| RCCars | Crack Roll | Flying Giants | RC Power | The E Zone | Lift Zone | Our Sponsors | |||||||||
|
|
||||||||||||||
|
|
#61 |
|
Registered User
|
Witam. Macie obaj racje. Ludzie ogladaja te strony czytaja masze posty. Pozostaje im tylko moze przelamanie bariery. Sa tez tacy co czytaja lub udaja ze czytaja a chodzi im o cos innego (badacze rynku zbytu) tylko interes. Jezeli tak bedzie dalej to raczej nizcego sie nie dowiedza. Trzeba brac aktywny udzial w tym o czym my tu dyskutujemy.
Andrzeju znow mam pytanie dotyczace tej motolotni gdyz to nieduze i mozna to jednak zlozyc. Gdzie to mozna kupic lub dzie zdobuc plany, moze od tej strony zaczne wedlug Twoich przekonan. I mam pewnosc ze nie tylko ja mam takie problemy z przechowywaniem modeli. Zdjecie super szczegolnie te z powietrza. Greg moze sie tez przerzucisz na lotnie zobacz jak to wyglada sympatycznie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#62 |
|
Registered User
|
Czesc Janusz,Greg .Dawno juz tyle nie pisalem .Co do czestotliwosci to prawie calkowicie przeszedlem na Spektrum 2.4Ghz , to rozwiazalo problem .Co do lotni to jest produkcji niemieckiej firmy Robbe i nazywa sie "Skyflex".Nie wiem czy jeszcze je produkuja .Kupilem ja z drugiej reki i jest to wersja spalinowa przerobiona na elektryke .Wiem ze robili wersje elektryczna ktora miala troche inny kadlub .W Europie powinno byc latwiej zdobyc informacje .2 kanaly , wysokosc regulowana przez obroty silnika , kierunek przez przechyl parasola .Z lotniami zaczelem experymentowac kilka lat temu (kilkanascie)po dlugich probach udalo mi sie zbudowac lotnie ktora lata do dzis i to bardzo dobrze .Mozna ja montowac zamiast normalnego skrzydla i do sterowania uzywa sie steru wysokosci i kierunku (rudder+elevator)
Cheers , Andrzej |
|
|
|
|
#63 |
|
HeliWannaB
|
Andrzej, no niezle ta lotnia wyglada
Ale chyba mocno podatna na wiatr, a z tego co poki co widze to wyzej czasem sa bardzo nieoczekiwane zawirowania i takie.Wciaz nie napisales czym robisz zdjecia z powietrza Znaczy jakim aparatem.. nie ze sie na tym znam, ale jestem ciekaw. Ja uzywam flycamone2, ale poki co to camera sama nie najlepsza, no i ja sie boje wyzej latac.. ba.. boje sie latac na wietrze, czyli na zewnatrz ![]() A poki Ty tyle sie z LiPo bateriami bawisz, to moze napisz co o tym myslisz: Kupilem dosc fajny charger - http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10716 - wyglada super, cena niezla.. Pytanie #1 - maja wybor 3 napiec - 4.15 4.25 4.35 - przypuszczam ze to napiecie ladujace na jeden cell, ale nie dam glowy czy nie napiecie przy ktorym nalezy uznac ze cell jest naladowany. Poza tym ma wybor czasu ladowania, ma ladowanie od .500 to 1.1mA chyba.. w sumie dobre funkcje... A problem #1: 2gi cell zawsze wychodzi ok .05 .06V nizej niz inne. Ladowanie wyglada ok, pokazuje dane kazdego cell-u (cell-a? ), jak ktorys dojdzie do 4.15 to przestaje go ladowac, ale srodkowy nawet jak sie nazwie ze sie naladowal to wciaz jak potem mierze ma mniej, na 3kach na ogol mam cos jak 4.15 4.09 4.15, na 2kach 4.25 4.19. Jak laduje swoimi mniej "profesjonalnymi" chargerami co przyszly z Esky i z ArtTech to na ogol kazdy cell ma ok 4.25 4.26.... Janusz, czy inni co znaja sie juz na sprawach LiPo, dajcie znac co myslicie. Z tego co ja rozumiem to naladowany cell pow byc ok 4.26, rozladowany nie nizej niz 3 w uzyciu, a ok 3.2 jak nie w uzyciu, no i powinnien kazdy cell w bateri byc wybalansowany +-.02V... |
|
|
|
|
#64 |
|
HeliWannaB
|
Janusz, piszesz ze moze sie przekonam do lotni i takich.. Myslalem o tym ale mnie nie ciagnie latanie szybkie i daleko, wole blisko i powoli, co zapewnia helikopter, no.. jesli sie nim umie latac
![]() Jakos mi sie zawsze wydawalo ze samolot automatycznie latwiuej zgubic bo to leci tak wysoko i daleko i w sumie szybkosc musi byc... a w helisiu zawsze mozna zwolnic i zawisnac poki sie czlowiek nie zastanowi co dalej ![]() Oczywisciie w razie awarii samolot jednak moze choc troche szybowac, a helikopter to jak kamien w wode, czhba ze sie da autorotacje zrobic.. prawidlowo ![]() A Janusz, jak teraz wyglada sprawa klubow w PL? Z czasow komunizmu to pamietam ze takie sprawy zawsze byly bardzo dobrze rozwiniete, jakies modelarnie, kluby, spotkania... Tu w USA, przynajmniej w Kolorado, to sa takie kluby ale to raczej "user group" - czyli "grupa uzytkownikow" chyba, a nie taki klub jak to w PL byly. Wiem ze tu mozna, jak sie poszuka, znalezc cos bardziej klubowego, ale w PL jakos to sie samo znajdowalo, a tu trzeba sporo szperac zeby sie nawet dowiedziec kiedy sa jakies pokazy... Zdaje mi sie ze i to w PL wciaz lepiej; jakos rozreklamowanie ciekawostek jest bardziej publiczne. Jak widzisz, za wieloma sprawami tesknie mimo ze ponad 20lat minelo, to czym za molodu skorupka, to sie potem o tym mysli ![]() 3mki |
|
|
|
|
#65 |
|
Registered User
|
Hi Greg , masz racje , lotnia jest tylko na dobra pogode ,jak jest wiatr to nie ma latania .Teraz camery , oczywiscie digital.Mam jedna mala Aiptek ktora jest specjalnie zmodernizowana do R.C.zasilanie i operowanie z kazdego wolnego kanalu w odbiorniku ale tylko 2mp .Druga to standartowy Canon A450 operowany przy pomocy mini serva ,5mp .
Teraz baterie LiPo.Moje wlasne doswiadczenia oraz opinje moich kolegow .Po pierwsze unikac tanich baterii i nieznanej marki szczegolnie przy helikopterach .Heli ze wzgledu na wysoki pobor pradu wymagaja baterii jak najlepszej jakosci ,(High C ) minimum 20C .EBuy jest bardzo pociagajacy ale zapomnij .Nie ma z nimi wiekszych problemow jezeli sie z nimi odpowiednio obchodzi .Szczegolnie wazne jest odpowiednie ladowanie . Laduje sie pradem 1C , czyli dla baterii 2000mAh prad 2A itp.Nominalne napiecie 3,7V na cell .(1S)Powinno sie urzywac tylko prostowniki dostosowane do ladowania LiPo,s Po nastawieniu pradu , ilosci cell i wlaczeniu ,wmiare ladowania napiecie bedzie wzrastac do 4,20V na cell . Po osagnieciu 4,20V (12,60V dla 3S)Od prad zaczyna spadac utrzymujac stale napiecie . Jak spadnie do 0,2-0,3 A prostownik sie wylacza i bateria jest naladowana . Po odlaczeniu od prostownika napiecie baterii oczywiscie spada.SORRY ale to co kupiles wyglada mi jak "lemon" Mozesz mi wierzyc ale pozar baterii wyglada naprawde nie ciekawie i przewaznie jest spowodowany niewlasciwym ladowaniem ! Pozdrowienia , Andrzej |
|
|
|
|
#66 |
|
HeliWannaB
|
Hehe, dzieki andrzeju.. "Lemon" mowisz? Jakies specyficzne powody?
Niestety sie ucze ze mas sie to za co sie zaplaci, ale kurcze, jak chce ladowac baterie kilka na-raz no to ciezko kupic ladowarki po $60+ i do tego zasilacz No ale moze sie musze zlamac.. co ciekawe to te najzwyklejsze esky niezle se radza z balansowaniem.... http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8798 to uzywam teraz Tak, wiem ze pozary LiPo to dosc duzy problem, dlatego zaczynam sie zastanawiac nad czyms lapszym i kamera i czujka temp w garazu (choc jak temp skoczy to juz za pozno w przypadku lipo). Co do wartosci C to wyobraz sobie ze esky helikoptery na 7.4V na ogol maja baterie 10C a np. muj Falcon, troszke blizej T-Rexa (tez bezszczotkowy silnik) to 15C.. Ja kupuje baterie z commonsenseRC, bo tansze niz ThunderPower a maja dobre parametry o ile widze, ladnie je wymieniaja jak co nie tak.. wyglada ze pozadna firma. Jakie ladowarki Ty uzywasz? Poszukam na necie jakie sa ceny tego i podobnych modeli. Dzieki za tak szybka odpowiedz i 3mki! |
|
|
|
|
#67 |
|
Registered User
|
Greg , wyglada na to ze niepotrzebnie cie straszylem z twojm chargerem.Znalazlem kilka review ktore sa bardzo pozytywne , sorry .Sprobuj http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_index.asp
Bardzo popularne i polecane ,pare rzeczy od nich kupilem i polecam.Maja twoj charger . Co do baterii to spraw sobie choc jedna 20C albo jeszcze lepiej 25C i dopiero zobaczysz roznice .Hobbycity ma baterie w bardzo dobrych cenach . Andrzej |
|
|
|
|
#68 |
|
Registered User
|
Witam. Widze ze mam zaleglosci w dyskusji. Nie ma mnie dzien a Greg i Andrzej, napisaliscie tyle ze trudno bedzie sie wypowiedziec. Greg tak napisalem o motolotni gdyz namowil mnie kolega z niemiec tez modelarz. I to brak miejsca na skladowanie modeli to jest powod. Wracajac do tematu, modelarnie istnieja pezy LOK-u jako pracownie politechniczne pisze na podstawie mojej miejscowosci jest tem modelarnia przy aeroklubie. Sa jakies symoboliczne nakaldy od chcacych utrzymac te placowki. Rczej modelarnie zarabija same na siebie pokazy dla zamawiajacych. Jeszcze to nie zniknelo jak nazywasz kluby. Greg w modelarstwie dosc duzo sie dzieje ostatnio nawet u mnie odbywaja sie Mistrzostwa Swiata rok po roku wiec sponsorzy widac zalezy im na promocji i rozglosie swiatowym. Co do LI-Po to raczej nabieram doswiadczenie i duzo na ten temat czytam. Zarejestrowalem sie na kilku strona modelarskich i wykorzystuje doswiadczenie innych. Anrzej dokladnie juz to opisal. Greg to tylko zalezy od Ciebie co zastosujesz do ladowaniwa akku Li-Po. Wazny jwst proces ladowania i tu wlasnie potrzebna jest ta kontrola. Jezeli ustawisz w ladowarce wszystko jak potrzeba to nie ma wiekszysz mozliwosci spuchniecia akku termiczne zabezpieczenia coniektore maja wewnatrz. Acha jednak mam zaleglosci aparature mam na 35MHz ale ostatnio wzielo mnie na przerobke mozna to obejrzec tu na naszy forum zamiecilem kilka zdjec i strone z ktorej korzystam do przerobienie nadajnika. Strone te co podal Andrzej to :http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_index.asp to jest OK!!. Mirek zrobil mi zakupy na niej. Czekam jeszcze jak pojawia sie odbiorniki ze synteza ale na wiecek kanalow sa tylko 4 kanaly. Chociz sam prowadze juz prace projektowe nad synteza do odbiornika. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#69 |
|
HeliWannaB
|
No, tu sie robi i milo i pomocnie, wszystko za jednym razem
Dzieki Panowie
|
|
|
|
|
#70 |
|
Registered User
|
Witam. Tak Greg jestesmy tu po to aby wymienic swoje doswiadczenia i znajomosc tematu. Mozliwe ze jeszcze ta dyskusja kogos sciagniemy tu. napisale przeciez ze nas malo wiec trzeba zadbac o nas. Andrzej ma doswiadczenie z dziedziny napedow elektrycznych ja troche w elektronice Ty juz masz duze doswiadczenie w helikopterach wiec zapowiada sie mocna grupa. Poczekamy jeszcze na kilku doswiadczonych moze z tych samych dziedzin a moze jeszcze innych. Widze ze dobrze to sie zapowiada. Obecnie robie kilka projektow elektronicznych wiec czasu mam malo. Juz wspominalem ze musze pokonczyc i wtedy bede mial wiecj czasu na dyskusje. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Registered User
|
Janusz wspomniał o mnie wiec się odezwę
(buduję P11c)Post Janusza #56 Obecnie jestem na etapie kupna RADIA.Podpowiedz mi Janusz jakie radio muszę mieć aby można było wzbić się w powietrze bez obaw. Chodzi mi o dane techniczne ,bo tutaj jest tego skolko ugodno. Może ktoś podpowie jaka moc silnika(oczywiśćie bezszczotkowy)powinienem zastosować(jak to obliczyć) Orientacyjny ciężar z wszystkim będzie nie większy jak 1 1/2 kg(połtora kilo), rozpiętość -1m,30cm (Tą informację umieściłem także w podtemacie P11). ps Janusz,w niedzielę wieczorem (19,21)Twojego czasu będę na SKYP-ie |
|
|
|
|
#72 |
|
Registered User
|
Witam wszystkich
Calkiem fajnie ze na Rc Groups mozna pisac po polsku. Krótko o mnie:w modelarstwo lotnicze/ i nie tylko/ bawie sie juz dwudziesty szósty rok, od 1989 roku prowadze zajecia w modelarni Awiatik w Sosnie. zawodniczo latam modelami makiet na uwiezi, a dla przyjemności modelami R/C. awiatik |
|
|
|
|
#73 |
|
HeliWannaB
|
Zdaje mi sie ze Ci co robia takie rozne fajne modele niekupne powinni nam pokazac wiecej stron, linki do ich aeroklobow i inne takie
))Sorki ze ja ostatnio milcze ale mi praca troche przylozyla i nie mam czasu latac wiec i nie pisze. Milo zobaczyc taki "zryw" dzialalnosci
|
|
|
|
|
#74 |
|
Registered User
|
Witam. Widac naze forum sie powieksza. Mark ok postaram sie z Toba pogadac na SKYPE. Teraz sprawa bedzie do Andrzeja specjalisty od napedow elektrycznych. Trzeba pomoc Markowi w dobraniu elektrycznego napedu do PZL11 i oczywiscie akku na zasilanie. Awiatik wiesz dobrze ze jak ktos szuka to i znajdzie. Dokladnie chodzilo mi o ruszenie naszego polskiego forum. Teraz bedzie nas wiecej i ciekawiej. Ostatnio siedze nad synteza i tez tak czasu mi brakuje i oczywiscie robie maszyne CNC. Na napisanie czegos ciekawego na forum brakuje czasu. Greg tez narzeka na brak czasu jak i wszyscy ale od czasu do czasu jakis post mozna napisac. Szczegolnie w dni wolne od pracy, nie narzucam nikomu jak ma wykorzystac czas wolny ale wyrobic sobie dobry nawyk napisania wiadomosci. I pomyslec ze moze ktos czeka na wlasnie te wiadomosc. Pozdrawiam ALL.
|
|
|
|
|
#75 |
|
HeliWannaB
|
Tp Janusz, popisz cos o CNC.. wiecznie to widze, i chyba choci o czesci aluminiowe, ale nie wiem czy CNC to jakas obrabiarka, czy process, czy co. Z netu wyglada ze po prostu obrabiarka robotowa, i to chyba o to chodzi ze te czesci aluminiowe sa na tym robione..
No ale jesli tak jak to rozumiem jest, to co? Znaczy ze masz swoja wlasna obrabiarke i ja komputerujesz, czy jak? No i oczywiscie czesc wszystkim co sie ostatnio odezwali jak i tym co nie. |
|
|
|
| Thread Tools | |