SMALL - espritmodel.com SMALL - Telemetry SMALL - Radio
Reply
Thread Tools
Old Dec 29, 2012, 12:50 PM
Registered User
United States, SC, Irmo
Joined Sep 2011
4,623 Posts
Just got this in the mail for my A10 kit. Will this stuff work?

motors:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=11159

AND ESC,
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=18005
shahram72 is offline Find More Posts by shahram72
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Dec 30, 2012, 02:09 AM
Helicopter Baron
spaaarky21's Avatar
United States, CO, Golden
Joined Feb 2012
68 Posts
Quote:
Originally Posted by shahram72 View Post
Yes, I just got mine and it came with the fans.
Perfect. Just what I needed to know.

Now I'm looking for components to build up the kit and I'm curious if anyone can point me in the right direction when it comes to motors. I've seen a few people talking about specific motors they've used but it would be really helpful if someone could talk a little about dimensions - especially the shaft diameter and bolt pattern.

Also, for the "standoff" that distances the main part of the motor from the mounting surface of the EDF housing, is there a certain length I should be looking for?
spaaarky21 is offline Find More Posts by spaaarky21
Reply With Quote
Old Dec 30, 2012, 04:47 PM
Helicopter Baron
spaaarky21's Avatar
United States, CO, Golden
Joined Feb 2012
68 Posts
Quote:
Originally Posted by shahram72 View Post
Just got this in the mail for my A10 kit. Will this stuff work?

motors:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=11159

AND ESC,
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=18005
I couldn't say for sure but judging from pictures I've seen here on RCGroups, the motor you sent the link for looks short. I believe he is using this motor (or one like it,) which has a taller standoff to distance the stator from the mounting surface. I'm still curious to know the dimensions of the Dynam fan housings but I think you will want one of these two styles. HK offers both in a variety of KV ratings.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...990&aff=543538
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...927&aff=543538
spaaarky21 is offline Find More Posts by spaaarky21
Last edited by spaaarky21; Dec 31, 2012 at 12:26 PM.
Reply With Quote
Old Dec 30, 2012, 07:41 PM
Registered User
United States, SC, Irmo
Joined Sep 2011
4,623 Posts
The difference is 4mm. Not short by much, Wish I had seen those, they look nicer for the same price. I will try these, who knows when I will build it anyway.
shahram72 is offline Find More Posts by shahram72
Reply With Quote
Old Jan 21, 2013, 09:00 PM
Team Wack-a-Mole
Melnic's Avatar
Maryland
Joined Oct 2008
8,439 Posts
this is still a great first EDF
Nitroplanes Dynam A10 flight by Kieth (4 min 7 sec)
Melnic is offline Find More Posts by Melnic
Reply With Quote
Old Jan 22, 2013, 07:45 AM
Always Fly 2 Mistakes High!
RGS2010's Avatar
Houston, Texas
Joined Mar 2010
3,635 Posts
Nice flight!

Is yours 4S or 3S?

I flew my 3S version this weekend for the first time in a while and it was still a great flyer too. I use landing gear. I would love to have the 4s ESC's in there but alas I don't.

Russ
RGS2010 is offline Find More Posts by RGS2010
RCG Plus Member
Latest blog entry: Catch Up 2013-2014
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 12:55 PM
Life is a Hobby
Canada, ON, Delhi
Joined Aug 2012
882 Posts
A company up here in Ontario called Kondor Models is bringing in an A10 twin EDF that looks identical to the postings in this thread - PNP, retracts, 41.7 inch (1060 mm) wing.

I am wondering if tthe retracts will stand up to regular use and I eventually will be replacing with EFlite electrics?

Also the advert says a 6S 4000mah battery. I see references in this thread to 3S. Is this two 3S batteries, one for each motor?

Bill
erie_flyer is offline Find More Posts by erie_flyer
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 01:34 PM
Registered User
Canada
Joined Jul 2009
6,460 Posts
Quote:
Originally Posted by erie_flyer View Post
A company up here in Ontario called Kondor Models is bringing in an A10 twin EDF that looks identical to the postings in this thread - PNP, retracts, 41.7 inch (1060 mm) wing.

I am wondering if tthe retracts will stand up to regular use and I eventually will be replacing with EFlite electrics?

Also the advert says a 6S 4000mah battery. I see references in this thread to 3S. Is this two 3S batteries, one for each motor?

Bill
This won't likely be the Dynam A-10 as the stock Dynam plane doesn't come with retracts. It would require quite a bit of surgery to make retracts fit but I suppose anything is possible. The stock fixed landing gear gets bent back on hard landings, This would still be similar with retracts. Since the A-10's retract (if they exist) would unfold to the rear, they shouldn't strip too easily, however, the struts can still bend. Once you get good at landing, the gear shouldn't be a problem.
Are you sure about the wingspan? I just bought this one. It's quite a bit bigger and runs on 6S. It has retracts.
http://www.toysonics.com/a-10-wartho...oor-flaps.html
Word has it that those retracts are weak.
xviper is offline Find More Posts by xviper
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 02:35 PM
Life is a Hobby
Canada, ON, Delhi
Joined Aug 2012
882 Posts
The A10 I am refering to looks identical to the one in Melnic`s video above except he hand launched.

Specs are 1060mm wing, 31 oz weight, 2x30 amp ESCs, 8x9 gr servos, no flaps, mechanical retracts, 2x4300kv outrunners.

I see a reference to 3S batteries in above posting so I am assuming that you run this A10 on two 3S 4000 mah LiPos. Don`t think you could run 4S LiPo on a 30 amp ESC. I am waiting for confirmation from the distributor up here.

Don`t like the idea of mechanical retracts. There are 8 servos - 2xelev, 2xaileron, 1 for steering. So I assume the remaining 3 servos are for the retracts. Not clear if they are screw or slam-bang.

Want the specs clear in my mind before I order.

Bill
erie_flyer is offline Find More Posts by erie_flyer
Last edited by erie_flyer; Jan 26, 2013 at 02:41 PM.
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 03:03 PM
Registered User
Canada
Joined Jul 2009
6,460 Posts
The Dynam A-10 flies on 1-2200 mah, 3S battery. That A-10 is slightly smaller. 2x 4000 mah seems a bit much. I think that advert is wrong. It won't run on 6S. You'd fry the motors/ESCs in seconds. And putting two 3S batteries together in parallel won't get you 6S.
Got a link? That sounds more like the Starmax A-10 ....
http://www.killerplanes.com/product/...cts-arf-or-rtf
It runs on 3S. And I don't see putting two 4000 mah batteries in that one. It's designed for 3300 mah max.
Personally, I think the Dynam is a better product but if you must have retracts, I suppose you are limited.
xviper is offline Find More Posts by xviper
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 03:08 PM
Life is a Hobby
Canada, ON, Delhi
Joined Aug 2012
882 Posts
Not the Starmax.

Manufacturer not specified in supplyer`s advert. Link is http://www.kmp.ca/product_info.php?c...b0a58f6cb93db7

Is it a Dynam?

Bill
erie_flyer is offline Find More Posts by erie_flyer
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 03:59 PM
JOHN 3:16
Sammy70's Avatar
Central Ohio
Joined Feb 2008
6,297 Posts
Quote:
Servo: 8X 9g high speed servos



That many servos = old school mechanical retracts I'm guessing
Sammy70 is offline Find More Posts by Sammy70
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 04:35 PM
Life is a Hobby
Canada, ON, Delhi
Joined Aug 2012
882 Posts
Yep.........mechanicals. Must be one servo on each strut. Also must be the old slam-bang action. Makes for a short linkage but I would prefer electrics. If I buy the model I am sure I would eventually put EFlite elecs on.

I am trying to get an answer out of the supplier as to the LiPo requirement. Looking over some of the 71 pages in this thread it looks like ONE 3S 2200 or 2500. But the supplier`s advert says one 6S 4000. Haven`t heard back from him so looks like I will be phoning him Monday morning about the correctness of his advert.

Bill
erie_flyer is offline Find More Posts by erie_flyer
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 04:47 PM
Registered User
Canada
Joined Jul 2009
6,460 Posts
Quote:
Originally Posted by erie_flyer View Post
Not the Starmax.

Manufacturer not specified in supplyer`s advert. Link is http://www.kmp.ca/product_info.php?c...b0a58f6cb93db7

Is it a Dynam?

Bill
Not Dynam. That's an BlitzRCworks .................
http://www.bananahobby.com/a-10-wart...0731#navImages
You can get more details in the above link, along with a video of Pete from Banana doing the sales pitch on it.
All I can say is ..................... "Danger, Will Robinson, Danger!"

BTW, that's a misprint. It runs on the same 3S, 2200 mah bat as the Dynam. 6S will blow that thing up before you taxi it to the runway.
xviper is offline Find More Posts by xviper
Last edited by xviper; Jan 26, 2013 at 04:58 PM.
Reply With Quote
Old Jan 26, 2013, 05:55 PM
Life is a Hobby
Canada, ON, Delhi
Joined Aug 2012
882 Posts
xviper...........thanks for the info. My middle name is `danger`, rhymes with `masochistic tendencies`, also rhymes with `RC flyer`.

Yep............ONE 3S 2200mah LiPo. Will phone Kondor Monday morning asking where his 6S 4000mah came from. A guess would be he saw 2200mah in the specs and instead typed 22.2V in his advert.

Will also ask when the Desert Storm A10 camo is available in Canada.

Bill
erie_flyer is offline Find More Posts by erie_flyer
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Nitroplanes Brushless A-10 uneven motor light off help JettaManDan Foamy EDFs 2 Aug 07, 2010 08:50 AM
Help! NitroPlanes A-10 Thunderbolt Brushless LiPo Battery / EDF Problem ISNJH Electric Plane Talk 13 May 12, 2010 07:56 PM
Discussion NitroPlanes A-10 Brushless EDF Initial Thoughts JettaManDan Foamy EDFs 1 Apr 28, 2010 07:41 AM
Video Nitroplanes OV-10 with Flycam one chevronflyer Electric Plane Talk 3 Apr 12, 2010 08:03 AM
Discussion Another A-10 conversion and Nitroplanes Warthog mal818 Foamy EDFs 8 Sep 14, 2009 01:08 AM