HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Mar 11, 2010, 05:04 PM
Registered User
Rydogg420's Avatar
crystal lake,IL
Joined Jan 2010
99 Posts
Discussion
Help with DX7 tx and AR500 rx

I just got my DX7 and im useing it on a parkzone Trojan T28D warbird.. The plane comes with the Spektrum AR500 RX (6CH), I want to set up flaperons or spoilerons. When i set the wing type to flaperon and flip the flap mix switch or rocker switch the ailerons move in the opposet direction??? I pluged the right aileron into the aileron CH2 port and the left aileron into the other aileron CH6 port... im kinda lost any help please???

Ryan...
Rydogg420 is offline Find More Posts by Rydogg420
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Mar 11, 2010, 06:04 PM
59 years of RC flying
Daedalus66's Avatar
Canada, ON, Ottawa
Joined Feb 2006
15,744 Posts
Yoy can't do it that way. The AR500 (as the name suggests) is a 5-channel receiver, not 6. The sixth slot is simply a repeat of the aileron slot (and is so named). The two aileron servos plugged into these two slots will behave identically. Hence flaperon mode will not work.

I'll leave it to someone else to comment on whether with special programming you can use channel 5 (gear) to enable a flaperon-type function.
Daedalus66 is offline Find More Posts by Daedalus66
Reply With Quote
Old Mar 11, 2010, 06:51 PM
Registered User
Rydogg420's Avatar
crystal lake,IL
Joined Jan 2010
99 Posts
I thought about that but i was not sure.. Thank you for pointing that out, I just ass-umed it was a aux1 type port...
Rydogg420 is offline Find More Posts by Rydogg420
Reply With Quote
Old Mar 11, 2010, 07:38 PM
Registered User
Las Vegas, NV
Joined Jun 2007
335 Posts
Try this:
DX-7, AR 5000 & DUAL AILERONS

Dual Ailerons
Go to Mix#5 (Allows use of trim)
Setup: Master > Aileron
Slave > Gear
Rate +100%---+100%(May have to flick Gear SW
Go to Mix#1
Setup: Master > Gear
Slave > Gear
Rate –100% -100%(May have to flick Gear SW
This inhibits the Gear Switch

Go to Mix#2
Setup: Master > Flap(Aux#1)
Slave > Gear
Rate +100% +100%
This will allow use of Flap Switch
(Flaperons)
Codimasta is online now Find More Posts by Codimasta
Reply With Quote
Old Mar 19, 2010, 01:07 PM
Registered User
pilotter's Avatar
UK, Greater London, Bromley
Joined Nov 2002
33 Posts
That works for me. I had this set up in a Multiplex Acromaster with up ailerons on short finals for added stability (super washout). The DX7 is a pig to programme. It took three sheets of A4 to print the workaround someone had kindly posted to get the Cularis working with flaps and crow.
pilotter is offline Find More Posts by pilotter
Reply With Quote
Old Mar 19, 2010, 02:48 PM
59 years of RC flying
Daedalus66's Avatar
Canada, ON, Ottawa
Joined Feb 2006
15,744 Posts
Quote:
Originally Posted by pilotter View Post
The DX7 is a pig to programme. It took three sheets of A4 to print the workaround someone had kindly posted to get the Cularis working with flaps and crow.
Not really a fair comment. The DX7 is easy enough to program (as these things go) but has limited capability. Its only when you try to push the limits that programming gets hard.
Daedalus66 is offline Find More Posts by Daedalus66
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Newbie - help.. can you charge dx7 tx with b6ac caweran Batteries and Chargers 2 Jan 02, 2010 08:47 PM
Discussion DX7 and AR500 RX not arming lvmitchell Radios 2 Dec 08, 2009 04:41 PM
Sold Spektrum DX7 Airplane version with AR500 RX (Like New) CGReload Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 13 Sep 14, 2009 04:47 PM
Help! Help With Dx7 & Ar500 Rx. ttoomm Hand Launch 4 Mar 21, 2009 11:49 PM
Wanted DX7 TX with RX msoward Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 2 Feb 23, 2007 07:07 PM