HobbyKing.com New Products Flash Sale
R/C Groups.com   RCCars Crack Roll Flying Giants RC Power The E Zone Lift Zone Our Sponsors
R/C Groups.com

Go Back   RC Groups > Regional Forums > Poland

Reply Post New Thread  Previous Thread Next Thread

Thread Tools
Old Sep 22, 2007, 12:55 PM   #1
Registered User

Szybownictwo w miniaturze

Witam -- nowa ciekawostka modelarska i troche polskiego akcetu , znane czasopismo -- Quiet Flyer --
opoblikowalo ciekawy komentarz na temat modelu szybowca FOKA 4 , autor Pan . Martin Simons opisoje dosyc szczegolowo opis budowy modelu Foka -4 i jego przygody z tym modelem . Opisany model to wersja zestaw wypuszczony na rynek przez niemiecka firme Graupner i sam osobiscie posiadam ten model , ciekawostka jest takze dokladny rysunek szybowca w trzech rzutach z dokladnymi przekrojami kadluba o ktore mozna sie " naprosic " i nikt nie chce podzielic sie z tym , wiec jesli jest ktos z modelarzy chetny i poszukoje takie informacje prosze napisac do mnie i z przyjemnoscia udziele tych informacji wlacznie z zdjeciami a takze calkowity artykol ( niestety w jezyku angielskim ale wiem ze to niewielka przeszkoda ) .

Przyjemnych lotow ......
Mirek J. is offline Find More Posts by Mirek J.   Reply With Quote
Old Sep 29, 2007, 03:24 PM   #2
Registered User

Foka 4

Witam -- oto rysunek szybowca Foka 4 ,poniewaz otrzymoje b.duzo listow z prozba o ten rysunek postanowilem zamiescic na forum aby byly dostepne dla wszystkich zainteresowanych .

Przyjemnych lotow,,,,,,,,,,,,,,,, Mirek J.
Attached Files
Old Sep 30, 2007, 07:34 AM   #3
Registered User

Janusz's Avatar

Witam. Wielkie dzieki Mirku za umieszczenie tego rysunku tu na forum. Dzieki Tobie brac modelarzy moze sobie pozwolic na budowe tego modelu rowniez ja. Bylo ciezko ze zdobyciem tego planu szybowca wraz z przekrojami. Zrobiles nam prezant. Dziekuje i pozdrawiam.
Janusz is offline Find More Posts by Janusz   Reply With Quote
Old Sep 30, 2007, 10:24 AM   #4
Registered User

Plany

Witam ,,, ciesze sie ze moge pomoc , ze wzgledow "politycznych " nie moge wszystkich planow zamiescic na forum ,, ale ....... bede sie staral od czasu do czasu zamiescic zdjecie modelu i jesli bedzie ktos z modelarzy zainteresowany to pomoge z planami , szczegoly na ten temat na PM.

Przyjemnych lotow ............ Mirek J.

Ps. Kolega modelarz na "dalekim zachodzie " rozpoczol budowe modelu PZL-11c , okolo 1800 mm. rozpietosc skrzydel i bede sie staral zamiescic zdjecia tego modelu a moj kidys tak wygladal ---
Attached Thumbnails
  • Name: PZL-11  2.jpg
Views: 143
Size: 54.4 KB
Description: 54.4 KB · Views: 143

Old Nov 23, 2007, 10:28 AM   #5
Registered User

Model szybowca Pirat

Witaj wszystkich --- a oto nowa ciekawostka , kolega modelarz mieszkajacy w Grecji rozpoczol budowe modelu Pirat , zdjecie same za siebie wszystko tlumaczy .

Przyjemnych lotow .......... Mirek J.
Attached Thumbnails
  • Name: Pirat Jurka z Grecji.jpg
Views: 202
Size: 85.8 KB
Description: 85.8 KB · Views: 202

Old Nov 14, 2008, 02:36 AM   #6
Registered User

Witam Panie Mirku!!Czy ma pan może więcej fotek tego pirata albo informacje w jakim teraz jest stanie?Pozdrawiam Piotrek!!
polandpiotrek is offline Find More Posts by polandpiotrek   Reply With Quote
Old Nov 18, 2008, 03:40 PM   #7
Registered User

Janusz's Avatar

Witam. Jezeli chodzi o plany Pirata ja mam rozpietosc ok 2300mm , dostalem je wlasnie od Mirka ktorego serdecznie pozdrawiam. Mam rowniez je w pliku ale musze poszukac. Za pomoce programow komputerowych do grafiki mozma plany zrobic odpowiednio duze. Pozdrawiam.
Old Nov 18, 2008, 09:56 PM   #8
Registered User

Witam Wszystkich po dlugiej przerwie , Janusz ,,dzieki za pozdrowienia ,co do planow modelu Pirat jak Janusz wspomnial za pomoca programu komputerowego wszystko mozna i jesli ktos ma zyczenie taki model wykonac prosze napisac do mnie i z checia sie podziele planami , z kolega z Grecji nie mam zadnych wiesci ale bede prubowal sie cos dowiedziec jak przebiega budowa modelu , wszyscy ostatnio bardzo zapracowani ,moze jak sie ekonomia swiatowa troche uspokoi to moze i modelarstwo wruci do normy itp. Acha !! ostatnie wiesci z Kaliforni --- Marka nie bylo "widac
na horyzoncie poniewaz mial przeprowadzke i juz powraca do modelu ,postaram sie umiescic kilka nowych zdjec na ten temat .

Przyjemnego dlubania ............. Mirek J.
Old Nov 22, 2008, 09:14 AM   #9
Registered User

Janusz's Avatar

Witam, witam moze wrescie pod tak dlugiej przerwie co sie tu ruszy. Nastapila tu stagnacja na naszym forum . Od czasu do czasu ktos sie pojawi to juz UFO predzej sie zobaczy jak kogos do dyskusji czy pomocy w budowie szybowca. Zagladam tu dwa razy dziennie i nie moge sie nadziwic dlaczego tak te forum slabo dziala . Pozdrawiam.
Old Dec 24, 2008, 10:36 AM   #10
Registered User

Swieta

Najserdeczniejsze życzenia - oby nadchodzące Święta były ciepłe i
serdeczne w cieple domowego ogniska i bliskości rodziny i przyjaciół,
oby nadchodzący rok 2009 nie był gorszy od tego który się
kończy, oby nie brakło nam sił (w tym siły nośnej), optymizmu i
oparcia bliskich, obyśmy się w pełnym składzie spotkali za rok bogatsi
o nowe doświadczenia i obyśmy za nie nie przepłacili...

Będziemy o Was myśleć w wigilijny wieczór...

Mirek, Ewa , Marek Jedrzejczak ....................................
Old Dec 27, 2008, 04:35 AM   #11
Registered User

To ja mam do was pytanie.Jakoś mam chętkę na makietę szybowca,tylko jeszcze nie jestem przygotowany żeby robić taką 3metrowa Czy 1,5m by też latała(skala 1;10)??Co byście o tym sądzili??Mam chęć albo na Pirata,Juniorka lub Muszkę Czy ma ktoś z was może jakieś troszkę dokładniejsze plany tych modeli??Holówka też by sie znalazła.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Piotrek
polandpiotrek is offline Find More Posts by polandpiotrek   Reply With Quote
Old Dec 27, 2008, 09:23 AM   #12
Registered User

Plany

Witaj Piotrek --- oile sie nie myle to juz "rozmawialismy " razem na ten temat
ale napisz do mnie to pomoge z Twoimi marzeniami ,,mam duzy wybor planow jakie poszukujesz .

Wesolych Swiat .... Mirek
Old Feb 21, 2009, 07:42 PM   #13
Registered User

Szybownictwo w miniaturze ..czyli budujemy model STERUS 6

Witam bractwo modelarskie , po dlugim " urlopie " postanowilem odstapic od latajacych makiet i powrucic do modelu z przed 40 lat , powrucic do modelu ktory nigdy nie wzbil sie do gory ,poprostu aparatura nie dotarla na czas a ja wyjechalem , model do dzisiaj wisi pod sufitem jako ozdoba garazu w Toruniu , pokrycie juz dawno popekalo i juz widac od dawna ze klej takze "puszcza " wiec ,,, plany na stol i dlubiemy nowy model ale tym razem aparatura jest w kartoniku i czeka spokojnie na odpowiedni czas aby zostala zamontowana w modelu . Bardzo czesto otrzymuje listy z zapytanie .." jak to zamontowac , po co to i naco ,, " wiec postanowilem ze zalacze zdjecia z budowy modelu az do dnia pierwszego lotu , zdjecia beda zawieraly krutki komentaz . Model zostanie wykonany jak najbardziej zblizony do orginalu z malymi poprawkami i ulepszenia beda zaznaczane przy zdjeciach , duzo zdjec takze bedzie ukazywalo wazne stopnie technologi budowy modelu aby poczatkujacy modelarz mogl zrozunmiec dlaczego tak a nie inaczej wiec w tym momencie prosze bardzo o troche kultury z uwagami kturej czesto brakuje
Wiec zaczynamy ,
Plany modelu STERUS 6 pochodza z ksiazki p.Wojciechowskiego " Budowa i pilotaz radiomodeli " z lat 70-tych ktura zawiera takze plany modeli ELEKTRON 3 , NEUTRON i kilku innych ( z przyjemnoscia sie nimi podziele ) .
Attached Thumbnails
  • Name: Plan modelu.jpg
Views: 80
Size: 65.1 KB
Description: A oto zdjecie planu STERUS 6  w calej okazalosci . A oto zdjecie planu STERUS 6 w calej okazalosci . 65.1 KB · Views: 80

Old Feb 21, 2009, 07:54 PM   #14
Registered User

Mirek!
troche pospieszyles sie z budowa tego modelu, bo ja jeszcze nie skonczylem p11 ki, a z checia zaczolbym razem z toba jego budowe.
pozdrowka i "milego dlubania"
Mark LYS is offline Find More Posts by Mark LYS   Reply With Quote
Old Feb 21, 2009, 08:36 PM   #15
Registered User

Sterus 6

Na poczatek musimy sie zapoznac z planami i oczywiscie dane techniczne , tak wiec :
Rozpietosc skrzydlel 1620 mm ( ja powiekszylem do 1820 mm )
Dlugosc calkowita 865 mm
Wznios ( ja zmienilem poniewaz beda lotki

Nastepne dwa zdjecia przedstawiaja wyciag z ksiazki ( dane techniczne i krutki opis budowy ,,,,orginal ) .

Przyjemnego dlubania ......... Mirek J.
Attached Thumbnails
  • Name: 1.JPG
Views: 58
Size: 126.5 KB
Description: 126.5 KB · Views: 58

• Name: 2.JPG
Views: 34
Size: 171.6 KB
Description: 171.6 KB · Views: 34

• Name: 3.JPG
Views: 33
Size: 161.5 KB
Description: 161.5 KB · Views: 33

Reply Post New Thread  Previous Thread Next Thread

Castle Creations      DRIVE / FLY / SUPPORT  

Thread Tools

All RCGroups content copyright 1996 - 2009 by RCGroups.com and Jim Bourke except where otherwise indicated.
Terry the transmitter, the RCGroups name and logo, The E Zone, Lift Zone, and RC Power are all trademarks of RCGroups and Jim Bourke. Please report any misuse of our trademarks using the contact form. Thank you.

Bored? Want to fight?
Join the RCGroups clan!