SMALL - espritmodel.com SMALL - Telemetry SMALL - Radio
Reply
Thread Tools
Old Sep 17, 2010, 01:37 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by Upup View Post
Are yes but what about the other three gyros on the other side of the camera working in rate + the guy carrying the tri who is out of shot

Regards Jeff
In the next Vid. Outdoors. I get the guy holding the Tri running fast,spinning like a top and jumping real high !

Processing the Vid. now
hope its ok

p.s. it's day 13 since I first saw and flew a Tri.
you all have Keith to blame for me being here
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Sep 17, 2010, 02:33 PM
Registered User
capt's Avatar
Nevada, USA
Joined Sep 2007
1,921 Posts
Just did a quick test in HH mode and the tri was wandering all over while I held it and then the motors would not shut off. I setup my Optic 6 as per Reflex's suggestions.??

By the way Reflex1 your pencam test showed what seemed a very steady flight in HH mode.
capt is offline Find More Posts by capt
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 02:34 PM
Registered User
UK, Redcar and Cleveland, Redcar
Joined Feb 2010
297 Posts
Quote:
Originally Posted by Reflex1 View Post
p.s. it's day 13 since I first saw and flew a Tri.
you all have Keith to blame for me being here
Only known the guy 13 days and already he's slinging mud

Spoke to mike earlier today Paul (nice guy) calling up to see him tomorrow so should be good to go, on a side note I got my tri spinning like a top after work today... What a buzz cheers Paul
I'm really pleased you built your own tri,I reckon most on here will too, once they test your setup.

Keith
Kf52t is offline Find More Posts by Kf52t
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 02:48 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by capt View Post
Just did a quick test in HH mode and the tri was wandering all over while I held it and then the motors would not shut off. I setup my Optic 6 as per Reflex's suggestions.??

By the way Reflex1 your pencam test showed what seemed a very steady flight in HH mode.
capt. Try testing each Arm individually in HH with the other motors Off (as my first Vid)
hopefully it will show where your problem is.

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 02:53 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by Kf52t View Post
Only known the guy 13 days and already he's slinging mud

Spoke to mike earlier today Paul (nice guy) calling up to see him tomorrow so should be good to go, on a side note I got my tri spinning like a top after work today... What a buzz cheers Paul
I'm really pleased you built your own tri,I reckon most on here will too, once they test your setup.

Keith
Hi. Keith

My Tri. is ready for you to test fly
No DIY this weekend
you will be busy flying

Up loading the outdoor Vid now
It felt quite tame compared to indoors !

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 03:03 PM
Registered User
UK, Redcar and Cleveland, Redcar
Joined Feb 2010
297 Posts
To Quote yourself "sounds like a challenge " I'll be there Paul,
test flew my other plane tonight I was impressed, its a keeper that one.
Kf52t is offline Find More Posts by Kf52t
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 03:12 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
HH Tricopter outdoor flight 17/9/10

http://uk.video.yahoo.com/watch/8254848/21954656

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 03:34 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Data Indoor flight on 1300Mah Batt.
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 06:17 PM
Registered User
capt's Avatar
Nevada, USA
Joined Sep 2007
1,921 Posts
I set the swash mix @ 80 on all 3 points and the Tri flew in HH mode but not well, still very twitchy and wandering around even with the gain turned up. The gyro's are in DS mode but they just don't feel like they are responding fast enough to do a good job of leveling the Tri. When I switch it back to rate mode they are rock solid and respond instantly. The tri in HH mode did feel like it wanted to self level like a Tri does with a flymentor but this will take some more tuning for me to verify and right now I don't want to crash my only flying Tri. I almost have my new carbon Tri ready (thanks Johnorama!) so maybe when it is flying I will revisit HH mode.
capt is offline Find More Posts by capt
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 06:24 PM
Registered User
capt's Avatar
Nevada, USA
Joined Sep 2007
1,921 Posts
Reflex1 does the Tri self level when in HH mode, for instance if you slap the stick over and let go will it return to level or keep on going as it would in rate mode?
Nice vid by the way, I hope we can learn how to set it up in HH mode like you have.
capt is offline Find More Posts by capt
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 06:36 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by capt View Post
Reflex1 does the Tri self level when in HH mode, for instance if you slap the stick over and let go will it return to level or keep on going as it would in rate mode?
Nice vid by the way, I hope we can learn how to set it up in HH mode like you have.
No. it won't self level
HH does what it says, if you set a bank angle
HH keeps that angle against wind gusts etc.

In your example it would stay at the angle it was when the stick got to neutral

it responds to Pilot input and try's to keep the Pilot set angle.

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Last edited by Reflex1; Sep 17, 2010 at 06:53 PM.
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 06:42 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by capt View Post
I set the swash mix @ 80 on all 3 points and the Tri flew in HH mode but not well, still very twitchy and wandering around even with the gain turned up. The gyro's are in DS mode but they just don't feel like they are responding fast enough to do a good job of leveling the Tri. When I switch it back to rate mode they are rock solid and respond instantly. The tri in HH mode did feel like it wanted to self level like a Tri does with a flymentor but this will take some more tuning for me to verify and right now I don't want to crash my only flying Tri. I almost have my new carbon Tri ready (thanks Johnorama!) so maybe when it is flying I will revisit HH mode.
80 on pitch sounds way too high , have you set the Cyclic Gyro's to Full travel ?

I don't think Rate and HH settings are compatible on a Tri
My thoughts are you should set-up for Either Rate OR HH
(just a Gut feeling)

I'm looking forward to looking at Keith's settings (already in Rate mode and flying well)
Converting that to HH may well provide some answers.

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Last edited by Reflex1; Sep 17, 2010 at 06:57 PM.
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 06:53 PM
Registered User
capt's Avatar
Nevada, USA
Joined Sep 2007
1,921 Posts
Quote:
Originally Posted by Reflex1 View Post
80 on pitch sounds way too high , have you set the Gyro's to Full travel ?

I don't think Rate and HH settings are compatible
My thoughts are you should set-up for Either Rate OR HH
(just a Gut feeling)

Paul

I have the limit set to full on the pot and end points on the 3 swash channels at 125%.
I am using a second model setup so it's easy to switch back to my rate mode model with out messing up all the settings.
capt is offline Find More Posts by capt
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 07:07 PM
X-Ikarus
Reflex1's Avatar
United Kingdom, North York
Joined Feb 2003
1,709 Posts
Quote:
Originally Posted by capt View Post
I have the limit set to full on the pot and end points on the 3 swash channels at 125%.
I am using a second model setup so it's easy to switch back to my rate mode model with out messing up all the settings.
Great ! try these settings (Futaba FF9)

Swash AFR
Ail 20%
Elev 20%
Pitch 60%

Reset all 3 swash channels to 100%
Cyclic Gyro Gain around 60%

Expo -40 on Ail and Elev

These are my current settings and are very "Soft" flying

Paul
Reflex1 is offline Find More Posts by Reflex1
Reply With Quote
Old Sep 17, 2010, 08:34 PM
Registered User
Wooster OH
Joined Oct 2003
841 Posts
Found the problem

I have been plagued by intermittant motor cut out to the point of nearly abandoning the tri.

It could be any of the motors. I noticed that some of my bullet connectors could swivel when connected, others were tight. I theorized that a connector that could swivel could also momentarily lose contact.

I found I could solder the bullet end solid to its base so it could not swivel and this seems to have solved my problem.

Now maybe I can go on to better flying without the worry of motor failure.
GALENM is offline Find More Posts by GALENM
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Yet another tricopter build. !!Updated parts list!! SebastianJ Multirotor Talk 2669 Dec 30, 2011 05:48 PM
Discussion What to do? Failed tricopter build! Razor_Racer Coaxial Helicopters 9 Mar 07, 2011 09:20 AM
Discussion Tricopter Build Razor_Racer Coaxial Helicopters 21 Feb 20, 2010 08:24 PM
Build Log Tricopter build SebastianJ VTOLs 1 Dec 22, 2008 04:34 PM
Discussion Trying to build a mechanically actuated tricopter, Help! stefalo Coaxial Helicopters 3 Jan 09, 2008 04:10 PM