:11 PM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
its a brushless park 400 out runner.

Sounds ruff, like rocks tumbing. Just makes sound really quick before motor dies. Then i can do it again over and over.
Checked prop and nose cone for rubbing as well as motor rubbing fues. All looks good.
Old Oct 18, 2009, 05:18 PM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
I just took the prop off and it still makes noise.
I have only had about 5 flights on the equipment since new.
Kinda thinking it might be a problem with the ESC. What do yall think?
Old Oct 18, 2009, 05:26 PM
Xpress.. is offline
Find More Posts by Xpress..
Team Hitec, Customer Support
Xpress..'s Avatar
Possibly loose motor wires, or incorrect ESC timing.
Old Oct 18, 2009, 07:58 PM
Sir Raleigh is offline
Find More Posts by Sir Raleigh
Registered User
Does it use a gearbox? (Broken gear?)
If no gearbox, bad/dirt in bearing(s)?
Bent shaft?
Motor wire broken/open circuit?
Out of balance prop?

Bill
Old Oct 18, 2009, 08:48 PM
HappyKillmore is offline
Find More Posts by HappyKillmore
Suspended Account
I would re-solder the wires on both the ESC and motor. I've had a few occasions where the wire is mostly broken but hasn't fallen out yet.
Old Oct 18, 2009, 10:19 PM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
Thank you for the advice.
I will check all the connections. That may be it because i have been tugging real hard to disconnect the battery from the ESC each time. The deans connectors that I have are tight !
Old Oct 18, 2009, 10:46 PM
Murocflyer is offline
Find More Posts by Murocflyer
Promoting Model Aviation...
Murocflyer's Avatar
Bad bearings is my guess. Does the prop shaft move fwd and aft or have more than the expected amount of play in it?

Frank
Old Oct 18, 2009, 11:15 PM
Mark Wood is offline
Find More Posts by Mark Wood
characters welcome!
Mark Wood's Avatar
Sounds like the motor dropped a phase and is single-phasing.
Check your motor connections very carefully. Redo if there is any question.

What does it sound like when turning the motor by hand?

mw
Old Oct 19, 2009, 12:16 AM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
Just tried turning by hand fast. It sounds a little ruff maybe. Its my first motor, but from what I remember it was super smooth.
Old Oct 19, 2009, 01:43 AM
Sir Raleigh is offline
Find More Posts by Sir Raleigh
Registered User
If it was smooth then and rough now, it's probably the bearings.

What motor is it?

If it's a bell-type get your bearings from www.headsuprc.com. $1.50 per bearing with $2.00 shipping. Get 3 or 4 of each size (2 for each motor. Larger bearing in front, smaller bearing in back).

Bill
Old Oct 19, 2009, 12:24 PM
Cosmo Cramer is offline
Find More Posts by Cosmo Cramer
Registered User
Sounds like a good idea to order some bearings and of course have spares.

How do I replace them?


I have the EFLM1305 Park 400 Brushless Outrunner Motor, 920 Kv.

Thanks to all for your help !
Old Oct 19, 2009, 04:11 PM
Sir Raleigh is offline
Find More Posts by Sir Raleigh
Registered User
Oh, and get a couple of new prop shafts while you're at it.

Bill
Old Oct 20, 2009, 11:43 AM
scaramoucheii is offline
Find More Posts by scaramoucheii
Registered User
I also have a Park 400 that needs repair.

Any advie here in dismantlling the motor would be helpful

My motor has a screw broken off in the mounting holes, there is a bit of screw on the inside that I could get too if I could get the stator off of the motor chassis.

I have the circlip and retaining ring off, (and therefore the Rotor and shaft), but cannot see if the stator is pressed on or ????? I don't want to ally too much force as the chassis seems flexible.


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New CC 25 Melted the Shrink and it sounds like it has Rocks inside BAR-STOOL Castle Creations 3 Oct 29, 2005 07:59 AM
Brushless sounds like its got rocks in it... xray328 Electric Plane Talk 11 Sep 16, 2005 03:41 PM
Crazy 8 - Mega 3 - Sounds like a tractor Smifta Power Systems 3 Feb 26, 2003 11:53 AM
Sounds like a good deal... almost too good? nullman Electric Heli Talk 3 Dec 02, 2001 02:10 PM
Motor sounds like a squealing pig. Balin Power Systems 4 May 05, 2001 12:27 AM