SMALL - espritmodel.com SMALL - Telemetry SMALL - Radio
Reply
Thread Tools
Old Nov 03, 2010, 07:05 AM
"Chuck Yeager"
hotdog1's Avatar
Bradenton FL
Joined Apr 2010
842 Posts
Help!
help with new motor won't spin just shudders

I am building my first easystar for fpv but i am having trubble with the motor. I am using a common sense rc Model# 28MM-2000 / 2000 KV motor http://www.commonsenserc.com/product...roducts_id=653 and a 60amp eflight pro esc and eflight 3s 2100mah batteries . it arms it self just fine but when i throttle up the prop just "shutters" back and forth but wont spin.
hotdog1 is offline Find More Posts by hotdog1
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Nov 03, 2010, 07:17 AM
**** 37130 ****
RobC(UK)'s Avatar
Joined Aug 2007
1,781 Posts
It sounds like you have lost a motor phase.

It could be a bad connection between the ESC and motor. Check the solder joints and plugs. If you have a meter, measure the resistance between each pair of connectors on the motor (3 combinations).

Failing that the ESC could be defective. Try the motor with another ESC.
RobC(UK) is offline Find More Posts by RobC(UK)
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 09:40 AM
Air, Ground & Water
freechip's Avatar
Canada, ON, Rockland
Joined Aug 2008
23,650 Posts
Had my E-Flite 60A Pro Esc fail this summer, one phased failed in flight. On the ground if I tried to spool up the motor slowly it would stutter big time but I could get it to spin eventualy. Then when it was spinning I would disconnect one wire at a time and was able to find out which phase died BUT that did not change anything because there were no signs of any damage on the board and shipping from canada would of ended up cost as much. So I replaced it with CC Phoenix ESC and will only use CC from now on....
freechip is offline Find More Posts by freechip
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 01:01 PM
Huckfest or bust!
cryhavoc38's Avatar
United States, WA, Woodinville
Joined Mar 2007
8,057 Posts
usually an indication of a bad solder joint..usually.

resolder the three motor bullets and the three esc bullets. Usually just reheating the solder to get it to melt and flow will solve the issue.

Unless you've actually lost a phase in the motor or esc, resoldering cures the shudders.
cryhavoc38 is offline Find More Posts by cryhavoc38
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 01:19 PM
Air, Ground & Water
freechip's Avatar
Canada, ON, Rockland
Joined Aug 2008
23,650 Posts
Quote:
Originally Posted by cryhavoc38 View Post
usually an indication of a bad solder joint..usually.
LOL that would be funny for me to have had my esc sitting there thinking about throwing it out if all it was was bad solder.

Come to think about, I haven't seen it lying around lately, I mite of already garbage it. DAMM
freechip is offline Find More Posts by freechip
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 02:30 PM
"Chuck Yeager"
hotdog1's Avatar
Bradenton FL
Joined Apr 2010
842 Posts
ok i am going to re-solder them after dinner and we will see!
hotdog1 is offline Find More Posts by hotdog1
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 03:02 PM
Fast and low...
aa78's Avatar
Joined Apr 2009
837 Posts
What about if slowly raising the throttle works ok but suddenly going from stop to full speed (WOT) results in immediate stuttering, high current and fast drop in battery voltage on Wattmeter? ESC timing, battery's current providing capability or something else?
aa78 is offline Find More Posts by aa78
Reply With Quote
Old Nov 03, 2010, 06:57 PM
"Chuck Yeager"
hotdog1's Avatar
Bradenton FL
Joined Apr 2010
842 Posts
Yep it was the solder of one of the bullet connectors
Thanks everyone
hotdog1 is offline Find More Posts by hotdog1
Reply With Quote
Old Nov 04, 2010, 10:17 AM
Huckfest or bust!
cryhavoc38's Avatar
United States, WA, Woodinville
Joined Mar 2007
8,057 Posts
Quote:
Originally Posted by hotdog1 View Post
Yep it was the solder of one of the bullet connectors
Thanks everyone
Most welcome.

98% of the time, a shuddering/stuttering motor @ startup is a cold solder joint.

cryhavoc38 is offline Find More Posts by cryhavoc38
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale Need help with sale or trade for heli with my brand new just built gp reactor neweramarketin Aircraft - Fuel - Airplanes (FS/W) 6 Sep 30, 2010 07:26 PM
Help! HELP!! New LBA10 Balancer won't work...what the??? planebldr Batteries and Chargers 43 Sep 09, 2010 09:09 AM
Discussion Motor won't spin on new 3900kv Ringo* Micro Helis 16 Sep 28, 2007 06:08 AM
Help! Help! - CC25 with Hacker A20-20L: Suttering and won't spin ChrisAttebery Power Systems 5 Sep 03, 2007 10:05 AM
Discussion Help With EVO 9! Won't set a channel. Just says "Channel: HFM" Cziltang Brone Radios 0 Jun 02, 2006 10:03 PM