HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Jul 19, 2004, 12:46 PM
Weeeeeeeeeeeeeeeeee!
kagreen2k's Avatar
Chicago, IL
Joined Apr 2004
218 Posts
Question
Futaba GY240 Gyro Help Needed

I cannot seem to get my Futaba GY240 gryo initialized correctly. Here is my setup:

Hummingbird v.II
stock motor
stock main rotor
stock 700mAh 7 cell NiMH battery
DD tail motor
CC Pixie 20P main ESC
CC Pixie 7P tail ESC
Futaba GY240 Gyro


As the manual instructs, turn AVCS mode off and get the rudder trim set to a
steady hover (i.e. no tail movement). The problem is that I cannot set the
trim low enough to stop the heli from spinning clockwise. I can get it to
hover nicely but I have to keep the rudder left about 1/4 of the way.

The only way I can get it to trim properly is when I initialize the gyro with
the rudder almost all the way right.

Does anyone else have this configuration ? Am I doing something wrong or have
a bad component ?
kagreen2k is offline Find More Posts by kagreen2k
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jul 19, 2004, 01:09 PM
Registered User
EddieNewYork's Avatar
Los Angeles, CA
Joined Apr 2004
4,930 Posts
Don't listen to the manual, and turn the AVCS "ON". And, if it still spins then flip the "REVERSE" switch as well.
EddieNewYork is offline Find More Posts by EddieNewYork
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 01:15 PM
"Simplify, then add lightness"
Raleigh,NC
Joined Nov 2000
2,700 Posts
I wouldn't worry about doing that setup in non-AVCS mode. Those instructions were written with a servo controlled tail in mind. Just put the gyro in AVCS mode. Center the trim on your tx, and make sure you have revo mix turned off at your tx. Then, with the transmitter on, and the rudder stick and trim centered, plug the battery to the heli. Then most importantly, do not move the sticks or the heli for 5 seconds. Then give full left stick to arm the tail esc.

Jeff
jeffs555 is online now Find More Posts by jeffs555
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 01:22 PM
Weeeeeeeeeeeeeeeeee!
kagreen2k's Avatar
Chicago, IL
Joined Apr 2004
218 Posts
I'm using my E_Sky transmitter which I'm pretty sure does not have a revo mix function. I also have a Futaba radio which I am going to try.

Also, the gyro is not reversed. It reacts appropriately. I have also tried the gyro with AVCS mode on and I have the same problem. The bird slowly turns clockwise in flight.
kagreen2k is offline Find More Posts by kagreen2k
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 01:52 PM
"Simplify, then add lightness"
Raleigh,NC
Joined Nov 2000
2,700 Posts
Are you following the start-up procedure precisely? Can you get it to spin counter-clockwise by giving right rudder stick?
jeffs555 is online now Find More Posts by jeffs555
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 01:58 PM
Australian in the USA
Paranoia's Avatar
Orange, CA USA
Joined Aug 2002
816 Posts
Is the tail motor old?

if so, try changing it. They don't last long...... i've gone to a brushless tail motor and my "GY240 problem" is fixed
Paranoia is offline Find More Posts by Paranoia
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 02:03 PM
Registered User
EddieNewYork's Avatar
Los Angeles, CA
Joined Apr 2004
4,930 Posts
Quote:
Originally Posted by kagreen2k
The only way I can get it to trim properly is when I initialize the gyro with
the rudder almost all the way right.

Does anyone else have this configuration ? Am I doing something wrong or have
a bad component ?
That's weird, on my tx, I have my rudder trim set almost all the way to the left.
EddieNewYork is offline Find More Posts by EddieNewYork
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 02:04 PM
Registered User
EddieNewYork's Avatar
Los Angeles, CA
Joined Apr 2004
4,930 Posts
Quote:
Originally Posted by Paranoia
Is the tail motor old?

if so, try changing it. They don't last long...... i've gone to a brushless tail motor and my "GY240 problem" is fixed
That's true, I thought my gyro was bad until I went brushless.
EddieNewYork is offline Find More Posts by EddieNewYork
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 02:14 PM
Weeeeeeeeeeeeeeeeee!
kagreen2k's Avatar
Chicago, IL
Joined Apr 2004
218 Posts
The DD tail motor is fine. It's almost new. I'm having problems getting LESS power to the tail motor. I can't set the trim low enough.

I also followed the GY 240 setup instructions precisely.
kagreen2k is offline Find More Posts by kagreen2k
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 02:15 PM
Australian in the USA
Paranoia's Avatar
Orange, CA USA
Joined Aug 2002
816 Posts
Quote:
Originally Posted by EddieNewYork
That's true, I thought my gyro was bad until I went brushless.
Brushless tail control and response is fantastic, the resolution is great as well, as compared to the little brushed geared motors.

Night and Day !
Paranoia is offline Find More Posts by Paranoia
Reply With Quote
Old Jul 19, 2004, 02:34 PM
Australian in the USA
Paranoia's Avatar
Orange, CA USA
Joined Aug 2002
816 Posts
Try reducing nose to the GY240. The GY240 shouldn’t be in direct contact with any Carbon fiber, the leads shouldn’t be near the RX or controls etc, and minimize vibration.

see
http://www.futaba-rc.com/faq/faq-gyros.html
Paranoia is offline Find More Posts by Paranoia
Last edited by Paranoia; Jul 19, 2004 at 02:37 PM.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Futaba GY240 Gyro FS wademcgee Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 3 Jul 15, 2003 10:07 PM
FS: Futaba GY240 gyro TMP00283 Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 4 Mar 05, 2003 12:31 PM
Futaba 8UFPS programming help needed Destroy Electric Plane Talk 3 Oct 07, 2001 06:28 AM