HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Feb 29, 2004, 08:06 PM
<burp>
rmasonjr's Avatar
Brookhaven, Mississippi, United States
Joined Mar 2002
232 Posts
KAN950 making my servos stutter!

Not sure if this belongs here or not....

I have a brand-new KAN 950 - cycled once on a triton.
I mounted it on my Slow Stik with a GWS 350 and 11x8 prop with an ElectriFly C-10 speed controller. The servos are JR 331 servos. When I go full throttle-up, the rudder servo starts twitching wildly and going crazy.

Formerly, I was using qualcomms on the Slow Stik without any problems.

Could it be that the 11x8 is drawing too many amps through the C-10? I only have 9x7s and I don't think those will work too well.

Thanks in advance...
rmasonjr is offline Find More Posts by rmasonjr
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Feb 29, 2004, 08:28 PM
FLYER spelled I-squared-R
fliir's Avatar
Grand Rapids, Michigan
Joined Sep 2001
1,623 Posts
You didn't tell us how many cells of KAN950 you are using.

It is possible you are loading down the system (this includes wires, connectors, etc.) enough that the C-10 can't supply adequate voltage to the radio system. There are other possibilities as well. Start by telling us the cell count.

David
fliir is offline Find More Posts by fliir
Reply With Quote
Old Feb 29, 2004, 09:27 PM
<burp>
rmasonjr's Avatar
Brookhaven, Mississippi, United States
Joined Mar 2002
232 Posts
sorry - it's an 8-cell KAN 950

Thanks!
rmasonjr is offline Find More Posts by rmasonjr
Reply With Quote
Old Feb 29, 2004, 09:48 PM
CheapBatteryPacks.com
Beaverton, OR
Joined Dec 2002
1,212 Posts
A loose weld/solder joint. Bad plug connection might cause this. See if putting pressure (twisting and pushing at various places) on the battery while pluged into your plane with Tx and rx on causes the twitching to stop or get worse.

Mike
frederm2002 is offline Find More Posts by frederm2002
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 06:47 AM
Crash Master
Gene Bond's Avatar
Indianapolis, IN
Joined Sep 2001
16,632 Posts
May just be the increased noise of the motor at the higher speed and load due to the higher voltage. Double check your capacitors on the motor.
Gene Bond is offline Find More Posts by Gene Bond
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 10:15 AM
Registered User
United States, NY, Spencerport
Joined Oct 2001
2,801 Posts
An 11x8 prop is an awful lot for an EPS350C on 8 cells. What gear ratio? Try a 9x7 prop.
mkirsch1 is offline Find More Posts by mkirsch1
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 10:20 AM
<burp>
rmasonjr's Avatar
Brookhaven, Mississippi, United States
Joined Mar 2002
232 Posts
The caps appear to be in place...

It's the 'C' gearing. I was afraid that the amp draw would be a little much for the C-10. I'll try a 9x7 tonight. Ultimately, I think either an 11x6 or 12x6 might be better.

When an ESC's amp limit is exceeded, shouldn't it just shut down? Maybe that's what it's trying to tell me...

Thanks!
rmasonjr is offline Find More Posts by rmasonjr
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 12:14 PM
Space Coast USA
hoppy's Avatar
Space Coast
Joined Oct 2000
21,158 Posts
When an ESC's amp limit is exceeded, shouldn't it just shut down? Or SMOKE.... Does it have an overcurrent limiter built in? Check specs -
hoppy

The overload protection just shuts off the motor -
"Battery Eliminator Circuitry provides sufficient current for the
receiver and two micro servos. The motor battery powers the
receiver and servos, then when voltage is reduced to 3.7 v, the low voltage cut-off circuitry stops the motor while continuing to supply power to the receiver and servos. Built-in thermal shutdown protection turns the motor off if the transistors overheat."

Sounds like electrical interference ot the RX.
hoppy is offline Find More Posts by hoppy
Last edited by hoppy; Mar 01, 2004 at 12:20 PM.
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 12:17 PM
Formerly of mcba fame
Matthew Allen's Avatar
Luxembourg
Joined Apr 2001
3,007 Posts
Quote:
Originally posted by mkirsch1
An 11x8 prop is an awful lot for an EPS350C on 8 cells. What gear ratio? Try a 9x7 prop.
I think that may well be a factor. AFAIK, 10x8 is considered to be about the limit for your motor on 8 cells.

Matthew
Matthew Allen is offline Find More Posts by Matthew Allen
Reply With Quote
Old Mar 01, 2004, 01:28 PM
<burp>
rmasonjr's Avatar
Brookhaven, Mississippi, United States
Joined Mar 2002
232 Posts
hoppy - you might be right. That's a brand-new 350 that I put in there. The only break-in was to put a drop of oil on the bushings.

I think I'll drop back to the 9x7 or 10x8 and try it out.

Thanks, guys!
Rob
rmasonjr is offline Find More Posts by rmasonjr
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
making my zaggi fly arkie Beginner Training Area (Aircraft-Electric) 8 Nov 05, 2002 10:04 PM
[Movie making] my finger sliped Beige Electric Plane Talk 0 Jun 10, 2002 02:13 PM
needing help making my depron delta kushal_22 Foamies (Kits) 4 Apr 13, 2002 05:40 PM
Why don't my servos keep their neutral point settings? tempest411 Electric Sailplanes 17 Feb 20, 2002 07:29 AM
Whats happening to my servos? CheapDad Parkflyers 9 May 16, 2001 01:11 AM