HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Aug 04, 2008, 07:55 PM
Serbia Moderator
molenjin's Avatar
Australia, SA, Adelaide
Joined Oct 2006
808 Posts
New Product
Magellan Technologies: SkyTraceGPS RC GPS LoggerOvaj uredjaj pre svega nije skup: 149 US dolara je redovna cena a tokom avgusta je samo $129. Posto se radi o jeftinom i laganom uredjaju (17 grama) moguca je ugradnja u prakticno svaki RC (i ne samo RC?) model.

SkyTraceGPS RC GPS Logger firme Magellan Technologies (Indiana, USA) svakog sekunda belezi polozaj modela, njegovu brzinu u odnosu na zemlju i visinu. Za razliku od drugih slicnih uredjaja, koji brzinu i visinu mere barometarskim sondama, SkyTrace koristi GPS tj. satelitsku navigaciju, sto je daleko pouzdanije i preciznije.Po zavrsetku leta, logger se poveze sa PC kompjuterom i podaci o letu se ucitavaju u PC i dalje obradjuju.Tok leta se moze prikazati vizuelno, pomocu prilozenog softvera. Moze se na primer videti kako se menjala visina leta modela.I jos zanimljivije, koordinate je moguce uneti u Google Earth i videti trajektoriju modela u odnosu na teren gde ste leteli.

Link: http://www.magtechinc.net/SkyTraceGPS.htm

Ovaj uredjaj je narocito atraktivan za vlasnike termickih jedrilica. Jos zanimljivije bi bilo (i ocekujem da ce to biti sledeci korak firme Magellan Technologies) prenosenje podataka na zemlju dok je model u vazduhu. Tako bi se moglo leteti i izvan vidnog polja pilota! Postojeci uredjaji koji salju informacije na zemlju cine to pistanjem ili glasom koji izgovara trenutnu visinu ili propadanje modela. Pilot to prima na slusalicu zadenutu u uvo. Medjutim sa GPS sistemom bilo bi moguce primati podatke na laptop racunar i na ekranu pratiti putanju modela. Sledeci korak bi bilo pisanje softvera koji bi imao ulogu autopilota, znaci, model bi mogao da leti samostalno, jedino bi se za poletanje i sletanje koristile daljinske komande.

O svemu ovome se naravno vec razmislja, radi i postizu zavidni rezultati, sve na amaterskoj bazi. Na ovom forumu postoji posebna sekcija gde se diskutuje o bespilotnim letelicama:

http://www.rcgroups.com/uav-unmanned...-vehicles-238/
molenjin is offline Find More Posts by molenjin
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Nano GPS Logger (DIY) mosfet DIY Electronics 16 Dec 11, 2008 06:55 AM
Discussion RC GPS Datalogger Ralph Weaver Sailplane Talk 20 Jun 10, 2008 02:25 PM
Discussion Aircraft panel for FPV (and Nano GPS Logger) mosfet FPV Talk 4 Mar 18, 2008 10:24 AM
For Sale RC Altimeter Logger Vrecer Aircraft - General - Miscellaneous (FS/W) 9 Aug 31, 2006 02:58 AM