HobbyKing.com New Products Flash Sale
R/C Groups.com   RCCars Crack Roll Flying Giants RC Power The E Zone Lift Zone Our Sponsors
R/C Groups.com

Go Back   RC Groups > Regional Forums > Poland

Reply Post New Thread  Previous Thread Next Thread
Thread Tools
Old Jan 12, 2008, 06:50 PM   #31
HeliWannaB

Lokalni mieliby problem z powiedzeniem czegokolwiek To niestey fakt.. wyglad czegokolwiek obcefgo przeraza ich jak chodzi o imiona i nazwiska Poczym wchodzi ich pewnosc siebie i cuda robia z wymowa
Co do helisiow to powdzenia Fajna zabawa.. a zeczywiscie jakes mechanik to nie ma sprawy Nawet pewnie sam se czesci dorobisz jak cos sie da... powodzenia w szkole! No i czesc bracho podwroclawski!
gregt@post.pl is offline Find More Posts by gregt@post.pl   Reply With Quote
Old Feb 05, 2008, 05:15 PM   #32
Registered User

Witam wszystkich Wypadało by się i tu przedstawić. Na imie mam Waldemar mieszkam w Krakowie. Niestety nie mogę się pochwalić żadnym gotowym modelem. Natomiast pasjonują mnie takie co latają i pływają . Aktualnie walczę z amfibią Republic RC-3 Seabee. Mam nadzieję że jeszcze z pół roku i będę mógł się również pochwalić pochwalić. Pozdrawiam wszystkich Waldemar
seabee1964 is offline Find More Posts by seabee1964   Reply With Quote
Old Feb 05, 2008, 08:10 PM   #33
HeliWannaB

Pozdrowka z Colorado Waldku. Mnie fascynuje co lata, a szczegolnie moze sobie wisiec w powierzu Choc przyznam ze chetnie kiedy sie pobawie w cos co plywa jak sie naucze na tyle latac ze warto bedzie probowac ladowac na wodzie. Oczywiscie jak mi sie cos pomiesza to moge byc i pod woda
Ech, malo nas tu malo... jakby tu zareklamowac wsrod lataczy i plywaczy i innych modelazy na wygnaniu a moze i w PL?

Pozdrowka wszystkim obecnym i nie.

GT
Old Feb 07, 2008, 10:54 AM   #34
Registered User

Janusz's Avatar

Witam all. Widze ze sie zapowiada cos interesujacy temat. Zawsze popieram eksperymety ale bezpieczne. A tu widze dosc ciekawy temat mozna zrobic czytajac to forum "to co lata, plywa, plywa pod woda i jezdzi. Rzeczywiscie mozliwosci ogromne placzenie tych cech fizycznych. Na forum bylo juz latanie polaczne z jazda. Moze czas na polaczenie 4x1. Wmienmy doswiadczenia na ten temat i storzmy cos orginalnego. Pozdrawiam.
Janusz is offline Find More Posts by Janusz   Reply With Quote
Old Mar 19, 2008, 02:50 PM   #35
HeliWannaB

Oj, cos cisza zapanowala Pewnie nikomu sie nie chce gadac
A ja sie bawie w nastawianie "pitch" na moim Falcon'ie, i sie wlasnie dowiedzialem ze zeby odlaczyc silnik to albo trzeba przeskoczyc ESC albo poobcinac kable do silnika! Brrr! Jak to sie mowi nie ma tekko
Pozdrowka.
Old Mar 20, 2008, 04:20 PM   #36
Registered User

Janusz's Avatar

Witam. Pisac to mozna a pogadac to na Skype. Przesilenie wiosenne i dlatego malo co kto tu chce napisac. Trzeba sie rozruszac wpasc w rytm to i zacznie sie pisanie. Sam wiesz ze z nudow sie robi coa dla zabicia czasu. Ja pracuje nad elektronika i tak wpadam od czasu do czasu poczytac cos ciekawego i zamieszcze tez cos do przeczytania. Pozdrawiam.
Old Mar 21, 2008, 11:29 PM   #37
HeliWannaB

Hej JAnusz. No.. moze sie cos rozkrecimy.. Ja sie bije w tej chwili z brakiem czasu i wydawaniem $ zeby troche pozmieniac co mam..
W Esky lamie probuje dluzszy inner shaft - nie wiem... "wal wewnetrzny"? Ech.. nie ze sie Polski zapomina, ale jak sie nigdy tym czlowiek nie bawil w PL to teraz nie ma pojecia jak sie co nazywa Tak czy inaczej.. uzylem szpryche rowerowa o ok 2.5cm dluzsza od oryginalu i guzik.. lama, najstabilniejszy helis na swiecie szaleje gorzej niz moje "prawdziwsze"....
Zaisntalowalem po wielu mekach maly lipo cutoff na mojej esce honeybee, bo baterie za szybko niszcze.. chyba nieco je zbyt przyciskam; no i zaczalem sie bawic Falconem zeby odlaczyc motor i nastawic kat platow glownego wirnika.. coz.. okazuje sie ze trzeba rozlutowac polaczenia i zalozyc jakies lacza (bullet connectors) ale sie okazuje ze moja lutownica jest do d... [chyba ze operator] i nie daje rady.. kabelki gorace, topi sie izolacja a cyna ni rusz... a co dopiero bedzie jak sie wezme za nastawianie nachylenia! Brr!
Zeby tak czlowiek mugl tylko latac a nie bawic sie w robienie roznosci; no ale.. pewnie po kazdych takich kilku przejsciach sie cos nowego naucze i kto wie.. moze za 100 lata bede latal jak stary helikopciarz

A poki co to wszystkich pozdrawiam i zycze spokojnych i radosnych swiat. Sam malo swieta czuje bo jednak w PL sie to obchodzilo.. ba.. nawet w Denver bo byl Polski kosciol.. a teraz dziecko, rodzina i wszystko tak jakos sie czlowiekowi rozlazi... no i sie jeszcze staremu koniowi zachcialo pod 40 zaczynac hobby na ktore nie mial szans jako dzieciak.. ot!

3majcie sie Braci Modelarska

GieT
Old Mar 22, 2008, 04:46 AM   #38
Registered User

Janusz's Avatar

Witam Greg!!. Dolkadnie tak jak opisujesz to wiekszosc z nas nie ma czasu na swoje hobby. Jezeli chodzi i wymiane sprzetowa to sam probuje cos zmodernizowac i zamieszczam troche tu na forum. Sam wiesz to sa koszty $$$ a jak ma sie rodzine to jest zupelnie inaczej. Poruszyles tu przerobke walu w smiglowcu , raczej ja robie platowce ale jak widac problem do rozwiazania. Szprycha rowerowa jest zasztywna trzeba dac cos bardziej elastycznego ale i dosc wytrzymalego. I tak prawdemowiac to nie wiem czy chodzi Ci o naped smigla ogonowego. To porusze w nasteonym temacie jak sie dowiem jakie materialy sie stosuje. Ciekawy temat to baterie, piszesz ze ida jak woda i ze je niszczysz. Raczej cos tu nie jest tak. Pobor amperazu(A) jest dosc duzy i silnik masz 3F w takim ukladzie to dobrze robisz ze dajesz Li-Po. Acha co do materialow na ten wal to Mirka zapytaj poki co. Tylko uwazaj z tymi bateriami potrafia byc wybuchowe. Trzeba miec do nich specjalna ladowarke. Co do ustawienia platow wirnika gornego to powinny byc tam sruby rzymskie z kontra. Przeciez to trzeba pol smiglowcarozebrac aby cos przy ty zrobic. To dosc trudna sprawa ale producent moze to robi celowo (jak i wszystkie firmy) nie ma grzebania w modelach. Kolega z niemiec sam robil glowice na maszynie CNC 4-ro osiowej. Napisz jakiej lutownicy uzywasz ze topi kable a nie lutuje, to tez dosc ciekawe. Ja osobiscie uzywam stacji do lutowania z regulacja grzejna poniewaz skaldam projekty elektroniczne oparte na elementach SMD. Zamieszcze kilka projektow juz w temacie otwartym. To lutowanie co opisujesz to podejrzewam jest tzw lutowanie trarde czyli srebro techniczne i z tym mozesz miec problemy (palnik propanowy) Firmy ide na latwiane i dlatego to wyglada tak jak wyglada. Dasz rade sobie tylko trzeba czasu i doswiadczenia a to wszysto czas. Ja od 5-go roku zycia robie modele a dzis ni mam tak miejsca na to abym mogl pozwolic sobie na skaldowanie. Malo miejsca i rodzina tak samo jak u Ciebie nic sie nie roznimy. Tez zycze wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam Cala Rodzine i wszystkich modelarzy.
Old Mar 23, 2008, 12:46 AM   #39
HeliWannaB

Hej

Janusz, dzieki za wytlumaczenie tego ze srebrem technicznym, to bylo to, uciolem, przerobilem cyna i nie ma sprawy. Polatalem po ciemku i w sniego, ladnie wygladalo I wszystko dziala jak nalezy ze stykami.

Co do nastawien platow itd, to sie bede bawil za kilka dni - tak to napewno te sroby na laczeniach wiec w sumie domyslam sie co zrobic.. ale po prostu nigdy nie bylem dobry z mechaniki.. z elektryka i elektronika bylo lepiej
Co do smigiel, to w tym helikopterze gdzie wymieniam wal sa 2 smigla glowne, jedno nad drugim, i czasem sie uderzaja, wiec probowalem ten wal wewnetrzny (do wyzszego smigla) przedluzyc, i wlasnie czytalem ze szprycha to dobre rozwiazanie, ale albo cos nie tak zrobilem albo ta szprycha za elastyczna albo za waska... bo helis zwariowal,choc normalnie latal o wiele wiele lepiej, nawet na dworze.
E-sky Lama v4 with upgrades gone wild!?! (1 min 52 sec)

No coz... pobawie sie wiecej jak sie da z szasem i stanowczo tu wpadne i sie odezwe jak sie cos zmieni.. Poki co spadam spac bo mala Pani (19 miesieczna od dzis) pewnie w nocy sie obudzi bo przez swieconke i inne takie nie maila dzis swojej dzemki poludniowej i byla troche zla jak sie kladla wieczorem spac
Pozdrowka i do napisanie za dni kilka.
Nie dajcie sie zlac na lany poniedzialek, czhyba ze z jakiego modelu

Pa.
Old Mar 23, 2008, 10:26 PM   #40
HeliWannaB

No i poswietach. Od poniedzialku do pracy na tym kontynecie. Ciekawym jak jest w Kanadzie z tym, czy sie swietuje 2 dni? No bo w PL to murowane jeszcze.

Janusz, co do Li-Po to wiem ze trzeba wlasciwie ladowac i wtedy ryzyko ognia jest male, ale tak.. jak wybuchnie to czesto sie wiele traci - to chyba jedna z najniebezpieczniejszych baterii jakie sa. Ale... taka lekka i mocna ze chyba naprawde to to sprawilo ze mozna latac elektrycznymi helisiami. W samolotach to chyba byla inna sprawa, bo jednak nie uzywa sie tego pradu az tak no i waga nie jest az tak wazna jak w helikopterze.
Teraz sie ucze co robic zeby baterie dluzej zyly - spisywac logi ladowan i latania, nie naduzywac do zbytniego spadku napiecia itd... to cala dziedzina wiedzy jak sie obchodzic z LiPo
A jako Janusz jest elektronik to mam pytanko:
mam uzadzenie co miga swiatelkami, i pobiera 5V, moja kamera tez 5 V, a baterie ma 11.1 - jak najlepiej to polaczyc zeby pobierac napiecie z tej bateri i nic nie spalic no i samemu helisiowi wchodzic w droge tylko tyle ile musze?
Obecnie np. mam wskaznik napiecia podlaczony rownolegle do ESC, ale jak samemu cos takiego zrobic zeby bezpiecznie bralo tylko 5 to nie wiem.

3mki Panowie (Pań tu niet, prawda?) Pozdrowka wszystkim.

Mirek, strzez sie, bo jak nie bede se mogl poradzic to bede pytal o nastawianie nachylenia platow na glownym wirniku I zapewne bede sie czieszyl ze mam helisia z 2 a nie 4 lub 3 platami..

Pa
Old Mar 24, 2008, 04:12 PM   #41
Registered User

Baca's Avatar

Czesc , wesolego po Swietach .z zainteresowaniem obserwuje polskie forum ale to idzie jak wyrywanie zeba .Mam nadzieje ze sie ruszy . Mieszkam w Melbourne i od 20 paru lat zajmuje sie modelarstwem .Od 3-4 lat tylko modele elektryczne .Cala moja flote silnikowa przerobilem na elektryke .Probuje wszystkiego oprucz helikopterow -odrzutowce , wiatrakowce i klasyczne aparaty latajace .Urzywam tylko Li-Po baterie tak ze mozna powiedziec ze mam w tym doswiadczenie .Jezeli ktos ma pytania na temat baterii i elektrycznego latania to jestem do dyspozycji .
Pozdrowienia ,Andrzej M.
Baca is offline Find More Posts by Baca   Reply With Quote
Old Mar 24, 2008, 06:21 PM   #42
Registered User

Janusz's Avatar

Witam. Tak juz po swietowaniu i to wychodzi na dobre. Powraca normalnosc. Najwazniejsze ze co do zasilan masz juz wiedze bo bezpieczenstwo najwazniejsze. O widze ze zadanie ktore mi powierzasz jest do realizacji. Tylko mam jeszcze pytanie co do poboru pradu przez swiatelka i kamerke. Akku ma 11.1V aby uzyskac napiecie 5V trzeba zastosowac regulator napiecia z serii 7805. W razie potrzeby wysle schemat jak to zrobic i podlaczyc. Liczy sie tu pobor pradu przez te urzadzenia. Kamerka moze brac ok.100-150mA a swiatelka to tak zalezy czy to zarowki miniaturowe czy diody to wlasnie mnie interesuje. Jest to do zrobieniai napisz mi jeszcze czy to zrodlo w postaci akku to zespol Li-Po z kilku akku czy tylko jeden pakiet. Widze ze zaczyna sie sezon na latanie, wiosna zaglada do naszych pracowni i zaczyna sie kombinowanie. A to juz pelna oznaka budzenie sie z zimowego zastoju. Pozdrawiam.
PS Greg nie strasz MIrka on jest takim specjalista ze nie da sie go byle czym wziasc. Raczej musisz od tego komunikatu uwazac na naloty z jego strony bo ma czym latac. A wlasnie od czego ma sie kolegow na tym forum pomoc mile wskazana.
Old Mar 24, 2008, 06:36 PM   #43
Registered User

Janusz's Avatar

Witam kolege Andrzeja. Wrescie zaczynamy sie tu zlatywac. W poprzednich postach wlasnie pisalem ze trzeba to ruszyc ten kacik. Tyle ludzi na swiecie a nas jest kropla. Dobrze wiedziec ze kazdy z nas cos wniesie dobrego i mozna liczyc na pomoc. Andrzeju tez siedze w silnikach elektrycznych sam je robie, gorzej ze regulatorami 3F. Z tymi to dopiero zaczynam walczyc, wiem ze mozna kupic ale chce poznac od podstaw jak to jest zrobione. Dla prob mam regler 33A ale chce zrobic taki na ok. 100A. Mam kilka linkow do regulatorow3F i tu na forum tez przesiaduje. Sformulowanie wyrywanie zeba to dosc bolesna sprawa. Moze to sie ruszu jak troche pozamieszczamy na forum ogolnym linki regionalne. Ja juz to uczynilem Mirek tez. Wiem ze duzo modelarzy nie wie o tym forum albo obawa przed nieznajomoscia jezyka odsztrasza. POmalu ruszamy do przodu jest nas juz wiecej. Pozdrawiam.
Old Mar 25, 2008, 12:22 AM   #44
HeliWannaB

No! Moze sie ozywi!
Ja znow spadam bo jutro zajety dzien ale pozdrawiam i podziwiam ruch
Dzis zlutowala pierwsza swoja din wtyczke na baterie, i pobawilem sie ze shrinkwrapem na laczeniach i na baterii i na ostatnio dodanych bullet connectors.. wiec moglem sie pobawic z nastawianiem nachylenia w glownycm wirniku, i wyglada dobrze.... a lata zle.. ot! Masz babo placek.. moze sie w weekend da cos pomyslec wiecej to popytam wtedy

Janusz, podam dane - to LED na 3 V w sumie no i kamerka na USB czyli 5.

Witojcie Baco Ladny przydomek - taki sobie czy z gor jestes? Ja nie z gor ale w gorach obecnie

3mki wszem!
Old Mar 25, 2008, 03:42 AM   #45
Registered User

Baca's Avatar

To tylko tak dla zmylenia przeciwnika bo jestem z nad morza .Zdjecie to EDF Twister , oczywiscie w polskich kolorach .
Cheers , Andrzej
Attached Thumbnails
  • Name: IMG_0020.JPG
Views: 88
Size: 32.2 KB
Description: 32.2 KB · Views: 88

Baca is offline Find More Posts by Baca   Reply With Quote
Reply Post New Thread  Previous Thread Next Thread

Castle Creations      DRIVE / FLY / SUPPORT  

Thread Tools