HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Mar 04, 2012, 02:32 PM
Registered User
San Francisco Bay Area
Joined May 2001
332 Posts
Discussion
Castle Thunderbird-9 counts the wrong number of cells

When I plug a 2 cell lipo into my brand new Thunderbird-9 it counts out 3 beeps instead of 2 (as it should for a 2 cell battery).

The instructions say that the Thunderbird-9 should be in "Auto lipo detect" mode, but that is definitely not the case as it is counting 3 cells, and the prop hardly spins a full throttle.

Any suggestions? Is it a defective controller?
Can I reset it with my transmitter, without using "Castle Link", which I don't have?

thanks

John
John Webb is offline Find More Posts by John Webb
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Mar 04, 2012, 09:04 PM
Registered User
tacx's Avatar
United States, MI, Macomb
Joined Apr 2009
2,697 Posts
Unfortunately, I believe it is only a 3s ESC.
tacx is offline Find More Posts by tacx
Reply With Quote
Old Mar 04, 2012, 09:35 PM
hass-alfed and bass-ackwards
carlsoti's Avatar
United States, AZ, Chandler
Joined Jun 2008
5,311 Posts
A T-9 should work just fine on 2S OR 3S. I've only tried programming a T-18, and failed both by stick and with the Castle Link. Is it possible you are overcharging your batteries, fooling the ESC to think you've got a very discharged 3S? Have you tried setting the throttle limits?
carlsoti is online now Find More Posts by carlsoti
Reply With Quote
Old Mar 04, 2012, 10:56 PM
Registered User
San Francisco Bay Area
Joined May 2001
332 Posts
I charged the 2C lipos at 7.4V so I don't think I overcharged them.

After looking at the troubleshooting section on the Castle web site it looks like there may be an issue with the controller...
John Webb is offline Find More Posts by John Webb
Reply With Quote
Old Mar 05, 2012, 08:31 AM
Registered User
tacx's Avatar
United States, MI, Macomb
Joined Apr 2009
2,697 Posts
Carlsoti,

Are you saying that the Thunderbird ESCs that say 3S on them will work with 2s? Just wondering, because I have a TB 54 and it just says 3s and nothing in the specs in regards to 2s?

I had this question myself awhile back and CCs site didn't answer it.

Thanks
tacx is offline Find More Posts by tacx
Reply With Quote
Old Mar 05, 2012, 09:04 AM
Registered User
Dr Kiwi's Avatar
Chattanooga, Tennessee, United States
Joined May 2003
27,206 Posts
Of course a TB9 will run with 2s....the MAXIMUM voltage is 3s... the TB9 is auto detect so it should set itself correctly for 2s if that is what you plug in.

I think you have an issue with throttle range.
Dr Kiwi is offline Find More Posts by Dr Kiwi
Reply With Quote
Old Mar 05, 2012, 09:12 PM
Registered User
portage la prairie,manitoba, canada
Joined May 2003
170 Posts
I had the same problem a few years ago with a T-18 - turned out to be a defective controller - Castle replaced it with no hassles - give them a call.

Good luck
Murray
mpatterson is offline Find More Posts by mpatterson
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sold Castle Creations Thunderbird & NEW Hobbywing Platinum 150amp ESC Ifly101 Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Feb 24, 2012 11:10 AM
For Sale Castle Creations Thunderbird 9 ESC -- $20 shipped! vespa Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Nov 15, 2011 12:36 AM
Sold TWO Castle Thunderbird 9's Dingo7222 Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 4 Sep 15, 2011 11:33 PM
Sold E-Flight park 300 & Castle thunderbird 9 Dennis Everett Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 0 Sep 04, 2011 05:23 PM
Sold Castle esc's. Phoenix 45amp, two nip thunderbird 9's, one Thunderbird 18. Castle Link cryhavoc38 Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 5 Apr 27, 2008 11:03 PM