HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Jun 07, 2010, 08:12 PM
Registered User
Cleveland, Ohio
Joined Jan 2006
209 Posts
Received my boards today...

I also received my boards in the mail today!

Thanks Niall!
jbfoamy is offline Find More Posts by jbfoamy
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Jun 07, 2010, 10:55 PM
KC9TPL- Get Legit
BloomingtonFPV's Avatar
USA, IN, Bloomington
Joined Aug 2007
841 Posts
Quote:
Originally Posted by kapteinkuk View Post
It seem like your ESC's need a higher than normal throttle before they start up. (EDIT: I looks like it on your video)
The FC gives out 10% throttle as soon as the throttle leaves zero. Looks like they need more than 10% throttle.

If you have the possibility, change the idle value in the code, this line: "b16ldi Temp, 10 ;this is the motor idle level"

Also you can try another ESC. I can recomend the Hobbycity Plush series. They works with this FC.

Also there should be no problem flying it, but you will not have the undersaturate protection, this can lead to momentarely motor stopping during turbulence or large stick deflections.
Speaking of this problem, I can't get the FC to arm unless I turn my throttle trim way down. Can I change the 1% threshold to 5% for arming?
BloomingtonFPV is offline Find More Posts by BloomingtonFPV
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 02:08 AM
That tree again!!!!
thanhTran's Avatar
Germantown, MD, US
Joined Sep 2004
6,642 Posts
Quote:
Originally Posted by ergocentric View Post
program in an ESC calibrate mode to the Microcontroller?
how much code space is left?
With Kaptein's 4.2 Quad version, this is what the assembler tells me:

Code:
ATmega48 memory use summary [bytes]:
Segment   Begin    End      Code   Data   Used    Size   Use%
---------------------------------------------------------------
[.cseg] 0x000000 0x000fa2   4002      0   4002    4096  97.7%
[.dseg] 0x000100 0x000100      0      0      0     512   0.0%
[.eseg] 0x000000 0x000000      0      0      0     256   0.0%
Looks like we only have 94 bytes left for code.

-Thanh
thanhTran is offline Find More Posts by thanhTran
Last edited by thanhTran; Jun 08, 2010 at 02:13 AM.
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 03:38 AM
Registered User
Joined May 2007
2 Posts
how much are you asking for the boards?
Rotory 1 is offline Find More Posts by Rotory 1
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 04:49 AM
Bricks don't glide !
KayCee_V4's Avatar
Joined Mar 2008
211 Posts
Quote:
Originally Posted by ergocentric View Post
program in an ESC calibrate mode to the Microcontroller?
how much code space is left?
ESC calibration mode is entered by turning yaw gain pot to zero.

ATmega328P memory use summary [bytes]:
Segment Begin End Code Data Used Size Use%
---------------------------------------------------------------
[.cseg] 0x000000 0x000e4c 3660 0 3660 32768 11.2%
KayCee_V4 is offline Find More Posts by KayCee_V4
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 05:04 AM
Registered User
NL
Joined Nov 2009
304 Posts
Quote:
Originally Posted by thanhTran View Post
Looks like we only have 94 bytes left for code.
Which means that I would buy at least a atmega88 (or larger) and no longer would settle for an atmega48. That would leave you with at least 4190 bytes left.....
rewolff is offline Find More Posts by rewolff
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 05:30 AM
Friend is a 4 letter word...
JussiH's Avatar
3rd stone from the sun
Joined May 2007
2,678 Posts
Both boards are sold now. Thanks for all the interest!

Jussi
JussiH is offline Find More Posts by JussiH
RCG Plus Member
Old Jun 08, 2010, 05:37 AM
Registered User
Netherlands
Joined Feb 2004
443 Posts
Allright, it clear things up for me.

Thanks for the answer guys/jakub..
Remy is offline Find More Posts by Remy
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 07:18 AM
Friend is a 4 letter word...
JussiH's Avatar
3rd stone from the sun
Joined May 2007
2,678 Posts
I need a little help from some of the electronics gurus here (Kaptein....)

Seems the TH boards are very popular and that Niall is going to make a new batch - this time from Seedstudio.

I gives the possibilty to go 2-sided and add the ISP-pins for free!

I made this 2-sided design earlier and build a prototype for myself that works fine as controller. But I cant get ISP-connection! What have I done wrong?

R11 is a 4,7 KOhm....

Thanks

Jussi
JussiH is offline Find More Posts by JussiH
RCG Plus Member
Old Jun 08, 2010, 07:25 AM
Registered User
Brisbane, Australia
Joined Mar 2010
152 Posts
Quote:
Originally Posted by ergocentric View Post
Just looking at the GWS website, and they don't seem to make two blade counter rotating props.

http://www.gwsus.com/english/product.../propeller.htm

even with tilted motors how could you control yaw on a quad?
I had assumed that with two counter rotating props, that you could slow one pair while speeding up the other to control yaw
From my understanding, you use 4 standard props. Then you mount the two motors that would have counter-rotating props in a "conventional" quad slightly tilted to the side, such that the thrust vector for these props has a horizontal component that offsets the torque of the propellers. To control yaw you speed up the tilted rotors while slowing down the two straight ones or vice versa. I believe it is somewhere in this thread. Jakub ?

I will have to try this as I went ahead and ordered dt750s with regular props only. (unfortunately I put the order through before I got 420RC's warning that recent batches of the dt750s have been bad - it was getting late here and I wanted to submit the cart before going t bed).
OpticalFlow is offline Find More Posts by OpticalFlow
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 07:54 AM
Registered User
NL
Joined Nov 2009
304 Posts
That is exactly what I've done in mine. (which hasn't flown yet).

In theory it would be slightly more efficient to tilt all motors the same way until the copter doesn't rotate at all due to the torque. Then you tilt two one way and the other two the other way to allow yaw control. In practice this method doesn't differ much from what opticalflow described.
rewolff is offline Find More Posts by rewolff
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 09:11 AM
Friend is a 4 letter word...
JussiH's Avatar
3rd stone from the sun
Joined May 2007
2,678 Posts
Here is some video of modified quad.

I replaced the very bad 28-30XP with 2409-10, and that flies much better. Not as noisy too...also made new G10 body, and shortened it to 70 cm.

It now flies with standard 1047 SF props from Hobbyking. Flight time is 11-12 minutes on 2150 Mah 25C 3S. AUW is 1097 grams with new body....

I think the standard props works just fine, but for AP or FPV I would still go with 1045 EPP CW/CCW or APC SF/SFP. With 1045 EPP I get a minute or two longer flight times, which could point towards poorer efficiency with the slanted normal props.....

It can carry my 450 gram Canon HF100 camcorder with no problems - sadly one of my 2409īs has a crooked bell and it vibrates to much for steady onboard shots. I balanced all 4 bells on motors and that made a huge difference, but I hadnīt noticed that one bell was crooked....

KapteinKUK Quadcopter (3 min 47 sec)
JussiH is offline Find More Posts by JussiH
RCG Plus Member
Old Jun 08, 2010, 09:39 AM
Registered User
Netherlands
Joined Feb 2004
443 Posts
420RCPilot,

Those gyro's, are they 8x4mm? I need those gyro's to fix my Xaircraft X500-D quad.
From what gyro did you take them ( lifted from old 4 in 1's)? , and how did you desolder them from the print?

Thanks you very much!
Remy is offline Find More Posts by Remy
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 10:20 AM
Quad Whisperer
Joined Jul 2008
946 Posts
Quote:
Originally Posted by 420RcPilot View Post
I need a little help from some of the electronics gurus here (Kaptein....)

Seems the TH boards are very popular and that Niall is going to make a new batch - this time from Seedstudio.

I gives the possibilty to go 2-sided and add the ISP-pins for free!

I made this 2-sided design earlier and build a prototype for myself that works fine as controller. But I cant get ISP-connection! What have I done wrong?

R11 is a 4,7 KOhm....

Thanks

Jussi
You have swapped MISO and MOSI
kapteinkuk is offline Find More Posts by kapteinkuk
Reply With Quote
Old Jun 08, 2010, 10:33 AM
Friend is a 4 letter word...
JussiH's Avatar
3rd stone from the sun
Joined May 2007
2,678 Posts
Quote:
Originally Posted by kapteinkuk View Post
You have swapped MISO and MOSI
Thanks alot! Iīll try and swap the two and see if I can get connection!
JussiH is offline Find More Posts by JussiH
RCG Plus Member
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Quadrotor brushless controller airbotix Multirotor Talk 63 Aug 06, 2010 12:15 PM
Discussion ALPO -Aerobatic Low Parts count Original design. Brian Courtice Foamies (Scratchbuilt) 8 Sep 21, 2009 04:57 AM
Discussion Any tips for my first flight with a low wing plane? Warthog_Fan Fuel Plane Talk 4 Sep 06, 2009 08:53 AM
Help! Need help with Low-cost QuadRotor Hero.sl Coaxial Helicopters 5 Jun 28, 2009 03:26 AM
Question Searching Simple Controller for Free Flight flymax Power Systems 8 Jan 07, 2006 11:07 AM