Espritmodel.com Telemetry Radio
Reply
Thread Tools
Old Dec 11, 2003, 11:47 AM
Registered User
USA, NY, Yonkers
Joined Aug 2002
1,636 Posts
Can the ICS-400 ESC handle 4 servos?

I recently setup my GWS Corsair with 3 servos on elevator, aileron and retracts. I want to add rudder for better ground handling but I am unsure if the ICS-400 ESC can handle the 4 servos.
Will it be able to handle it or will I damage the speed controller if I try?

thanks
pc_pilot.
pc_pilot is offline Find More Posts by pc_pilot
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Dec 12, 2003, 04:27 PM
Woodsy
Drouin, Australia
Joined Sep 2003
2,117 Posts
Why would adding a servo damage a SPEED controler????
woodsy is offline Find More Posts by woodsy
Reply With Quote
Old Dec 12, 2003, 07:31 PM
know it all
Miami, Fl
Joined Nov 2003
2,949 Posts
The BEC could overheat, shutdown and then crash. It depends on how many cells you fly with, and how much current your servos draw.

Make sure none of your control surfaces bind AT ALL, blow lots of cooling air on the esc and test it by running the motor for a few minutes (2-4 minutes) with the throttle at 50% while moving all the controls continuosly.. if it does not shutdown on the ground it should be ok in the air.
hermperez is offline Find More Posts by hermperez
Reply With Quote
Old Dec 12, 2003, 08:54 PM
Houng-wen Lin
GWS4CEO's Avatar
Shijr, Taiwan. DungGwan, China. City of Industry, California.
Joined Sep 2001
19,445 Posts
The most important thing is keep your linkage run freely without too much friction.

Do not use too many DIGITAL sub-micro or GWS HP, HPX servos in the same system! That will takes too much current for the holding torque.
GWS4CEO is offline Find More Posts by GWS4CEO
Reply With Quote
Old Dec 15, 2003, 08:49 AM
Registered User
USA, NY, Yonkers
Joined Aug 2002
1,636 Posts
I use 6 cell NICD (7.2V) or 2 cell Lithiums (8.4v) and the servos are micro 9 gram servos. All the servos move freely and there is no binding that I am aware of.

GWS CEO, can I add a fourth servo? If not on the ICS-400, which gws ESC can handle 4 servos?

I know there are other brands that can handle 4 servos but I like GWS electronics.
pc_pilot is offline Find More Posts by pc_pilot
Reply With Quote
Old Dec 15, 2003, 09:53 AM
Houng-wen Lin
GWS4CEO's Avatar
Shijr, Taiwan. DungGwan, China. City of Industry, California.
Joined Sep 2001
19,445 Posts
We are designing new ESC for 3D flyers who need to use more fast servos that comsum more current. This new ESC will come with 3+ Amps BEC.

While at this moment, ESC only 1~1.2 Amps current rating of BEC! Better not to try with 4th servo. Although they may not use 4 servos all the time, but, if....
GWS4CEO is offline Find More Posts by GWS4CEO
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Can Caslte Creations 45 & 60 AMP ESC handle 4 cell lipo? djdaveq Power Systems 4 Apr 21, 2007 06:38 PM
Anyone lets CC PH25 ESC to handle 4 servos? eta Power Systems 15 May 09, 2005 04:37 PM
Can the phoenix10 handle 4 servos? TMASTER Castle Creations 7 Apr 07, 2005 12:00 PM
can castle phoenix 25 handle 4 servos and 3cell lipo Paul Wilson Power Systems 3 Jul 12, 2004 12:44 AM
Can this ESC handle 4 servos? pc_pilot Parkflyers 10 Dec 14, 2003 02:46 AM