SMALL - espritmodel.com SMALL - Telemetry SMALL - Radio
Reply
Thread Tools
Old Jan 19, 2013, 04:33 PM
Registered User
United States, TN, Jackson
Joined Mar 2007
4,022 Posts
Help!
Timing Question

I have a timing question---Normally, I rely on the instructions with a particular motor/fan for timing instructions...But when you are experimanting or going beyond the stock specs of a particular fan/motor---You are on your own...

I started up my twin 35mm F-15 on 4S...When I get to almost full throttle I get some surging of both motors...When I get to full throttle the surging stops...It seems as though I'm running into a timing issue at that particular throttle setting...About 7/8ths throttle...

The timing is set to low...Do I need to go to higher timing or do I have another issue???...ESC's are Turnigy Plush 12 amp units rated for 4S...Battery is 4S 25-40C NanoTech...

Kevin
Kevin Greene is offline Find More Posts by Kevin Greene
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jan 19, 2013, 11:25 PM
Life begins at transition
Australia, VIC, Sale
Joined May 2007
3,593 Posts
May not be timing. I've run into the commutation limit a few times with these micro's.
What motor is it?

When you get to WOT, does the RPM increase from when it was surging, or does it just run smoothly at the same speed?
Odysis is offline Find More Posts by Odysis
Reply With Quote
Old Jan 20, 2013, 05:25 AM
Registered User
stegla's Avatar
Guernsey
Joined Jan 2002
1,302 Posts
I have a 1 cell indoor model with a 5g outrunner that makes strange squealing sounds at part throttle. I just fly it and try to ignore the noise.

I did have problems with a 24mm fan using the long-can 10mm eflite inrunner. It just misfired at part throttle settings. Nevertheless it flew ok!! However, the problem cured itself when I rearranged some of the gear to alter the cg??? strange!

Try a big battery to see if it is a LVC issue.

Steve
stegla is online now Find More Posts by stegla
Reply With Quote
Old Jan 20, 2013, 02:22 PM
Registered User
United States, TN, Jackson
Joined Mar 2007
4,022 Posts
Quote:
Originally Posted by stegla View Post
I have a 1 cell indoor model with a 5g outrunner that makes strange squealing sounds at part throttle. I just fly it and try to ignore the noise.

I did have problems with a 24mm fan using the long-can 10mm eflite inrunner. It just misfired at part throttle settings. Nevertheless it flew ok!! However, the problem cured itself when I rearranged some of the gear to alter the cg??? strange!

Try a big battery to see if it is a LVC issue.
I'm using an 850mAh batt intended for the plane...I do know that twins can get into harmonic issues...I have the same motors/fans running in single engine planes with no issues like I'm having in the twin engine F-15...I could check the motors individually but that would mean removing shrink tubing and de-solding components...YUCK!!!......

Kevin
Kevin Greene is offline Find More Posts by Kevin Greene
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question first time creating a quadcopter yamskie19 Philippines 21 Jun 16, 2014 03:08 AM
Discussion First and Last time for Hobbypartz.com Sirmilkbox Vendor Talk 7 Jan 23, 2013 06:47 PM
Discussion First Time Covering? RockChalkJayhawk Fuel Plane Talk 6 Jan 23, 2013 12:41 AM
Discussion flight time and power Ivan2280 Scratchbuilt Indoor and Micro Models 3 Jan 17, 2013 07:41 PM