HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Nov 10, 2006, 02:01 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Discussion
Intel Macs, Boot Camp and FS One

I'm launching this thread because I want to run FS One on my Mac laptop. I'll record my experiences using Apple's Boot Camp software to install Windows XP Home Edition with SP2 on my Apple MacBook Pro laptop, then install FS One from Hangar 9/InertiaSoft.

Apple MacBook Pro
http://www.apple.com/macbookpro/

My goal is to create an ongoing thread of support and solutions for keeping WinXP healthy and well tuned on the Mac. Along the way we can check into FS One, arguably the most accurate flying RC sim on the market today.

I will update these first few posts with useful links as we discover them. For background, here is my "first impressions" post after having used FS One at the Toledo show this year:

http://www.rcgroups.com/forums/showt...41#post6152641

My hardware is an Apple MacBook Pro 15" widescreen with 2.16 GHz Intel Core Duo processors, 2 Gb ram, 100 Gb HD, and ATI Mobility Radeon X1600 with 256MB SDRAM.

NOTE - All of the Apple Mac computers use Intel processors these days and all can boot WinXP and run FS One smoothly, with the likely exception of the Mac Mini and MacBook (white and black case laptops, not the aluminum MacBook Pro), which currently uses a very basic Intel GMA 950 graphics chip and (slower) system ram for video memory.

Ok, let's get this show on the road!

Lenn
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 13, 2006 at 04:41 PM. Reason: Question about hardware specs
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Nov 10, 2006, 02:05 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Apple Boot Camp - Dual boot Windows on your Mac

Apple shocked the Mac community when they adopted Intel processors and announced that the BSD Unix-based Mac OS X was already running smoothly on Intel and had been for years. Then Heck froze over and pigs flew when Apple released Boot Camp, well-crafted beta software that allows the installation of WinXP Home or Pro with SP2 and installs Mac drivers to support the hardware. Boot Camp will be included in the next release of the Mac OS, 10.5, so we'll be seeing a lot more people dual-booting their Macs. So far, all the reviews of the Mac/Boot Camp/WinXP combo have been very positive.

Apple Boot Camp beta
http://www.apple.com/macosx/bootcamp/

Reviews of Boot Camp, WinXP on Macs
http://www.usatoday.com/tech/columni...arallels_x.htm
http://www.winsupersite.com/reviews/apple_boot_camp.asp
http://www.eweek.com/category2/0,1738,1946544,00.asp

I'm going to focus on Boot Camp/WinXP (instead of Parallels or other solutions) because FS One and other sims require the high processor and graphics performance you get by running WinXP natively on the Mac hardware. There is already a thriving user community dedicated to supporting Win on Mac, which is a good thing, because Apple doesn't support Windows.

Boot Camp support forums
http://discussions.apple.com/forum.jspa?forumID=1165
http://forums.macnn.com/alternative-operating-systems/
http://forums.macrumors.com/forumdisplay.php?f=86
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:09 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Hangar 9/InertiaSoft FS One resources

I've flown all the leading sims enough to think they were fun, but not really accurate in their flying qualities. However, when I first flew FS One at Toledo I was impressed with the realism of the sim by NOT noticing that planes just wouldn't stall, or that it looked cartoonish, or that the view was "wrong" compared to what I saw at the field. It simply felt and looked right to my eyes. Here are the most useful resources, threads and FAQs I've found so far for FS One:

FS One news and patches
http://www.fsone.com/Articles/HobbyWire.aspx#664

InertiaSoft FAQ - outstanding and complete
http://www.inertiasoft.com/fsonefaq/

Main forums

RCG - FSOne first hand impressions and tips
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=581117

RCU - FS one by Horizon Hobbies
http://www.rcuniverse.com/forum/m_4224555/tm.htm
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 10, 2006 at 03:00 PM.
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:18 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Get 'R Done

Ok, let's install Windows on a Mac. First I do a full backup with SuperDuper (be SURE you back up, even if it's just to burn a CD of your documents and email), then I download Boot Camp 1.1.2, launch it and burn a Mac Drivers CD. Then I print out the Installation and Setup Guide - be sure to do this, because it comes in handy during the Windows installation.

Next, Boot Camp non-destructively partitions my hard drive to add the WinXp partition (see screenshot). I set mine at 12 GB to leave 80 for the Mac OS. Boot Camp does this and asks me to insert the WinXP with SP2 install disk, which I bought on eBay for about $120 (full retail version, not an OEM). The Mac reboots and the Win installer starts copying files and configuring the installation (see photos).

FAT or NT?

You have to make a decision about the disk format to use for Windows, FAT32 or NTFS. I chose NTFS because it's supposed to offer greater file security and also because NTFS is read-only to the Mac, while FAT32 is read-write. I thought less opportunity for corrupting the disk if I can't write it while booted in the Mac OS. Also, you have to use NTFS if your partition is greater than 32 Gb. The Win gurus out there can let me know if this was a good decision.

Looking good so far, no drama.
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:32 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Install the Mac drivers

Ok, Windows XP is installed and running. First thing, now insert the Mac Drivers CD you burned at the beginning, and it will (should) boot itself to run the installer - see photos.

With Boot Camp Beta 1.1, the Macintosh Drivers CD includes drivers to support these within Windows XP:

Apple Bluetooth [1.0.0.1]
Apple Keyboard Support [1.0.0.1]
Apple Trackpad [1.0.0.0]
iSight Camera [1.0.0.0]
Startup Disk Control Panel for Windows XP [1.0.0.3]
Atheros 802.11 Wireless [4.2.2.27]
ATI Graphics [8.27.0.0]
Broadcom Wireless [4.80.28.7]
Intel Chipset Software [6.2.1]
Intel Integrated Graphics [6.14.10.4543]
Marvel Yukon Ethernet [8.49.2.3]
nVidia Graphics [9.1.3.1]
Realtek Audio [5.10.0.5267]
SigmaTel Audio [5.1.0.5082.0]

NOTE - During the drivers installation, I got several error messages stating "Windows logo testing failed." The Boot Camp setup guide tells you to press "Continue anyway" when this happens, and to look for hidden windows behind the main window if things appear to be stalled. Both happened for me.

Once the drivers install, the machine reboots and the screen resolution is properly set, the trackpad works and it all seems to work fine. Dismiss the ATI graphics messages that ask you to disable dual monitor operation.
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:36 PM
Veni, Vidi, Napi
catrancher's Avatar
Cumming, GA
Joined Sep 2004
477 Posts
You go
Been there, done that and...

it works like a champ

Tom
catrancher is online now Find More Posts by catrancher
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:46 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Safe Win computing?

Here's my first big question - how do I keep the Win side of this uncorrupted? I don't plan on doing email, just some internet browsing, downloading patches from commercial sites and running FS One, of course.

1. Is there a specific set of configuration items I should do to this fresh WinXP Home installation?

2. What is the minimum set of - hopefully free - tools I should install to accomplish this? Anti-virus, anti-spyware?

3. What's the best browser to use? Should I replace the old version of Explorer that ships with XP for FireFox 2.0?

Inquiring minds want to know...
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 02:57 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Quote:
Originally Posted by catrancher
You go
Been there, done that and...

it works like a champ

Tom
That sounds great, but...

Details! Gimme details! Did you do this with FS One? Any quirks on the Mac? How do I, a lifelong Mac user, keep my Win partition healthy?
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 03:16 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Installing FS One

Check out the goodies in the box! FS One comes packaged with the software, keyboard card, TacCon controller, USB adapter and cables for your Spektrum, JR, Futaba and Hitec (round connector) TXs. Other TX adapters are available. The TacCon controller is sturdy and appears well-made.

http://www.inertiasoft.com/fsonefaq/#Q1038-FS1

When you reboot the Mac, hold down the option (alt) key and you get an OS boot launcher (photo). Click the Win partition and boot up. Installing FS One is straightforward. Just feed in the first of four CDs.

Be sure to check the FSOne.com website for updates. I made a folder of "FS One items" on the desktop and loaded the 1.0.3 patch from a flash drive. Once the program is installed, run the updater.
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 10, 2006 at 04:14 PM.
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 03:17 PM
Veni, Vidi, Napi
catrancher's Avatar
Cumming, GA
Joined Sep 2004
477 Posts
Details... well okay.
Yep, I'm using FSOne with my Spektrum DX6 transmitter.
I partitioned my hard drive via the Bootcamp Assistant to 20 gigs (out of my 80).
Created the Apple drivers CD from the Bootcamp Assistant.
Installed Windoze.
Installed the Apple drivers. (Click through all the annoying "found new hardware" messages).

Now, protection. I use the free home version of Avast Anti-virus. So far (about 2 months) seems to work just fine.
Went through the FSOne install painlessly.

Everything works like a champ. Performance, as far as I'm concerned is spectacular.

Oh, by the way, when I created my Windoze partition, I chose to use FAT. That way I can just copy files from my Mac filesystem directly to the Windoze file system. The Windoze partition mounts on the Mac desktop (if you choose to show mounted filesystems).

But, like it said, it's been completely painless and it runs wonderfully.

Hope this helps. If you've got any other specific questions, post em and I'll see if I can't help out.

Tom
catrancher is online now Find More Posts by catrancher
Reply With Quote
Old Nov 10, 2006, 03:36 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Wild Blue Yonder

Once FS One is installed and patched, connect the TacCon controller and boot the program. Now we're cookin'. When I go to "select interface" I see that the Apple Trackpad and Keyboard are there, in addition to the TacCon controller. (Has anyone tried using these to fly? Might be fun for a day trip w/o the controller...)

Now go to Transmitter Selection and calibrate the TacCon controller. Works like a charm. Go back to the main menu and pick a flying field, sky, plane and click that Fly button.

Push the throttle up a bit and the engine starts. Taxi around and watch the plane bounce on the grass. Push forward and hold the centerline, and off we go! (Easier said than done flying left handed and shooting a photo with the right...

How cool is that! Enough for today. Gotta reboot and fly this thing.
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 12, 2006 at 02:30 PM. Reason: Typos and details.
Reply With Quote
Old Nov 13, 2006, 11:41 AM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Troubleshooting and minimum system requirements

I've gotten a few PMs on troubleshooting and system requirements, and I'll try to address them here. It's useful to note that sims are very graphics intensive and demand the same higher-end hardware as a gaming platform.

Troubleshooting

Most FS One problems seem to result from four sources:

1. Out of spec hardware - make sure your system meets the minimum requirements.
2. Stale drivers - this one bites a lot of people in the rear! Make sure your drivers, especially graphics and sound, are up to date.
3. Unpatched FS One - download and apply the latest patch, currently 1.0.3

http://www.fsone.com/Articles/HobbyWire.aspx#664

4. Stale calibration - once FS One is updated, recalibrate your TacCon controller or TX. These last two are easy to overlook and cause a lot of problems.

If these suggestions don't fix your problem, dig into the FAQ. Tip: the FAQ is long - use the find tool on your brower to jump to the parts that might relate to your issue.

http://www.inertiasoft.com/fsonefaq/

If this doesn't do it, then call Horizon support at 877-504-0233, ext. 7 for tech support.

System requirements - Apple

All current Mac computers use Intel processors and can run WinXP. To determine sim capability you have to look at their graphics.

The Mac Pro towers, all iMacs and the MacBook Pro laptops all have strong graphics systems and can run any sim smoothly. Boot Camp includes drivers for all the Apple hardware - make sure to keep your Win installation current with the latest Boot Camp drivers CD, currently 1.1.2.

http://www.apple.com/macosx/bootcamp/

NOTE: the Mac systems that can't run a sim are the Mac Mini and MacBook (white and black case laptops), which currently uses a very basic Intel GMA 950 graphics chip and (slower) system ram for video memory. I haven't heard of these Macs running any sim well.

System requirements - Windows

FSone minimum system ...

Operating System: Windows XP or Windows 2000
Processor: 1.8 GHz Intel Pentium IV or AMD Athlon XP 2500
Memory: 512 MB RAM
Hard Disk Drive Space Available: 4 GB
Video/Graphics: NVIDIA or ATI graphics card with 64 MB VRAM
NVIDIA: GeForce4 Ti, GeForce 5000-series (5200 or better)
ATI: Radeon 9000-series (9200 or better)

AFPD minimum system ...

it also says ...The following cards are NOT recommended for use with AeroFly Professional ..

# Non ATI oder NVIDIA based 3D-graphics controller
# All motherboard integrated 3D-graphics controller
# Any Intel integrated 3D-graphics controller
# Any AMD integrated 3D-graphics controller

Reflex XTR minimum system ...

* PC Pentium 4 1200 MHz
* 256 MB RAM
* 1 GB available hard disk
* DirectX 8.1-capable 3D hardware accelerated video card with at least 32 MB video ram - AGP2x or better. Shared RAM and 3D software emulation is not supported.
* CD drive
* USB port
* R/C transmitter with student or DSC socket of at least 4 channels, PPM mode. Most PCM radios can be switched to PPM mode. PCM transmitters without PPM support are not supported.
* Operating system Windows 98/98SE/ME/2000 and XP

RealFlight G3 minimum system ...

* Windows XP*, 2000*, ME, 98
* Intel® Pentium® 1.0 GHz or equivalent
* DirectX® 9 (or above) compatible video and sound card
* 3D accelerated video card with 32 MB (or more) RAM
* 256 MB RAM
* 2 GB hard drive space

PhonenixRC minimum system ...

•Microsoft Windows XP
•Microsoft DirectX9c or higher
•1GHz 100% Pentium III/4 or AMD Athlon/64 compatible processor
•Geforce 4200/ATI 9600 with 128MB
•100% DirectX compatible soundcard (optional)
•256MB RAM
•750MB free disk space
•CD-ROM/DVD (for install)
•Free USB 1.1/2.0 port

ClearView ...

You will need at least 1GHz CPU and 32 MB 3D video card that provides support for OpenGL 1.3

(Thanks to nemo_uk for compiling the minimum reqs list.)
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 13, 2006 at 04:26 PM.
Reply With Quote
Old Nov 14, 2006, 09:54 PM
Ohh Snapp!
CatchmyCorsair's Avatar
Joined Sep 2005
1,822 Posts
LRHann,

Thanks for the step-by-step. I recently made the switch, now a proud owner of a Macbook Pro, 2.16 Ghz Core 2 Duo, 128Mb Video card.

It rocks!

Since you are a long time Mac user, what security do you use on the Mac side? A friend says he has never used any Anti-virus software and hasn't had a problem. For the Windows side, I'm thinking about trying AVG Anti-Virus, it's free. Not sure about spyware, maybe Spybot.

I'm considering buying G3.5 for online play with a friend.
Should be fun. I still haven't set up my partition, that's how much I miss Windows, lol.
CatchmyCorsair is offline Find More Posts by CatchmyCorsair
Reply With Quote
Old Nov 15, 2006, 04:12 PM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
Mac & WinXP Security

That's next on the list, Corsair, so here ya go - let's tackle some security issues. The Mac is easy and WinXP is a mess IMHO, but a dual-boot Mac user has more options available than a pure Windows user. There is also some good free software out there for the Windows side. First, we'll look at the Mac.

Mac Security

The mac side is simple - at this point, there are zero (0) Mac OS X viruses, spyware or malware in the wild. I don't use any security software, and I don't think I know anyone who does. Pretty much everything you need is already built in to Mac OS X and your hardware router. To achieve a high level of Mac security, do these things (most are turned on by default in Mac OS X):

1. If your hardware router has a firewall, turn it on. Put a password on your wireless router and disable SSID broadcast if you want to be extra cautious.

2. Go to Applications/Microsoft Office 2004 folder, launch Word and Excel, go to Preferences/Security and check the box that says "Warn before opening a file that contains Macros." A similar option is in PowerPoint's General preferences. In Entourage the Security options are different and you want them all checked. Don't run ANY macros in any Office application unless you know what the file contains and who sent it.

3. On your Mac running OS X, go to the Sharing preference pane and uncheck the Services you don't use, then go to Firewall and make sure it's turned on (leave Network Time checked on). That's it. That's all you need to do to have a secure Mac running OS X. No virus software needed, at least so far. Check the links for more details.

** Late breaking news - Apple just released new firmware updates for all Intel Macs (check Software Update). They're supposed to improve Boot Camp dual-booting performance and other issues.

http://arstechnica.com/journals/appl...006/11/14/5953

However, firmware updates are strange things that occasionally fail due to power spikes, static, you name it. So Apple has a Firmware Restore disk image you can download to burn a repair CD if you run into problems with the update. It's a good idea to burn this CD first; it'll save you the trouble of finding another Mac to burn your disk.

http://arstechnica.com/journals/appl...006/11/14/5957

Mac security links:

New Mac "virus" is proof of concept that hysteria sells anti-virus software
http://arstechnica.com/journals/appl...6/11/4/5858/p1

Mac Viruses By The Numbers - Word Macro: 553, Classic Mac: 26, OS X: Zero
http://www.macobserver.com/editorial/2003/08/29.1.shtml

Digging deeper into the Leap-A malware
http://www.macworld.com/news/2006/02...llow/index.php
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Last edited by LRHann; Nov 15, 2006 at 08:36 PM. Reason: Typos, details, the usual.
Reply With Quote
Old Dec 09, 2006, 04:45 AM
Registered User
Wheaton, IL
Joined Nov 2004
193 Posts
FS One Christmas

Up late doing some email, work and Christmas shopping. Did you know FS One comes with a Stryker F-27C model to fly?

Not officially - it's in the "Scaled Airplanes" folder. They took the "B" model and altered the motor/prop parameters to match the "C", and that's exactly how it flies. Try flying that little screamer through the hangar at full throttle! It's a handful. The scaled folder also has other gems, like a 400% 12-foot wingspan Tribute foamy. This one flies like it's in medium weight oil, kind of slo-mo and it's good to practice hovers, harriers and torque rolls.

It really strikes me that Hangar 9 ought to be very pro-active about releasing their new planes for FS One right away - Having the chance to download and fly the latest hardware makes a great test drive for the new planes.

Christmas List

Case in point, I was down in Florida visiting my brother, and I showed him the Win/FS One installation on my Mac and we flew a bunch of the planes, including the Stryker "C" model. It was so much cheap fun that my brother is buying me a Stryker C Plug-N-Play for Christmas. It'll be the first plane I fly with my new DX7 - did I mention the family will be back in Florida over the holidays?

And for my brother? I bought him his own FS One for his computer. His schedule doesn't let him get out to fly as much as he used to, and he can fire this up anytime for a few flights of different planes. He liked it so much, he said the flying made him feel a bit nervous it was that realistic.

Good job Hangar 9 and InertiaSoft!
LRHann is offline Find More Posts by LRHann
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: One flight pack, two Crystals and an R-6n Paul Penney Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 9 Dec 22, 2002 01:56 PM
FS One Big GWS666 Servo with PD-2 Power Divider Device $30.00 Great Deal gbagley Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 0 Jun 23, 2002 09:18 PM