HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Apr 27, 2012, 12:53 PM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
Discussion
servo crazy with throttle over 60%

Hi there , i have a problem with my aileron servo (nearly crashed today) when i power my heli and give 60% throttle the aileron servo glitches and the arm goes all the way up
Thought it was the serco but it isn't. I tried it on a servo tester and worked fine, tried it on the heli without the motor connect with it and goes good. It does it only with the motor running at 60%..Any ideas??
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Apr 27, 2012, 03:44 PM
V120D02S, GCP
LarsDennert's Avatar
United States, CA, Pasadena
Joined Feb 2012
142 Posts
Gyro vibration maybe. You might want to post what heli...
LarsDennert is offline Find More Posts by LarsDennert
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 03:50 PM
Suspended Account
Pittsburgh PA
Joined Dec 2004
2,365 Posts
put it under load on your servo tester and see the result. gyro wont have anything to do with it. for some reason either the receiver is telling it to go to 100% or maybe even the travel limit in the radio is set wrong. is most likely a bad servo.

reverse both aileron servos and then switch them on the receiver and see if the problem stays on the same side..
Cable Guy is offline Find More Posts by Cable Guy
Reply With Quote  (Disabled)
Old Apr 27, 2012, 04:24 PM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
i have a hk 450 with a turnigy 2215 motor tower pro 40 amp heli esc htx900 servos on the ciclic and goteck 9650bb n the tail
I don't think that the servo is the problem, i tried it on a servo tester and on the heli without motor on and it works perfect, the endpoints are fine, i inverted the aileron servo (the one that have the problem) with the elevator one on the recever (swaped channels) and it doesn't do the same thing but then all the 3 ciclic servos go a bit mad.

could it be the bec on the esc??
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 04:32 PM
V120D02S, GCP
LarsDennert's Avatar
United States, CA, Pasadena
Joined Feb 2012
142 Posts
The only reason I mention servo is that on the Walkeras you can mess with the servo during binding and then it acts screwy like that. If you are swapping servos and not getting the effect then a screwed up servo is a likely cause.
LarsDennert is offline Find More Posts by LarsDennert
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 05:17 PM
Registered User
wlee1017's Avatar
Joined Jul 2011
1,389 Posts
Quote:
Originally Posted by mick3485 View Post
i have a hk 450 with a turnigy 2215 motor tower pro 40 amp heli esc htx900 servos on the ciclic and goteck 9650bb n the tail
I don't think that the servo is the problem, i tried it on a servo tester and on the heli without motor on and it works perfect, the endpoints are fine, i inverted the aileron servo (the one that have the problem) with the elevator one on the recever (swaped channels) and it doesn't do the same thing but then all the 3 ciclic servos go a bit mad.

could it be the bec on the esc??
what ESC you use? how about battery size and C rating. Any sign battery puff. Do u try and test /w another battery.
wlee1017 is offline Find More Posts by wlee1017
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 05:44 PM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
battery seems good, the esc is a towerpro h40a with a 25c 2200 lipo
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 06:13 PM
Registered User
USA, CA, Red Bluff
Joined Dec 2007
952 Posts
Quote:
Originally Posted by mick3485 View Post
battery seems good, the esc is a towerpro h40a with a 25c 2200 lipo


Are you by chance useing a spectrum RX? It might be that you have a static problem--
prop bender is offline Find More Posts by prop bender
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 08:32 PM
Registered User
wlee1017's Avatar
Joined Jul 2011
1,389 Posts
Quote:
Originally Posted by mick3485 View Post
battery seems good, the esc is a towerpro h40a with a 25c 2200 lipo
how far is rx from ESC. may be interference. try to move rx further away from ESC and test. some rx rquire at least 3cm apart while others may require more.
wlee1017 is offline Find More Posts by wlee1017
Reply With Quote
Old Apr 27, 2012, 08:57 PM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
no, i'm using a frsky reciever, the esc is really far from the rx they are on the opposit, really don't know what it is, i think i'm going to get a new servo just incase and a new esc..i'm really thinking of the bec..is there some method to get the bec of the esc and so i can use a battery and see if the problem is the esc?
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Old Apr 28, 2012, 01:13 AM
Suspended Account
Pittsburgh PA
Joined Dec 2004
2,365 Posts
i am still guessing servo and possibly reciever, the bec wouldn't cause it.
Cable Guy is offline Find More Posts by Cable Guy
Reply With Quote  (Disabled)
Old Apr 28, 2012, 10:42 AM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
update!!
i removed the servo and i tried to turn on the heli with motor without blades..
well if i put the servo near the motor it does the issue, when i put it far away from it it works perfectly...so...now??
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Old Apr 28, 2012, 11:24 AM
Registered User
wlee1017's Avatar
Joined Jul 2011
1,389 Posts
Quote:
Originally Posted by mick3485 View Post
update!!
i removed the servo and i tried to turn on the heli with motor without blades..
well if i put the servo near the motor it does the issue, when i put it far away from it it works perfectly...so...now??
look like what I suspected before, interference. I know your ESC is on oppose side of rx, how about the wiring. You may try to re-route motor wiring and rx wirings so that they can at far apart distance from each other. I cannot remember what rx you use.
wlee1017 is offline Find More Posts by wlee1017
Reply With Quote
Old Apr 28, 2012, 12:26 PM
Axes & Blades-Cutlery & Helis
West Monroe NY
Joined Feb 2009
3,378 Posts
How many times have you flown this heli? I've seen this problem with low cost servos, typical infant mortality, once you spool power the servo starts twitching badly. In all cases, I identified the servo that was twitching and replaced it. Problem solved. Not saying you are experianceing the same issue, but it sounds like it.

good luck
ewoodcox is online now Find More Posts by ewoodcox
Reply With Quote
Old Apr 29, 2012, 08:29 AM
Registered User
Joined Oct 2011
114 Posts
you were right, it was the servo, just got a new one in
mick3485 is offline Find More Posts by mick3485
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale Airtronics 75 Mhz 3 ch wheel radio with Rx and servos EC $60 STYD be69ar Boats (FS/W) 1 Mar 29, 2012 06:59 AM
For Sale Scratch-Built 60-size Cloud Dancer with Saito 82 4-stroke and JR servos, rx-ready !!! shooboy Aircraft - Fuel - Airplanes (FS/W) 5 Mar 13, 2012 10:08 AM
Sold Modeltech Magic with 5 servos... $60 Local Pickup Only DD3D Aircraft - Fuel - Airplanes (FS/W) 1 Mar 06, 2012 06:49 PM
Sold Crazy Price Drop!! HET Super Sniper with 70mm Mega/HET power system and servos. airmcn_3 Aircraft - Electric - Jets (FS/W) 9 Nov 14, 2011 12:37 PM
Discussion How to control servo with throttle? Scrump Scratchbuilt Indoor and Micro Models 2 Sep 29, 2011 01:36 PM