HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
This thread is privately moderated by JimDrew, who may elect to delete unwanted replies.
Old Nov 29, 2008, 04:19 PM
Registered User
Joined Nov 2007
39 Posts
Jim,
I fly in the far western part of the valley near Red Rock Park. There is nothing near here yet. The AFB is about 35 - 40 miles east. Bennett Field is about 25 miles to the east south east. The Nexrad site is on the mountain southeast of the valley toward Searchlight and is about 50 miles form here. Nothing explains the problems that occur here with the system. Other 2.4 GHz systems from Futaba and Spektrum are not experiencing those problems. If it was as bad and widespread as you indicate, they would be having the same troubles and they are not. There is no way the FCC would allow a radar system to have a frequency range as far off the assigned one as you say the Nexrad has.

I am ready to return it and get my money back. I have been told I have the latest firmware inmy system as well. I guess I will talk to someone else about your system and what can be done about it.
Frank
sirdrakejr is offline Find More Posts by sirdrakejr
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Nov 29, 2008, 05:27 PM
Suspended Account
ICUP's Avatar
Joined Aug 2008
181 Posts
The FCC has no say in what the Military does.
ICUP is offline Find More Posts by ICUP
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 05:41 PM
Registered User
Joined Nov 2007
39 Posts
They have a say about Nexrad.
sirdrakejr is offline Find More Posts by sirdrakejr
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 05:43 PM
Xtreme Power Systems
Lake Havasu, AZ
Joined Jun 2005
15,910 Posts
Again, is this the flying field that is located in the vacinity of Red Rock casino? This is where most of the IMAC guys fly, and we have people flying there with no issues, even with the older hardware (short antenna).

The Nexrad facility is located directly across from Bennett field, about 8 miles away. It is easy to see (along with Nellis).

Gene is right, the FCC has zero say when it comes to military RF/EMI/EMF.

What problem are you having with our system? I have not seen any information about exactly what you are flying, installation pics, etc.
JimDrew is offline Find More Posts by JimDrew
RCG Plus Member
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 06:44 PM
Registered User
Joined Nov 2007
39 Posts
I fly gliders 1 mile west of the Red Rock Casino on BLM land. There are no houses within about 1/2 mile of the field. There is a place where I have lost control of the plane 3 times. Twice I lost it on an Easy Glider and once on a Electric Vista. They have no carbon in them and are made of foam and wood. The range check on the radio is good and as long as I stay away from the area that seems to be a problem I seem to be okay. I am not the only one using XPS that has a problem. Two others I know have shelved their XPS systems.

I have the module adapters for my JR single single stick Circus Circus radio that is originally set for the amateur radio 50MHz band. When I use it on 50MHz it works fine. I used it today! I had hoped to be able to use the 2.4GHz system to get away from the long antenna and use a spread spectrum or frequency hopping system. Either way, XPS isn't something I want in my planes. Especially with a highway running along the flying field. I am far enough away from Nellis, Bennett, or anything else on the east side to be unaffected by them. I still am nor sure what firmware is in the unit since I bought it last January. If a firmware update will help, I will send it to you. Otherwise it is going to collect dust. It isn't safe enough or me to use.
Frank
sirdrakejr is offline Find More Posts by sirdrakejr
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 08:01 PM
WBE
Las Vegas Circle Burners
WBE's Avatar
United States, NV, Henderson
Joined Aug 2005
603 Posts
Jim, the flying field where Frank and I fly is 2 mi. due west of the Red Rock Casino. We are flying at the base of the Spring Mountain Range, any further west and we would be on the side of a mountain. There are no schools or homes within a mile of our field. We fly gliders and small electrics only, no IMAC or glow planes because of the noise restriction.
WBE is online now Find More Posts by WBE
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 08:09 PM
Xtreme Power Systems
Lake Havasu, AZ
Joined Jun 2005
15,910 Posts
Dave gave me the GPS coordinates so I could look at the radar paths that are out there.
JimDrew is offline Find More Posts by JimDrew
RCG Plus Member
Reply With Quote
Old Nov 29, 2008, 11:39 PM
Registered User
Joined Nov 2007
39 Posts
Okay. I didn't have those but could have gotten them for you too. Let me know what you find.
Frank
sirdrakejr is offline Find More Posts by sirdrakejr
Reply With Quote
Old Nov 30, 2008, 02:58 PM
Xtreme Power Systems
Lake Havasu, AZ
Joined Jun 2005
15,910 Posts
I just received reports from a few people that there are problems with our system and Spektrum there, so that leads me to believe that there are likely radar issues.
JimDrew is offline Find More Posts by JimDrew
RCG Plus Member
Reply With Quote
Old Dec 01, 2008, 07:01 PM
Registered User
skubacb's Avatar
Tucson, AZ
Joined Aug 2006
353 Posts
sirdrakejr, any chance of you starting a new thread rather than posting here. When I see a new post here I am looking for new radio compatibility posts. Thanks.
skubacb is offline Find More Posts by skubacb
Reply With Quote
Old Dec 12, 2008, 12:01 AM
Registered User
hcuellart's Avatar
Joined Jun 2005
221 Posts
Jim is a module for a 14MZ in the near future? Or is there a way to set one of those radios to use XPS??
Thanks!!
Homero
hcuellart is offline Find More Posts by hcuellart
Reply With Quote
Old Dec 12, 2008, 10:28 AM
Xtreme Power Systems
Lake Havasu, AZ
Joined Jun 2005
15,910 Posts
You can use the universal module with the 14MZ and 12Z. We even had one guy install the module inside of his 12Z.
JimDrew is offline Find More Posts by JimDrew
RCG Plus Member
Reply With Quote
Old Sep 15, 2009, 08:18 AM
Registered User
Joined Jan 2006
17 Posts
compatability

Greetings,

I am sitting here looking at my Futaba FP-T8SSA.P with a FP-TF-FM module and wondering if it is compatible with XPS.

Thanks,
AW
Allie37 is offline Find More Posts by Allie37
Reply With Quote
Old Sep 29, 2009, 07:24 PM
Registered User
Cottonwood, CA 96022
Joined Sep 2009
1 Posts
Can the xps moduale be installed with an older Ace Micropo 8000 transmitter?
pat symons
Pat Symons is offline Find More Posts by Pat Symons
Reply With Quote
Old Sep 30, 2009, 05:54 PM
Registered User
Joined Apr 2009
41 Posts
Yes! I have done this on my MP8K. From my knowledge and experience the XPS is actually the easiest of all the 2.4Ghz modules to get working with the MP8K. You will need to upgrade your EPROM to version 5.x or 6.x. Please see the MP8K forum for the details.

Regards
Joe
JHeuler is offline Find More Posts by JHeuler
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What the terrorists are attacking jbourke Life, The Universe, and Politics 42 Jul 21, 2006 09:01 AM
Heli Radio Needed What are your sudgestions? rspiegel Electric Heli Talk 14 Sep 13, 2002 02:00 PM
What pitch are the gears in the Great Planes GB? slowflyer Sport Planes 1 Oct 04, 2001 11:27 PM
What cells are you using in your Sokols? Jensst High Performance 10 Jul 13, 2001 09:43 AM
Hitec radio systems...how good are they? luv2fly Electric Sailplanes 6 Apr 24, 2001 02:49 PM