HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Jun 28, 2004, 12:37 AM
Artillery! King of Battle!
Brill 1's Avatar
USA, KS, Scammon
Joined Mar 2002
4,431 Posts
Mounting AXI 4130/16 with Radial Mount?

Hello,

I am converting my Top-Flite AT-6 over to e-power, finally! I am using the AXI 4130/16 with the radial mount on 20-GP3300s for the power plant. The AXI with radial mount is almost 3" long, the thrust washer needs to be 6 1/4" from the first wall! What is the best way to extend the mount 3 1/4"? Alum stand offs?

Thanks!

Brian
Brill 1 is offline Find More Posts by Brill 1
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jun 28, 2004, 04:34 AM
Victim of gravity
Upcountry, South Africa
Joined Jul 2002
373 Posts
Brian

I would reckon to build a plywood box, and attach to the firewall via the engine mounting nuts. You can then bolt the mount to the front of the box. Hope this makes sense!

Marius
mariuslj is offline Find More Posts by mariuslj
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 08:13 AM
Artillery! King of Battle!
Brill 1's Avatar
USA, KS, Scammon
Joined Mar 2002
4,431 Posts
I thought about building a engine box, but I am lazy! I would more than likely be the best solution. Do you think 1/8" SIG plywood would be strong enough?

Just had a thought! If I build the engine box I can reuse the holes in the firewall from the glow mount!

Thanks!

Brian
Brill 1 is offline Find More Posts by Brill 1
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 09:47 AM
Registered User
Joined Jun 2004
17 Posts
Hi All
I'd be very keen to hear what you think of the AXI in the AT6 as I'm building a Topflite P39 and wanting to go electric. I'm just trying to sort out the powerplant as the quoted all up weight is between 8-10 pounds.....short video maybe nice if you've the facilities....
Regards
Phil
P39_tankbuster is offline Find More Posts by P39_tankbuster
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 10:07 AM
Registered User
mmormota's Avatar
Budapest
Joined Jul 2003
2,567 Posts
A simple AXI mount for a converted Jamara FW190. It flies well with 14s GP3300 and 13*8 prop. However, I switch to Lipo, 4s2p 2*2600=5200 Poly-Quest to be lighter.
mmormota is offline Find More Posts by mmormota
Last edited by mmormota; Jun 28, 2004 at 10:11 AM.
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 10:33 AM
Registered User
Oak Harbor, Washington, United States
Joined Jan 2001
1,180 Posts
This is an Actro, not an AXI, but same principle. The stand offs are plastic and are from a local Ace Hardware store. Works well on this 2,000+ watt system.

Norm
Norm is offline Find More Posts by Norm
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 10:54 AM
Artillery! King of Battle!
Brill 1's Avatar
USA, KS, Scammon
Joined Mar 2002
4,431 Posts
Great!!! I would love to use stand-offs, instead of building an engine box. I will swing by Ace tonight and have a look. What diameter is the plastic tube?

Brian
Brill 1 is offline Find More Posts by Brill 1
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 11:39 AM
Registered User
mmormota's Avatar
Budapest
Joined Jul 2003
2,567 Posts
Quote:
Originally Posted by Norm
This is an Actro, not an AXI, but same principle. The stand offs are plastic and are from a local Ace Hardware store. Works well on this 2,000+ watt system.

Norm
Wow, 2 kW!

What is your battery pack?
mmormota is offline Find More Posts by mmormota
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 12:37 PM
Registered User
Oak Harbor, Washington, United States
Joined Jan 2001
1,180 Posts
Brian, the ones I got are 1/2" outside and 1/4" inside diameter. They come in both 1/2" and 1/4" long and I just stacked a few together to end up with the length I needed. I used a #10 socket head bolt of the proper length with nylon lock nuts. I also used large washers on both sides of the plywood firewall to keep from crushing the wood. You can use extra washers to adjust the length of the stand offs if the 1/2 and 1/4 combinations don't give you the exact distance needed. I also put a piece of brass tubing inside the plastic pieces to keep them perfectly aligned, but don't think that was necessary.

mmormota, I've used 32xHR2600 cells, and am now using 10s3p TP6000 packs. I've propped to as much as 70 amps, but with the lighter Lipoly packs, 60 amps is adequate for the power I need.

Norm
Norm is offline Find More Posts by Norm
Reply With Quote
Old Jun 28, 2004, 12:47 PM
Sweet!
Quacker's Avatar
United States, CO, Longmont
Joined Jul 2001
2,803 Posts
I have the same motor with the same problem. I used the radial mount, but drilled the holes out for 1/4-20 cap head bolts that were long enough. I then cut a piece of ABS pipe the right length that just fits inside the bolt pattern. When I tighten it down, the assembly is extremely rigid.

Q
Quacker is offline Find More Posts by Quacker
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale NIB AXI 4130 16 with radial mount kushal_22 Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 45 Jan 04, 2006 08:03 PM
Sold AXI 4130/16 with radial mount punkindrublik Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 2 Jul 14, 2005 11:19 PM
Axi 4130/16 with radial mount for sale Steve H. Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 0 May 17, 2005 08:44 PM
AXI 4130/16 with Radial Mount and Prop Adpater plasmaman Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 8 Oct 25, 2004 10:47 AM
Axi 4130/16 with radial mount Steve H. Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 3 Sep 24, 2004 03:23 PM