Avion za pocetnika - RC Groups
Thread Tools
Oct 13, 2009, 12:46 PM
Registered User
Discussion

Avion za pocetnika


Pozdrav drage kolege.Imam jedno pitanje za vas,ato je koji bi mi model preporucili kao apsolutnom pocetniku?Za sada sam leteo WILD HAWK,ali mi on vise lici na jedrilicu.Moj tip je samo da mora da bude elektro i sto sa sto vise delova,po mogucstvu da dodje samo bez stanice i prijemnika.Ja sam pronasao jednu cessnu:http://www.ready2fly.eu/shop/USER_AR...228dbaf292.Ali neznam jel to bas dobar izbor.Unapred hvala,

Cane
Sign up now
to remove ads between posts
Oct 13, 2009, 04:54 PM
boca55
Cane, cini mi se da nisi odabrao bas model za pocetnike. Iako je visokokrilac ,krilo mu je ravno bez V oblika sto znaci da se taj model leti na eleronima, vrlo je okretan, tako reci akrobatski model, sa brushless motorom i trazi veliku koncentraciju pri letenju. Svaka greska i neodlucnost se skupo placa.
Za pocetak je bolje model bez elerona sa V oblikom krila, tako da imas autostabilnost , i malo sporiji, ne mora bas da ide brushless motor.
Oct 14, 2009, 12:12 AM
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Bas kao sto ti Boca kaze - eleroni nisu za pocetnika. Eventualno bi mogao da kupis taj model i letis ga bez upotrebe elerona, za prvo vreme. No ne znam ni da li bi to islo. Jer, kad je krilo ravno ili skoro ravno, bez V-a, onda je kormilo pravca na repu manje efikasno.

Treba ti trener-visokokrilac na tri kanala, oko 1m raspona. Takvi su dosta jeftini tako da nije za plakanje i kad se razbiju. Imas npr. Multiplexov model EasyCub:Medjutim - nemoj da otpisujes ni jedrilice. Razmotri 2-metarsku elektro jedrilicu kao Radian. Jedrilice imaju svoju draz, a to je da se leti vecim delom bez upotrebe motora, tako da dodju do izrazaja i kvaliteti modela i vestina pilota. Mislim, sve ce da leti kad se na to stavi brushlees motor, cak i metla ali da bi se ostalo u vazduhu koristeci samo strujanja vazduha, to je vec druga prica.

Ako zivis u Svici, bas lepo, jer tamo je "raj" za padinsko jedrenje..
Oct 15, 2009, 11:57 AM
Registered User
tu sam nesto pogresio,sledeci post je pravi!!!
Oct 15, 2009, 11:58 AM
Registered User
A sta mislite da li je ovaj dobar za jednog pocetnika:http://www.bananahobby.com/1651.html? ima V krilo,visokokrilac i ja mislim da ste na takav jedan model mislili?
Oct 15, 2009, 05:22 PM
boca55
Ovo mi deluje OK, . Motor cetkas sa LiPo baterijom, a i cena nije visoka.
Stanice su malo slabijeg dometa od firmiranih stanica. Sa ovim stanicama ne treba leteti mnogo daleko i visoko. Obavezno ici na letenje sa punim baterijama.
Ono sto ti je Miroslav predlozio je takodje odlicno. Sto se tice Multiplexovih modela oni su se za sada pokazali odlicni za pocetnike. Ja sam se naucio leteti sa Easy starom. Napravljeni su od jedne vrste elasticnog stiropora koji se zove Elapor. Elapor je otponiji na udare od stiropora i lako se krpi sa cyano- lepkom i ojacava selotejpom ili power tejpom. Mana im je sto su ovi modeli u ready setu dosta skuplji u odnosu na konkurenciju.
Oct 15, 2009, 06:51 PM
Serbia Moderator
molenjin's Avatar


Da, vrlo lep model! I mislim da ce ti odgovarati. Doduse i taj ima elerone ali izgleda pitom. Uzdrzi se od upotrebe elerona dok ne stignes na malo vecu visinu a i onda ne teraj palicu do kraja. Sa eleronima mozes da napravis zaokret najlakse tako sto samo kratko trznes palicu u zeljenu stranu i vratis je, model ce da malo obori jedno krilo ali nece odmah u zaokret, nego zbog dobijenog nagiba nastavlja sam od sebe u blagu krivinu. Odatle se sam ispravi, ako je stabilan (kao ovaj visokokrilac) ili mu ti das malo elevatora nagore i kontra eleron.


Quick Reply
Message:

Thread Tools