HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Dec 29, 2011, 07:47 AM
Registered User
viper1's Avatar
Melbourne, Australia
Joined May 2006
535 Posts
Quote:
Originally Posted by showmaster View Post
I've not cut the x pin connection on and rx.
So if I'm understanding you,
The x pin has the RX power rail on it and the divider I'm making ends up with the 1.5k from Gnd to the AD pin and the 4.5k from the AD pin to the X pin. This ends up having the x pin voltage feeding one end of the 4.5k making the top end of the divider circuit, right? I think we're on the same page now.
Some where way in past posts was a schematic of the early rx input circuit.
I saved it somewhere but have the idea, thanks.
SM
Please Please... Diagram for Dummys ?
viper1 is online now Find More Posts by viper1
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Dec 29, 2011, 08:06 AM
Registered User
Romania, Dolj, Craiova
Joined Sep 2007
15,422 Posts
No drawing tool around, so rewording it otherwise.
First little theory about voltage divider

Next, the "big picture"



Now, get a servo connector. I'll explain for futaba colors.
White is AD1/2 pin and is Vout in picture above
Red is X and is Vin, black is ground.

If you use two equal resistors, use 2 as divider ratio in your display, should give you a 6.6V measuring range.
If you are using a HV setup (Rx and servos powered from 2s lipo without BEC), then you must be able to measure up to 8.4V, so you should use a 3x divider ratio, thus upper resistor must be 2x value of lower resistor. Any value in the kO range is ok.
renatoa is online now Find More Posts by renatoa
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 09:58 AM
Registered User
maxyeo's Avatar
Singapore, Singapore
Joined Sep 2009
137 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
Like here:

http://code.google.com/p/uavp-mods/w...SkyProgramming

indeed, it is strange that Frsky left this part uncovered with proper adapter cable for so long time...
Hi Renatoa, I can update D8R v2 and D8R-II but not D8R RX .... how can I update D8R RX ???

UID dont appear when D8R connect ...

TIA
maxyeo is offline Find More Posts by maxyeo
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 10:15 AM
Registered User
Romania, Dolj, Craiova
Joined Sep 2007
15,422 Posts
This is open heart surgery
Read here, please:
http://frsky-rc.com/uploadfile/20101...8144206997.pdf
renatoa is online now Find More Posts by renatoa
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 10:21 AM
RC Soarer & wheel re-inventer
debianhot's Avatar
Spain, CN, Tacoronte
Joined Jul 2003
400 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
This is open heart surgery
Read here, please:
http://frsky-rc.com/uploadfile/20101...8144206997.pdf


Rather an "open box plugery" .
debianhot is offline Find More Posts by debianhot
Last edited by debianhot; Dec 29, 2011 at 10:38 AM.
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 11:03 AM
Registered User
maxyeo's Avatar
Singapore, Singapore
Joined Sep 2009
137 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
This is open heart surgery
Read here, please:
http://frsky-rc.com/uploadfile/20101...8144206997.pdf
Oh so cant do it without the FrSky Upgrade Lite ..... anyway thanks alot Renatoa
maxyeo is offline Find More Posts by maxyeo
Reply With Quote
Old Dec 30, 2011, 05:44 PM
Registered User
viper1's Avatar
Melbourne, Australia
Joined May 2006
535 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
Next, the "big picture"
THANK YOU,THANK YOU ! The penny dropped
viper1 is online now Find More Posts by viper1
Reply With Quote
Old Dec 30, 2011, 08:27 PM
gr8
Registered User
Finland
Joined Nov 2006
43 Posts
Hi!
Anyone knows what's inside FrSky TAS-01 acceleration sensor
? I think i saw that info somewhere but can't find anymore
ADXL or??
Picture of PCB?

Also is FVAS-01 Variometer sensor really using Bosch BMP085 chip?

Thx
Jani
gr8 is offline Find More Posts by gr8
Reply With Quote
Old Dec 31, 2011, 12:08 AM
Registered User
maxyeo's Avatar
Singapore, Singapore
Joined Sep 2009
137 Posts
Hi Guys, my DHT-U always show 5.2v and 2.4v .. what value to set to display correct voltage for 3s 11.1v .....
maxyeo is offline Find More Posts by maxyeo
Reply With Quote
Old Dec 31, 2011, 02:47 AM
Registered User
Romania, Dolj, Craiova
Joined Sep 2007
15,422 Posts
My guess is:
- 5.2V is receiver voltage, correctly set for the 1/4 divisor that comes from the factory
- 2.4V should be is battery pack voltage, assumed you have connected the Frsky sensor. If this is true, Frsky sensor comes with default 1/6 ratio, and you didn't set the diasplay radio yet, it is still 1/1. If you set it to 1/6 you should expect to read a correct value.
renatoa is online now Find More Posts by renatoa
Reply With Quote
Old Dec 31, 2011, 02:49 AM
Registered User
Romania, Dolj, Craiova
Joined Sep 2007
15,422 Posts
Quote:
Originally Posted by gr8 View Post
Hi!
Anyone knows what's inside FrSky TAS-01 acceleration sensor
? I think i saw that info somewhere but can't find anymore
ADXL or??
Picture of PCB?

Also is FVAS-01 Variometer sensor really using Bosch BMP085 chip?

Thx
Jani
Accelerometer is BMA150, can be used for multicopters, it is the little brother of the popular BMA180, the only major difference is the ADC, 10bit vs 12bit

And yes, variometer has a BMP085 inside, you can see the picture unwrapped in the first page(s).
renatoa is online now Find More Posts by renatoa
Reply With Quote
Old Dec 31, 2011, 07:34 AM
gr8
Registered User
Finland
Joined Nov 2006
43 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
Accelerometer is BMA150, can be used for multicopters, it is the little brother of the popular BMA180, the only major difference is the ADC, 10bit vs 12bit

And yes, variometer has a BMP085 inside, you can see the picture unwrapped in the first page(s).
Thank you very much RENATOA !

Happy New Year!!

-Jani-
gr8 is offline Find More Posts by gr8
Reply With Quote
Old Jan 01, 2012, 10:06 AM
Registered User
maxyeo's Avatar
Singapore, Singapore
Joined Sep 2009
137 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
My guess is:
- 5.2V is receiver voltage, correctly set for the 1/4 divisor that comes from the factory
- 2.4V should be is battery pack voltage, assumed you have connected the Frsky sensor. If this is true, Frsky sensor comes with default 1/6 ratio, and you didn't set the diasplay radio yet, it is still 1/1. If you set it to 1/6 you should expect to read a correct value.




Renatoa, so how should I set 1/4 and 1/6 ????
maxyeo is offline Find More Posts by maxyeo
Reply With Quote
Old Jan 01, 2012, 10:25 AM
Registered User
Romania, Dolj, Craiova
Joined Sep 2007
15,422 Posts
Look at the values after "Volt ratio:" label, same row.
04 is already set from the factory, because all receivers featuring internal divider use this value, should be left as is.
01 is the the wrong setting, should be 06, if you use a standard Frsky voltage sensor.
renatoa is online now Find More Posts by renatoa
Reply With Quote
Old Jan 01, 2012, 10:33 AM
Registered User
maxyeo's Avatar
Singapore, Singapore
Joined Sep 2009
137 Posts
Quote:
Originally Posted by RENATOA View Post
Look at the values after "Volt ratio:" label, same row.
04 is already set from the factory, because all receivers featuring internal divider use this value, should be left as is.
01 is the the wrong setting, should be 06, if you use a standard Frsky voltage sensor.
thanks Renatoa, will try that again .... another thing there is setting fot A1_2, A2_1 and A2_2 what are these setting for ???
maxyeo is offline Find More Posts by maxyeo
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion FrSky 2.4ghz - Telemetry protocol discussions PLMS Radios 1421 Nov 26, 2014 01:39 AM
Discussion FrSky 2.4Ghz - Telemetry PDA application Mybrains Radios 18 Jun 23, 2011 10:02 AM
Sold FrSky Telemetry 2.4Ghz for JR Module, 2 RXs & extra nizee Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 1 May 07, 2011 03:28 PM
Wanted FrSky 2.4Ghz DIY Kit with Telemetry purcilas Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 5 May 04, 2011 05:10 PM