HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Dec 13, 2012, 02:52 AM
Registered User
Joined Dec 2007
544 Posts
Quote:
Originally Posted by kha View Post
drop the frame rate even more.
I did get your code to have a look.

I do not think about dropping framerate or channels, but about not transfering data that has not changed. Most of the channels wont change at all, so we do not need to transfer them every 20ms. Obviously the the TX needs to select the channels and send an additional mapping indicator to the RX.

A 20ms 4 byte message could consist of:
8 bit chan X
8 bit chan Y
4 bit X mapping
4 bit Y mapping
8 bit checksum

where x-mapping says in which of the 16 channels the X data has to go in the receiver.


btw could you store a windows exe for rfm22calc?
Cesco is offline Find More Posts by Cesco
Last edited by Cesco; Dec 13, 2012 at 03:16 AM.
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Dec 13, 2012, 03:54 AM
Registered User
Joined Dec 2011
35 Posts
Tried that too, but if you lose a couple of frames it won't work, so every channel will need updates every now and then increasing bandwidth again.
Also added problem, if you try to move everything at once there will be a huge delay.
Preamble and header still make up a lot of data, so won't be able to really drop speed.
Increased sensitivity is in the noise floor, so no effect will be seen. And if it isn't in the noise floor it will be only 1-2 dB increase which is very marginal for the added inconveniences..
Rownald is offline Find More Posts by Rownald
Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 04:01 AM
Registered User
Joined Dec 2007
544 Posts
Quote:
Originally Posted by Rownald View Post
Increased sensitivity is in the noise floor
Based on my HAM experience i totally disagree on that.

Have a look at WSJT or similar developments, which work WAY below the noise floor. In other words the "noise floor" depends on BW (bandwidth).
Less speed = less BW = less noise.
Cesco is offline Find More Posts by Cesco
Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 04:08 AM
Registered User
Joined Dec 2011
35 Posts
Based on practical experience with OpenLRS I disagree with you, while it may still be possible to receive a signal that is in the noise floor the RFM22B seems to do this not so well compared to the software that you named. During range testing I lost signal when the signal strength got to around noise floor.
Rownald is offline Find More Posts by Rownald
Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 02:56 PM
Registered User
bingo17's Avatar
Auckland, NZ
Joined Sep 2009
368 Posts
Quote:
Originally Posted by Rownald View Post
Based on practical experience with OpenLRS I disagree with you, while it may still be possible to receive a signal that is in the noise floor the RFM22B seems to do this not so well compared to the software that you named. During range testing I lost signal when the signal strength got to around noise floor.
Also keep in mind noise floor changes with area, day of time, etc..
What dbm level is noise floor in your area or what is your baseline rather?
bingo17 is offline Find More Posts by bingo17
Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 03:04 PM
Registered User
Joined Dec 2011
35 Posts
My noisefloor is around -105 to -100 dBm
Rownald is offline Find More Posts by Rownald
Reply With Quote
Old Dec 13, 2012, 03:27 PM
Registered User
bingo17's Avatar
Auckland, NZ
Joined Sep 2009
368 Posts
Quote:
Originally Posted by Rownald View Post
My noisefloor is around -105 to -100 dBm
Wow that is low, 90 - 95 here and sometimes as high as 85dbm

regards
bingo17 is offline Find More Posts by bingo17
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 01:54 AM
Registered User
Joined Dec 2007
544 Posts
in anticipation of my orange module i did order this 0.5W module, not pin compatible to original and VCC is higher.
http://www.goodluckbuy.com/2500m-hig...le-500mw-.html

Then i did try to get a price from hoperf for the 1W module. Hoperf does not seem to be a retailer, this might get complicated, and 10 minimum order.
http://www.hoperf.com/rf/fsk/RFM23BP.htm
Cesco is offline Find More Posts by Cesco
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 03:03 AM
throw new IOPilotException();
IceWind's Avatar
Ireland, County Dublin, Dublin
Joined Feb 2005
2,638 Posts
Try to reach out to this guys: http://rf-store.com/
They don't have it currently listed but you never know.

That's where I got my RFM22B, they sell any quantity and the prices are reasonable.
Only thing that might be expensive is the shipping.
IceWind is offline Find More Posts by IceWind
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 03:43 AM
fast
fmkit's Avatar
ISRAEL
Joined Aug 2007
2,588 Posts
Quote:
Originally Posted by Cesco View Post
in anticipation of my orange module i did order this 0.5W module, not pin compatible to original and VCC is higher.
http://www.goodluckbuy.com/2500m-hig...le-500mw-.html

Then i did try to get a price from hoperf for the 1W module. Hoperf does not seem to be a retailer, this might get complicated, and 10 minimum order.
http://www.hoperf.com/rf/fsk/RFM23BP.htm
received GLB 0.5w module without any documentation,
got it working but never used because of high heat even in low power mode

RFM23BP 1w module works very well, I have some 20pc on hand, if you want to experiment get one $25 shipped, add $3 for PCB
fmkit is online now Find More Posts by fmkit
Last edited by fmkit; Dec 14, 2012 at 04:38 AM.
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 04:54 AM
Registered User
RoboSerg's Avatar
Joined Sep 2011
478 Posts
So anyone did a range check with stock antennas ?
RoboSerg is offline Find More Posts by RoboSerg
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 09:16 AM
Registered User
DeSoto MO
Joined May 2003
578 Posts
Quote:
Originally Posted by RoboSerg View Post
So anyone did a range check with stock antennas ?
I have not received mine yet. I refuse to pay 30 bucks for shipping so its on the slow 3.99 shipping boat.
Nick_P is offline Find More Posts by Nick_P
Reply With Quote
Old Dec 14, 2012, 08:12 PM
Raggistored Usehr
gooby's Avatar
United States, FL
Joined Feb 2012
1,059 Posts
Ugh, once again Hobbyking is pathetic when it comes to keeping products in stock.
gooby is offline Find More Posts by gooby
Reply With Quote
Old Dec 15, 2012, 12:45 AM
Registered User
North vancouver, B.C. Canada
Joined Apr 2008
18,473 Posts
This UHF system does not look to be plug and play at all
David22 is online now Find More Posts by David22
Reply With Quote  (Disabled)
Old Dec 15, 2012, 01:07 AM
kha
openLRSng haxor
Finland, Espoo
Joined Mar 2011
1,873 Posts
Quote:
Originally Posted by David22 View Post
This UHF system does not look to be plug and play at all
Yes it is not plug and play but there is a few firmwares that make it very close. All you need is a 3v3 ftdi or any other usb to ttl serial adapter to prigram it.

I'm workking on one and I hope I have the binding stuff done on Tuesday after that is in it will behave pretty much like any of the shelf system.
kha is online now Find More Posts by kha
RCG Plus Member
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wanted Anyone got a good 433mhz UHF RX Antenna? wamdue FPV Equipment (FS/W) 3 Feb 24, 2014 02:19 PM
Question 'Sander' 1/4 wave monopole - correct length for 433MHz UHF? Kahnx FPV Equipment 11 Dec 23, 2013 09:19 AM
For Sale Chainlink UHF system + few matching Rx's i3dm FPV Equipment (FS/W) 0 Apr 22, 2012 06:58 AM
Discussion stiff antenna for 433Mhz UHF Rx ? i3dm FPV Talk 14 Feb 17, 2012 01:25 PM
Sold HK "Orange" Satellite for HK "Orange" Rx rikybob Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 1 Jan 29, 2011 03:19 PM