| RCCars | Crack Roll | Flying Giants | RC Power | The E Zone | Lift Zone | Our Sponsors | |||||||||
|
|
||||||||||||||
|
|
#46 |
|
HeliWannaB
|
Ladny, z chowanym podwoziem czy ląduje na brzuszku? Bo ze zdjecia z moja super znajomoscia modelarstwa to nie widze klapek na kola, choc zaloze sie ze sa
|
|
|
|
|
#47 |
|
Registered User
|
Start z reki a ladowanie na brzuchu . Przy tej klasie modeli liczy sie kazdy gram .
Mig juz niestety nie zyje . |
|
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
Witam. Ladnie sie rozwija ten kacik. Greg miales podad mi czy masz akku z kilku baterii czy to jest zestaw gotowy. Cala spraw to akku 3.7V 1000mAh to jest jeden akku to podalem dla przykladu i tak jak masz polaczone szeregowo to masz 7.4V jak 3sztuki to masz 11.1V a chcesz zasilanie 5V mozesz i 3.3V sobie zrobic. Jak znadziesz koncowki od polaczenia akku to mozesz wlasnie wstawic stabilizator napiecia 7805 czyli 5V za ukladem 7805 mozez wstawic 7803.3 i masz 3.3V. Jezeli chcesz to zrobie Ci schemat polaczen jak to ma wygladac.
Witam i Andrzeja. I mam do Ciebie pytanie - naped tunelowy wykorzystujesz do napedu swoich modeli, napisz mi jak obliczasz serdnice wentylatora do masy modelu. I jeszcze jedno czy sam robisz tyrbinki czy wykorzystujesz je z zasilaczy od PC. Jakie silniki stosujesz 3F?? czy szczotkowce. Pozdrawaim. |
|
|
|
|
#49 |
|
HeliWannaB
|
Hej Janusz. Sorki, mam troche urwanie glowy ostatnie dni - praca.
Wiec nie wiedzac wiele o tym powiem tylko co wiem - swaitelka to 4 LED na plytce ktora podlaczam do baterii zegarkowej i tylko to wiem. Kamera ma swoja baterie lipo w srodku wiec to mniej wazne, ale bylo by fajnie miec opcje uzyc baterie helikoptera - ta kamera moze byc matowana na helisiach z bateriami 2s albo 3s (bo innych nie mam w tej chwili) wiec zejscie na 5V z 11.1 albo 7.4. Schemat bylby super bo w tych sprawach tyle sie zmienilo ze juz teraz to nic nie wiem Andrzej A.K.A. Baca - ladnie to wyglada. Takie cos to sie steruje 4 kanalowym radiem? Co do helikoptera - Falcon 3d, jesli Mirek albo inni helikopciarze to czytaja.. okazuje sie ze luz w glowicy jest taki ze mimo ze na 100% trottle mam +10stopni to jak jest w powietrzu to sie z tego robi z 7 moze 6.. Wiec musze albo sie pobawic jakos (musze poczytac jak) zeby wyeliminowac slop, albo tak nastawic zeby sie szybciej zaczynal pozytywny pitch i wtedy bedzie ok. Poki co to bede sie chyba uczyl w normalnym a nie 3d ustawieniu.. co mnie nieco dziwi bo oba w sumie dzialaja troche podobnie... no ale sie musze wiecej pobawic zeby odkryc czemu jest roznica w idle i normalnym. Grzesiek |
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
[quote=Janusz].
Witam i Andrzeja. I mam do Ciebie pytanie - naped tunelowy wykorzystujesz do napedu swoich modeli, napisz mi jak obliczasz serdnice wentylatora do masy modelu. I jeszcze jedno czy sam robisz tyrbinki czy wykorzystujesz je z zasilaczy od PC. Jakie silniki stosujesz 3F?? czy szczotkowce. Pozdrawaim. Mam troche problemow z polskim nazewnictwem techniczno -modelarskim. Silniki 3F to chyba bez szczotkowe czyli "brushless"?Do latania elektrycznego w 99,9% uzywa sie silnikow bez szczotkowych ,duzo wieksza wydajnosc i doskonalosc (sprawnosc 85-95%)Co do turbinek to uzywam typowych modelarskich systemow EDF .Przy obrotach i mocy ktora jest wymagana w napedzie tunelowym nie bardzo sobie wyobrazam systemy domowej roboty . Obroty sa w zakresie 30-50,000 obr/min .Wymagana moc 400W na 1kg.wagi gotowego do lotu modelu .W przypadku Miga-250W , Twister-420W.Znam modele ktore maja 3000-4000W mocy.Podejrzewam ze wenylator z komputera jest w zakresie 10-20W .Pozdrowienia , Andrzej |
|
|
|
|
#51 |
|
Registered User
|
Witam. Andrzeju a napisz mi tak dla informacji, ponieaz naped tunelowy mnie interesuje jakiej wielkosci mozna zakupic EDF i czy maja one rozna moc. Chodzi mi o gotowe juz turbinki. I z jakich materialow budujesz te swoje modele. Siniki 3F to bezszczotkowe do nich jest sterownik i zasilanie z odbiornikiem i serwami. Napisz dokladniej jakie serwa, widze ze to sa dosc duze modele wiec sily w nich wystepujace sa znaczne, wiec i serwa musza byc odpowiednie. Zasilanie to na pewno Li-Po. Napisz jakiej mocy masz silnik i zasilanie jakiej pojemnosci i na ile czasu lotu wystarczy zasilania. Czytalem o tym ale dokladniejsza wiedza jest Twoja gdyz praktykujesz i sam projektujesz wiec zrodlo wiedzy. Pozdrawaim.
|
|
|
|
|
#52 |
|
HeliWannaB
|
Hej wszystkim. Tak sie nad czyms zastanawiam, wiec sie podziele swoimi przemysleniami
- Ciekaw jestem czy macie wrazenie ze nawet w modelowaniu w Polsce jest bardziej tedencja "zrob to sam", gdzie przynajmniej w Stnach zdaje mi sie ze idzie sie nieco dalej na gotowe. Jak ktos chce to moze, ale nawet cos takiego jak kupowanie czesci elektronicznych nie jest tak proste jak w PL. Ja wyjechalem w 87, ale pamietam jak Wroclaw mial wtedy "bonis" taki tani sklep z czesciami elektronicznymi na wage. Wszelkie majsterkowe rzeczy, wszystko mialo schemat elektroniczny.. jakos chyba mentalnosc ludzi z okolic naszego pokolenia ma w sobie to ze lubi pokrecic albo choc wiedziec jak cos dziala, a tu mam wrazenie ze konsumer jest "trzymany w ciemnosci" i nim mniej wie tym lepiej. Nawet w sklepach modelarskich ciezko o wiele srubek wiele innych materialow z ktorych by czlowiek mogl sam zrobic czesci.. naprawde jest jakby mentalnosc ze lepiej wydac troche i kupic gotowe.. a jak wiadomo gotowe to sa specyficzne do tego i tego modelu itd... Schematy.. w modelowych sprawach sa, ale praktycznie wszystko inne to "Czarna skrzynka" z guziczkami ktore zrobia tylko co przewidzial producent i nic wiecej...... Ciekaw jestem co myslicie o tym. |
|
|
|
|
#53 |
|
Registered User
|
Witam. Wrazenia Ciebie myla. Pewnie tak to do Ciebie dotarlo to ze ja zapytalem o turbinke Andrzeja. Czytalem na forum o takiej trurbince zrobionej domowym sposobem. Dano u nas nie byles, zmiany zrobily swoje. To co jest dzis to nie ma porownania do tego co bylo. Kiedys byly problemy z dostaniem materialow i innego asortymentu, ale dzisiaj mamy wszystko tak jak u Ciebie. Jest mala roznica tylko taka ze ze w jednym sklepie nie zalatwimy wszystkiego. Moze trzeba jeszcze poczekac na typowe sklepy modelarskie gdzie sia zakupi wszystko co potrzeba. Juz tak prawie jest. Sprawa co nazywa sie modelarstwem to ocena zalezy od czlowieka. Kazdy widzi to samo inaczej. Moj pojecie modelarstwa to raczej sprawy manualno umyslowe. Czyli robienie wszystkiego przez samego wykonawce od poczatku do konca z wykorzystaniem maszyn i dostepnych narzedzi. Natomiast skladanie modelu zwanego gotowcem to raczej nie ma nic wspolnego z modelarstwem praktycznym. To jest skladanie mechaniczme wykomamego modelu wytworzonego seryjnie. Nie maja te modele swojej historii ani "ducha" wlozonego wkladu pracy w niego. W takich modelach nie raz nie ma przemyslen jakie zastosowalby modelarz na wlasne potrzeby, jak przerobienie jakiegos elementy czy zrobienie modernizacji. W gotowcach nie ma na to miejsca bo tam jest wszystko zrobione pod wymiar. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
[quote=Janusz]Witam. Andrzeju a napisz mi tak dla informacji, ponieaz naped tunelowy mnie interesuje jakiej wielkosci mozna zakupic EDF i czy maja one rozna moc. Chodzi mi o gotowe juz turbinki... QUOTE]
Czesc Janusz ,trudno na to odpowiedziec krotko . EDF czyli Electric Ducted Fan sa dostepne w rozmiarach od 50 do 120mm .Wirniki od 3 do 7 lopatek .Silniki tez o roznej mocy i obrotach .No i oczywiscie jakosc i cena . Tak ze wybor jest naprawde duzy .Moje jety sa w klasie bardzo letkiej i wykonane sa z pianki .Wieksze modele to oczywiscie balsa i skleika .W moim przypadku :Mig -bateria LiPo 3S(11,1V) 2000mAh ,regulator(speed controler) 35A Mini serwa Hitec ,silnik Hyperion 5000kV(obrotow na volt) Moja znajomosc EDF jest dosc ograniczona bo preferuje modele smiglowe . Zalaczam zdjecia kilku modeli :Sopwith Camel ,AirSubaru , Long Easy canard i Spitfire . Pozdrowienia , Andrzej |
|
|
|
|
#55 |
|
Registered User
|
[quote=Janusz]Witam. Wrazenia Ciebie myla. Pewnie tak to do Ciebie dotarlo to ze ja zapytalem o turbinke Andrzeja. Czytalem na forum o takiej trurbince zrobionej domowym sposobem. Dano u nas nie byles, zmiany zrobily swoje. To co jest dzis to nie ma porownania do tego co bylo. QUOTE]
Nie bardzo sie z toba zgadzam na temat"gotowcow" -ARF .Kiedys mialem podobne zdanie ale popatrz na to z innej strony .Dla poczatkujacych nie ma nic lepszego ,kiedys trzeba bylo spedzic pare miesiecy na budowe samolotu do nauki i nieraz pierwszy lot byl ostatnim .Duzo ludzi tracilo zapal .Droga sprawa to koszty .Model o rozpietosci okolo 1.5 m kosztuje A$120-200 a dla przykladu rolka materialu na pokrycie kosztuje okolo30 .Trzecia sprawa to czas a tego zawsze brakuje .Wole spedzac czas na lataniu niz budowaniu . Ciagle jest sporo roboty i myslenia bo przerabiam modele spalinowe na elektryczne i modernizuje je na swoj sposob.Dzieki temu mam w tej chwili tyle modeli jak nigdy przedtem .Budowa mojego ostatniego modelu z napedem spalinowym zajela mi ponad 2 lata .-P-47 Thunderbolt , rozpietosc 2,3m , silnik benzynowy o pojemnosci 62 cc . Cheers , Andrzej |
|
|
|
|
#56 |
|
Registered User
|
Witam. Andrzeju popierasz moja definicje modelalarstwa choc nie do konca. Sam piszesz ze kiedys budowa modelu trwala kilka miesiecy. Tak i to bylo modelarstwo prawdziwe. Obecnie postep techniczny jest tak duzy ze nie oplaca sie robic modeli metoda powiedzmy domowa. Dzis mozna kupic model i to jaki sie chce wiec zanika tak przyjemnosc budowy modelu. Chociaz zobacz jak powstaje model Marka PZL-11. Tu widac wklad pracy w ten model i mozna sie pochcwalic zrobilem go sam od poczatku do konca. Ja pierwszy model wykonalem "Jaskolki" w wieku 5 lat i od tego czasu prawie wszystko co wykonalem to domowym sposobem tylko wspomagalem sie drobnymi "gotowcami" ale nie calym modelem. Dla poczatkujacych mozliwe ze to dobra sparwa jak ma troche $$$. Jednak te poczatki sa trudne. Sam narozbijalem kilka modeli wiem ile to kosztowalo. Andrzeju mozliwe ze tez masz swoje racje ale zawsze mozna podyskutowac i postawic ZA i PRZECIW po to sa dyskusje. Zdjecia Twoich modeli mi sie podobaja. Kiedys latalem modelem silnikowym Hawker Hurricane Mk-1 na silniku Webra speed 6.5ccm. Bardzo wdzieczny model do latanie. Kilka lat posluzyl az do momentu zniszczenia go prze zlodzieja ktory wyrwal silnik z niego. Teraz nie mam tak miejsca na praechowywanie modeli ale jakies szybowca sobie zrobie lub wlasnie takiego na naped tunelowy. Silniki spalinowe coraz coraz mniej sa uzywane. Dobrze ze temat jest do dyskusji to moze ktos sie dolaczy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#57 |
|
HeliWannaB
|
No no.. ciekawa rozmowa... Widac ze obaj (Janusz i Andrzej) jestescie prawdziwymi modelarzami
U mnie to jest tak ze ja sie niegy nie poczowalem do mechaniki i robienia modeli od 0, co mnie ciagnie to latanie.. Wiec mysle ze co sie zmienilo z czasem - dawniej ludzie jak ja nie mieli szans na to hobby, a teraz mamy.. co w pewnym sesie zmniejsza elitarnosc statusu modelarza.. a moze tylko z czasem sie to podzieli na modelarzy i pilotow medeli? Gdzie ja bym sie zaliczal bardziej do grupy 2 niz 1.Janusz - a co do mojej wypowiedzi o rozncy miedzy PL a USA to nie chodzilo mi tyle o dostepnosc czesci tylko, ale raczej o podejscie ludzi - jakos na ogol Polacy robia na mnie wrazenie ze umieja wiecej zrobic z niczego, bo tak nas nauczono, gdzie tu sa tacy ludzie, ale wiekszosc ma tendencje isc na latwizne. ![]() Ogolnie podziwiam Was ze macie zaciencie te modele tak robic, wiedzac ze jest duza szansa ze sie rozleca jak sie pilot pomyli, cos zawiedzie technicznie albo co innego spowoduje "wypadek" i trzeba od nowa albo ostro naprawiac... A z czasem to w dzisiejszych czasach chyba u kazdego krucho.. ale to wszystko zalezy od tego co sie lubi - od Janusza to prawie czuje ze woli budowac niz latac ))3majcie sie. |
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
Witam Greg. Kazda dyskusja prowadzi do wzbogacenie pogladow. Jako ze modelalarstwo to dziedzina tworzenia wiec wymiana doswiadzczen jest wazna. Na postawie wyzszosci modelowanie czy wyzszosci kupa gotowego modelu poglady trzeba wymienic. Dokladnie w ten sposob mozna sie dowiedziec wielu konkretnych rzeczy jak np czy oplaca sie robic model domowym sposobem i jak go wykonac i co potrzeba na jego wykonanie jakie plany skad je wziasc. Druga storna to jaki model wykonany przez jaka firme jak sie on sprawuje co mozna do niego dodac na co zwrocic uwage przy zakupie. Wszystko to jest wazne. Wymiany wlasnie tego typu informacji pomagaja. Greg dobrze ze tak ja to zrozumialem. A co tych ludzi modelarstwa co tak sie zachowuje jak opisujesz to wcale oni nie maja nic wspolnego z ta dziedzina i widza tylko w tym interes. Spotkalem sie z tym ale to mi nie przeszkadza. Co budowy modeli to mam dosc duzo wiadomosci i doswiadczenia. Musze Ci powiedziec ze sie naplywalem najezdzilem i nalatalem. Zawsze mnie pociagalo lotnictwo ale trzeba bylo tez wspomoc mlodszych i zaszepic w nich choc troche modelararstwa. Obecnie przymierzam sie ale do mniejszych modeli z powodu braku miejsca na ich przechowanie. Dlatego Andrzeja tak tu mecze o turbinki. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
|
Czesc Wam, szkoda ze sie nikt wiecej nie dolacza do dyskusji .Po numerach widac ze jest sporo ogladaczy ale nikt sie nie pali do pisania .Ludzie nie chca ,nie umieja , wstydza sie albo po prostu im dynda ,szkoda.Dobrze ze sie prawie zgadzamy .Modelarstwo jest tak szeroka dziedzina ze dla kazdego sie cos znajdzie .Budowanie ma sens jak sie chce miec cos nietypowego w krztalcie lub wielkosci .Juz dawno stwierdzilem ze zadowolenie i przyjemnosc z latania nie zalezy od wielkosci czy szybkosci modelu .Ostatnio latam mala motolotnia , sterowanie 2 kanaly i to jest naprawde fun !Modele elektryczne sa ciagle w mniejszosci i traktowane troche z przymruzeniem oka .Mojm zdaniem bardzo duzo ludzi nie rozumie elektrycznosci i problemow z tym zwiazanych i dlatego stara sie to wysmiewac .To tyle filozofii na dzis .Dolaczam zdjecie mojego klubowego lotniska wykonane z modelu oraz motolotni"Skyflex"
Pozdrowienia , Andrzej |
|
|
|
|
#60 |
|
HeliWannaB
|
Andrzej, ladne. Czym robisz zdjecia?
A co do ciszy innych to - 1. moze nie dostaja emailow jak sie ten watek rozwija a juz dawno byla cisza. 2. Moze nie maja czasu.. o to niestety latwo. No ale dobrze ze choc chwilka rozmowy sie rozwinela, i to calkiem ciekawej. Ja niestety poki co naprawde chce tylko latac i na moich helisiach naprawiam tylko co musze.. ale widze ze to sie zmienia i idzie coraz latwiej, tylko na kazdy krok sie musze przelamac.... A co do elektrycznych modeli - dla mnie nie byloby tego jakby nie to.. Bardzo nie lubie silnikow spalinowych, dzwiek, zapach, czyszczenie, sam fakt ze to jak na to nie patrzyc jest poruszane wybuchami.... Wiec dla mnie modele elektryczne to cos co mi pozwolilo wejsc w hobby. Od lat o tym myslalem ale wlasnie te silniki spalinowe mnie odstraszaly.. Z Elektrycznym moge sie bawic w domu czy garazu, nawet jak moja Mala spi, wiec ogromny plus. Moc nie jest jeszcze tam do konca, dlugosc lotu tez.. wieksze ograniczenia wagi (w helikopterach, bo w samolotach to chyba inna sprawa), wiec dla mnie to zlote wrota ![]() Niestety niedlugo kady i jego ciocia moga miec latajacy model elektryczny co moze zalatwic problemy z czestotliwosciami, ale nie stalo sie tak z tanimi samochodami r/c, wiec moze i tu nie bedzie zle.. No a Ci co nie spia ale sie nie odzywaja.. do dziela! Powiedzcie co myslicie o tym i kazdym innym temacie jak tylko chcecie
|
|
|
|
| Thread Tools | |