Espritmodel.com Telemetry Radio
Reply
Thread Tools
Old Jan 19, 2013, 01:29 PM
no discrimination, I crash all
ncsky's Avatar
United States, NC, Raleigh
Joined Nov 2011
294 Posts
Quote:
Originally Posted by TimBle View Post
Ok thats fine.
So its not a train smash. Set up the dual rates on Aileron which should be Channel 1. The rates should mix CH1 and CH6 in the software. Both servos' should respond to the same rate adjustment as well as trim's.
Its only in Subtrim where the CH6 can be adjusted individually.

Most radio's onlyhave have rates on Aileron (CH1 and CH6 if flaperon activated), Elevator(CH2), throttle(CH3 and a lot of radio's don have this) and rudder(CH4)
Thanks Tim for the help. I have the ailerons working correctly for direction of movement and together, I'm still having a problem with getting the control throw amounts on the 2nd aileron channel 6 to what I need. I have used dual rate and adjusted channel 1 (1st aileron), I tried the subtrim, but didn't seem to give me enough for the channel 6 (2nd aileron)? I didn't know if I'm still missing something?

Again I'm setting up a plane for the first time so I'm learning.
ncsky is online now Find More Posts by ncsky
Last edited by ncsky; Jan 19, 2013 at 01:30 PM. Reason: spelling
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jan 19, 2013, 01:35 PM
Registered User
South Africa, WC, Cape Town
Joined Dec 2009
1,401 Posts
have you centred the servo horns on both servo's?
Are the mechanical linkages of equal length?

can you perhaps post a video or pics of the differential movement?
TimBle is offline Find More Posts by TimBle
Reply With Quote
Old Jan 19, 2013, 02:10 PM
numnutchris
Joined Sep 2009
412 Posts
Quote:
Originally Posted by ncsky View Post
...I have the ailerons working correctly for direction of movement and together, I'm still having a problem with getting the control throw amounts on the 2nd aileron channel 6 to what I need.
---
You can also try moving the CH6 ail physically to CH1 (or vv.) and check if it still has the same throws there. If it has, there may be those mechanical differences between your servos or linkages. If it hasnt you may have invoked something in the software, like different neutral points, EPAs, etc. or some mix (eg Flap Trim with rate not 0%) or so.

Btw you have the 8J thread here:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1521722
numnutchris is offline Find More Posts by numnutchris
Reply With Quote
Old Jan 19, 2013, 02:20 PM
no discrimination, I crash all
ncsky's Avatar
United States, NC, Raleigh
Joined Nov 2011
294 Posts
Quote:
Originally Posted by TimBle View Post
have you centred the servo horns on both servo's?
Are the mechanical linkages of equal length?

can you perhaps post a video or pics of the differential movement?

I rechecked the linkages and made a slight adjustment which helped. The throws are good with both ailerons. Only a little less ( few mm) in one direction on 1 aileron. Considering my skill level (1 year flying) I doubt it will make any difference

Thanks Again Tim for all your help. I do appreciate it.

Have a good weekend

Jason
ncsky is online now Find More Posts by ncsky
Reply With Quote
Old Jan 19, 2013, 02:20 PM
no discrimination, I crash all
ncsky's Avatar
United States, NC, Raleigh
Joined Nov 2011
294 Posts
Quote:
Originally Posted by numnutchris View Post
You can also try moving the CH6 ail physically to CH1 (or vv.) and check if it still has the same throws there. If it has, there may be those mechanical differences between your servos or linkages. If it hasnt you may have invoked something in the software, like different neutral points, EPAs, etc. or some mix (eg Flap Trim with rate not 0%) or so.

Btw you have the 8J thread here:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1521722
Thank you for the information
ncsky is online now Find More Posts by ncsky
Reply With Quote
Old Jan 19, 2013, 04:32 PM
Registered User
South Africa, WC, Cape Town
Joined Dec 2009
1,401 Posts
Quote:
Originally Posted by ncsky View Post
I rechecked the linkages and made a slight adjustment which helped. The throws are good with both ailerons. Only a little less ( few mm) in one direction on 1 aileron. Considering my skill level (1 year flying) I doubt it will make any difference

Thanks Again Tim for all your help. I do appreciate it.

Have a good weekend

Jason
Also just make sure the servo horns are lining up similarly on both servos at their rest position. One horn could be a little off centre which will also create the unequal movement effect
TimBle is offline Find More Posts by TimBle
Reply With Quote
Old Jan 20, 2013, 12:31 PM
Suspended Account
M$ Security
Joined Jun 2010
728 Posts
life in hours of my old 10C. c'mon bsbauman

Mikarro is offline Find More Posts by Mikarro
Reply With Quote  (Disabled)
Old Jan 20, 2013, 06:35 PM
DFC~ We Do Flyin' Right
bsbauman's Avatar
USA, GA, Atlanta
Joined Nov 2008
14,294 Posts
dang that is some mileage
bsbauman is offline Find More Posts by bsbauman
RCG Plus Member
Latest blog entry: My New Workshop
Reply With Quote
Old Jan 20, 2013, 08:01 PM
numnutchris
Joined Sep 2009
412 Posts
Quote:
Originally Posted by Mikarro View Post
life in hours of my old 10C. c'mon bsbauman
Damn, dont post such stuff here, you gave me headache until i found out how to get that out of my old (new?) 10CP
numnutchris is offline Find More Posts by numnutchris
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 02:57 AM
Suspended Account
M$ Security
Joined Jun 2010
728 Posts
I have a feeling that hours counter is not working well because this radio is almost all year OFF, hope it's not built-in obsolescence after 1000h. of useful life
Mikarro is offline Find More Posts by Mikarro
Reply With Quote  (Disabled)
Old Jan 21, 2013, 07:10 AM
Registered User
spacewalker_'s Avatar
Joined Dec 2012
62 Posts
How to get on this information screen in t10cg???
spacewalker_ is offline Find More Posts by spacewalker_
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 07:53 AM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,528 Posts
Checked the info screen on my 8FG but does not have a total hour counter. Is it on another menu?
RC Man is online now Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 08:42 AM
numnutchris
Joined Sep 2009
412 Posts
Quote:
Originally Posted by spacewalker_ View Post
How to get on this information screen in t10cg???
Hope Mikarro has a better answer, I had a dongle stuffed somewhere as I have not used the 10C for quite a while. Check eg
http://www.jamesandtracy.co.uk/photo...e-Menu-Enabler

(Ive only used the menu to calibrate the sticks once before).
numnutchris is offline Find More Posts by numnutchris
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 10:10 AM
Registered User
South Africa, WC, Cape Town
Joined Dec 2009
1,401 Posts
Quote:
Originally Posted by RC Man View Post
Checked the info screen on my 8FG but does not have a total hour counter. Is it on another menu?
home screen
between the 10 character name and the Tx battery voltage.
you can reset it though as I often do to ensure I know where i am in a charger cycle.
There is also a model timer which gives you hours spent on a model, just below the model name.
then the two timers on the left side of the home screen.
Only timer the 8FGS doesn't have is a clock!
TimBle is offline Find More Posts by TimBle
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 10:23 AM
Registered User
spacewalker_'s Avatar
Joined Dec 2012
62 Posts
Quote:
Originally Posted by numnutchris View Post
Hope Mikarro has a better answer, I had a dongle stuffed somewhere as I have not used the 10C for quite a while. Check eg
http://www.jamesandtracy.co.uk/photo...e-Menu-Enabler

(Ive only used the menu to calibrate the sticks once before).
Your link dont help me to get in t10cg in the menu where i can see the total hours.
spacewalker_ is offline Find More Posts by spacewalker_
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wanted Futaba 9cap\JRXP9303 Airplane\FUTABA 10C tx wanted Defacto Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 8 Mar 26, 2013 06:54 PM
Whoops! The Futaba 8J S-FHSS is better than Futaba 18MZ S-FHSS! The 8J may get Telemetry... SimonChambers Radios 1 Jul 09, 2012 04:54 PM
Sold Genuine Futaba GY401 gyro with Futaba S9650 servo BD Flyer Aircraft - Electric - Helis (FS/W) 1 Jul 01, 2012 10:33 PM
Sold Genuine Futaba GY401 gyro with Futaba S9650 servo BD Flyer Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 3 Jun 27, 2012 09:47 PM
Sold Futaba S9650 Digital Servo + Futaba Gryo GY401 / Futaba 2.4GHz 8Ch R608FS wefao Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 4 Mar 10, 2012 08:45 PM