HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
This thread is privately moderated by IntegrityHndywrk, who may elect to delete unwanted replies.
Old Jun 19, 2012, 05:00 AM
IHW Heli Division
IntegrityHndywrk's Avatar
United States, FL, Palm Coast
Joined Mar 2012
6,482 Posts
Mini-HowTo
Repair a broken Throttle hold switch on the 2801-pro transmitter

So i was working on my helicopter on the bench one day with the TX in my lap and it slid off and broke the throttle hold switch. No way was I going to waste hours of my life trying to contact Walkera about it. I would have had much better luck calling Wow hobbies. Since my Dad and his father used to own a Radio Shack franchise with a electronics repair shop in the back. I decided to just take matters into my own hands. This should be child's play, IF i can find a toggle switch small enough to fit! So i took a trip to my local shack.
IntegrityHndywrk is offline Find More Posts by IntegrityHndywrk
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jun 25, 2012, 11:55 AM
Registered User
Joined Jun 2012
8 Posts
Big Help

I just broke two toggle switches on my walkera 2801 E transmitter last night and was freaking out a little bit as I just purchased it. Was very lucky to find your post on here, was a big help !!! I acidentially flicked my F mode switch on and my Heli went crazy and I some how broke two switches in the process. I broke the F mode toggle switch so I cant even bind to my heli anymore until I fix it.
tupac123456789 is offline Find More Posts by tupac123456789
Reply With Quote
Old Jun 25, 2012, 11:42 PM
IHW Heli Division
IntegrityHndywrk's Avatar
United States, FL, Palm Coast
Joined Mar 2012
6,482 Posts
Quote:
Originally Posted by tupac123456789 View Post
I just broke two toggle switches on my walkera 2801 E transmitter last night and was freaking out a little bit as I just purchased it. Was very lucky to find your post on here, was a big help !!! I acidentially flicked my F mode switch on and my Heli went crazy and I some how broke two switches in the process. I broke the F mode toggle switch so I cant even bind to my heli anymore until I fix it.
I'm glad i could help. You might want to start making yourself a mental checklist for preflight. That f mode can really be a hazard to your health (and wallet) if your not careful.

Were you able to repair your toggle switches? The F mode toggle switch is a slightly different type of toggle. It's a triple throw toggle. The guy at radio shack should be able to order you one if they don't have any in stock.
IntegrityHndywrk is offline Find More Posts by IntegrityHndywrk
Reply With Quote
Old Jul 01, 2012, 03:06 PM
Registered User
Joined Jun 2012
8 Posts
I have just got the new toggle switches. But my saudering gun won't melt the sauder holding the broken switch on. Any thoughts ?
tupac123456789 is offline Find More Posts by tupac123456789
Reply With Quote
Old Jul 01, 2012, 03:22 PM
IHW Heli Division
IntegrityHndywrk's Avatar
United States, FL, Palm Coast
Joined Mar 2012
6,482 Posts
Quote:
Originally Posted by tupac123456789 View Post
I have just got the new toggle switches. But my saudering gun won't melt the sauder holding the broken switch on. Any thoughts ?
Is it just a little soldering iron? It might eventually do the job with full contact. But the problem you will have is keeping it hot enough to get both sides free. It's best to invest a 40w soldering station with adjustable temp. Otherwise you could bring it to a TV repair shop or something and offer the guy a few bucks to do it for you. Maybe even a LHS might be nice enough to help you out.
IntegrityHndywrk is offline Find More Posts by IntegrityHndywrk
Reply With Quote
Old Jul 01, 2012, 05:56 PM
Registered User
Joined Jun 2012
8 Posts
The soldering iron I have is a 100watt to a 140watt iron. I held it on the solder for a bit but was afraid i might melt the contorl board.
tupac123456789 is offline Find More Posts by tupac123456789
Reply With Quote
Old Jul 01, 2012, 07:49 PM
IHW Heli Division
IntegrityHndywrk's Avatar
United States, FL, Palm Coast
Joined Mar 2012
6,482 Posts
Quote:
Originally Posted by tupac123456789 View Post
The soldering iron I have is a 100watt to a 140watt iron. I held it on the solder for a bit but was afraid i might melt the contorl board.
Well that honestly should work. The board shouldn't melt before the solder. Physics, i don't think, would allow it. Let the iron get hot before you try. Mine did take a bit to do it. 100W might be a bit much. If it's a solder gun used for pluming and non electrical applications. It would be hard to control the temp. But it should still melt the solder regardless before anything else. You can hold your finger on the sides of the toggle and you will feel the temp transfer over. You need to be careful with the NEW switch though so you don't melt it or ruin it from heat.

Otherwise just be very careful and patient. If all else fails you might be able to lightly chip some of the solder away to make it easier to melt. But be careful not to take a contact with it.
IntegrityHndywrk is offline Find More Posts by IntegrityHndywrk
Reply With Quote
Old Jul 02, 2012, 07:05 AM
Registered User
Joined Jun 2012
8 Posts
Ok thankyou !! I was just very nervous about melting the control board, then I would really be up the creek.
tupac123456789 is offline Find More Posts by tupac123456789
Reply With Quote
Old Aug 27, 2013, 03:33 AM
Registered User
Joined Aug 2013
1 Posts
Hi there. I'm new to this forum and I am looking to carry out your fix on the WK 2801 pro. I am in the UK and looking for a replacement switch. Do you know what format the switch needs to be? eg. on-on-on, on-none-on, on-off-on....etc
I look forward to hearing from you.
Cheers
Tom
rotorgoat is offline Find More Posts by rotorgoat
Reply With Quote
Old Aug 27, 2013, 04:09 AM
IHW Heli Division
IntegrityHndywrk's Avatar
United States, FL, Palm Coast
Joined Mar 2012
6,482 Posts
Quote:
Originally Posted by rotorgoat View Post
Hi there. I'm new to this forum and I am looking to carry out your fix on the WK 2801 pro. I am in the UK and looking for a replacement switch. Do you know what format the switch needs to be? eg. on-on-on, on-none-on, on-off-on....etc
I look forward to hearing from you.
Cheers
Tom
The switch i broke was a 2 position switch. Sounds like you broke a 3 position switch?

wow hobbies here in the US sells them. Maybe you can find them a little closer to home. http://www.wowhobbies.com/walkeratra...mhandle-2.aspx

I am not actually sure what the format is for the 3 position switch. I think your just looking for a 3 pole, 3 position switch.
IntegrityHndywrk is offline Find More Posts by IntegrityHndywrk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! Flicking the throttle hold switch results in asymmetric movement (DX7) RNAF Electric Heli Talk 2 Jun 15, 2012 08:15 PM
Question Why use +10% Throttle on Throttle Hold? jktravis Beginner Training Area (Heli-Electric) 20 Jun 15, 2012 06:32 PM
Discussion Throttle hold on WK-2603 stormforce Beginner Training Area (Heli-Electric) 2 Apr 27, 2012 06:42 AM
Sold Walkera WK-2801-PRO V2.3 Transmitter & RX-2801-PRO Receiver Combo Pack 737 Driver Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 1 Mar 18, 2012 07:37 AM
Help! Help with throttle hold (2801 pro) and Genius CP Username> Micro Helis 5 Jan 24, 2012 11:53 AM