HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Jun 11, 2011, 04:15 PM
billpa's Avatar
Joined Nov 2003
4,936 Posts
Cool
ET Announces Standalone G-Force MicroSensors, starting at $26.99!

Need to know how many G's you pulled in that last barrel roll? Eagle Tree is pleased to offer the world's first standalone G-Force meters for RC models.



The tiny, low cost sensors measure G's in the X, Y, and Z axes during flight, and the maximum encountered forces on each axis (in 10ths of G's) are displayed on the built-in 7 segment LED.

Of course, the G-Force Microsensors are fully compatible with our eLogger V3/V4 and OSD Pro products, and provide real-time logging, display and graphing of of the G-force data when used with these products.

Each unit is factory calibrated, with no user calibration required. You can even use the G-Force MicroSensors in your own Firmware/Microcontroller project.

There are two models available:

* 3-Axis G-Force Microsensor, up to 8 g (7 g minimum) (MSRP $26.99 USD, p/n GFORCE-LOW)

* 3-Axis G-Force Microsensor, up to 40 g (38 g minimum) in X and Y axes, and up to 8 g (7 g minimum) in Z axis (MSRP $63.99 USD, p/n GFORCE-HIGH)

​Please click here or post questions here for more information!
billpa is offline Find More Posts by billpa
Site Sponsor
Last edited by billpa; Jul 18, 2011 at 05:57 PM.
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jun 13, 2011, 05:40 AM
Fast and low...
aa78's Avatar
Joined Apr 2009
837 Posts
Quote:
Originally Posted by billpa View Post
more to come...
Guardian?
aa78 is offline Find More Posts by aa78
Reply With Quote
Old Jul 18, 2011, 05:32 PM
billpa's Avatar
Joined Nov 2003
4,936 Posts
no.
billpa is offline Find More Posts by billpa
Site Sponsor
Reply With Quote
Old Jul 28, 2011, 04:58 AM
Registered User
France
Joined Mar 2008
121 Posts
Well, this is great!!

Could people post what maximum G they see on various models ? That would really help the rest of us choose which is adequate for our intended use.

Is the 8G version easily maxed out ?

edit : deleted some questions I found some answers in the manual.

Thanks!
tino_ale is offline Find More Posts by tino_ale
Last edited by tino_ale; Jul 29, 2011 at 01:24 PM.
Reply With Quote
Old Jul 28, 2011, 12:18 PM
Registered User
B2Streamlines's Avatar
USA, WA, Olalla
Joined Nov 2003
33 Posts
The PDF manual states: "The JR/Universal servo end of the Standalone Cable connects to a spare Receiver channel or small battery. Note that the voltage must be between about 4V and 16V (4V to 6V for the High G sensor). Do not exceed 16V with the low G sensor, or 6V with the High G sensor!"

Is this a _nominal_ Voltage maximum or a measured Voltage maximum?

Our planned installation uses the High G sensor and a 5-cell NiMH pack driving a 2.4GHz radio system. When fully charged this battery pack puts out up to 7.2V for a very short time, 6.4-6.6V over an extended time. We can't use a 4-cell pack.
B2Streamlines is offline Find More Posts by B2Streamlines
Last edited by B2Streamlines; Jul 30, 2011 at 01:17 AM. Reason: clarity of question
Reply With Quote
Old Aug 01, 2011, 08:39 AM
Registered User
France
Joined Mar 2008
121 Posts
anyone ?
tino_ale is offline Find More Posts by tino_ale
Reply With Quote
Old Aug 01, 2011, 07:08 PM
billpa's Avatar
Joined Nov 2003
4,936 Posts
B2Streamlines, the calibration of readings above about 7G will be off at voltages above 6V. Further, voltages above 7V may damage the sensor. A possible solution is to insert a standard (not a schottky) diode between the battery/rx connection and the + (red) wire going to the sensor. That will generally drop the voltage by about 1+V.
billpa is offline Find More Posts by billpa
Site Sponsor
Reply With Quote
Old Nov 04, 2011, 11:40 PM
Registered User
Joined Jul 2006
84 Posts
Problem solved - deleted this post.
achronox is offline Find More Posts by achronox
Last edited by achronox; Nov 04, 2011 at 11:56 PM.
Reply With Quote
Old Nov 17, 2011, 05:52 PM
Registered User
NC
Joined Oct 2009
7 Posts
Short question!
Can the wires on the G-Force module be extended , seeing is how sort they are.
If so will it have any affect!
RCREDHOTS
RC REDHOTS is offline Find More Posts by RC REDHOTS
Reply With Quote
Old Nov 18, 2011, 06:26 AM
Registered User
Saline, MI
Joined Jul 2006
300 Posts
Yes. ET sells an extension cable, or you can make one.
dhares is offline Find More Posts by dhares
Reply With Quote
Old Feb 14, 2012, 02:04 PM
Registered User
50 Km south of PARIS (France)
Joined May 2010
10 Posts
High G sensor and FDR

How and where onnect the G sensor with the FDR. If tried onto G-Force port it seems that is not the right port and nothing is recorded
Frenchy Tomcat is offline Find More Posts by Frenchy Tomcat
Reply With Quote
Old Feb 16, 2012, 01:27 PM
Registered User
swami's Avatar
Ursel, Belgium, Europe
Joined Jul 2001
181 Posts
Does anybody know about how many G-s can be expected at the landing?

Would it reset the maximum value?

With my Funjet i got about 10 G-s by pulling like crazy, but since it lands on it's belly that number might be exceeded.


Dirk.
swami is offline Find More Posts by swami
Last edited by swami; Feb 16, 2012 at 01:45 PM.
Reply With Quote
Old Mar 23, 2012, 08:18 PM
Registered User
rsowder's Avatar
San Francisco
Joined May 2009
1,100 Posts
G sensor calibration

I have two of the low G sensors. The first one would read .92 sitting on the ground. I updated to he latest firmware and now it reads 1. The second one I recently installed in another plane reads .92 with the latest firmware. I see there is an option to calibrate, but it's greed out (not selectable). How do I calibrate it?

Randy
rsowder is online now Find More Posts by rsowder
Reply With Quote
Old Mar 30, 2012, 03:58 PM
billpa's Avatar
Joined Nov 2003
4,936 Posts
Frenchy Tomcat, missed your post earlier. The G-force microsensor is not compatible with our flight data recorder. There is a separate hi-G sensor availble for that, on this page.

Randy, there's not a way to calibrate the G-force microsensors. I'm not sure why your unit is doing that. Did you buy the two units at the same time?

Glad to replace it for you if you'd like.
billpa is offline Find More Posts by billpa
Site Sponsor
Reply With Quote
Old Mar 30, 2012, 06:39 PM
Registered User
rsowder's Avatar
San Francisco
Joined May 2009
1,100 Posts
Bill, for some reason it is working fine now. Reads right around 1G sitting on the ground. So, no more issues :-)
rsowder is online now Find More Posts by rsowder
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion ScaleAndTile3 - Placeholder for 25 December 2007 Release segraves Foamies (Scratchbuilt) 2 Dec 02, 2007 11:38 AM