HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Oct 03, 2012, 08:24 PM
I fly, therefore, I crash!!!
SteveT.'s Avatar
San Jose, CA
Joined Jan 2008
26,735 Posts
Quote:
Originally Posted by 3DeltaFly View Post
Great, thanks for the quick response. Just received and un-boxed my 58" Edge and presently drooling over it Man oh man, is this plane ever built nice and light. I wouldn't think that it will need much more than about 1100 watts to attain a thrust to weight of 2:1.
Yeah but a Motrolfly DM4315-714 will make an outstanding motor for this plane...and will definitely be more than 1100 watts....

SteveT
SteveT. is online now Find More Posts by SteveT.
RCG Plus Member
Latest blog entry: My hangar...
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Oct 04, 2012, 04:08 AM
Byron C
3DeltaFly's Avatar
United States, TN, Knoxville
Joined Apr 2011
722 Posts
Quote:
Originally Posted by SteveT. View Post
Yeah but a Motrolfly DM4315-714 will make an outstanding motor for this plane...and will definitely be more than 1100 watts....

SteveT
Thanks for the suggestion. For a 6S setup I was actually considering the DM4315-480. But all my other motors have 6mm prop shafts, and the Motrolfly DM4315 series motors are 8mm. Xoar, Vox and others producing precision balanced wooden props use 6mm hub, at least for props intended for use in up to 60 size models.

So to save a little prop reaming work, and mainly to keep my props cross compatible with my other 60 size planes, I'm going to use the Torque 4016T/500 MKII that has a 6mm prop shaft.

Byron
3DeltaFly is offline Find More Posts by 3DeltaFly
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 05:29 AM
Registered User
United Kingdom, London
Joined Jul 2011
2,243 Posts
Quote:
Originally Posted by 3DeltaFly View Post
Xoar, Vox and others producing precision balanced wooden props use 6mm hub, at least for props intended for use in up to 60 size models.
Byron
huh? havent tried vox, but on xoar and falcon 15x7, prop holes is 8mm... (had to look for insert on hacker motor while torque and osgt33(just for testing, its 8.1mm hub) fits perfect...
rimaarts is offline Find More Posts by rimaarts
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 09:09 AM
Registered User
nebwake's Avatar
United States, NE, Lincoln
Joined Mar 2011
707 Posts
My torque 4016T/500 and my Motrolfly 4315/714 have the same size bolt. Standard Xoar, Vess and APC all fit. I havent tried vox, but im sure its the same. I cant imagine that the Mk2 is different than the gen1 torque motor. I dont know what the size it though.
nebwake is offline Find More Posts by nebwake
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 09:50 AM
Team Aztech Aeromodels!
zmonster97's Avatar
United States, PA, Allentown
Joined May 2011
3,009 Posts
Yeah my xoar 15x8 prop fit perfectly on my motrolfly 4315-480.
zmonster97 is online now Find More Posts by zmonster97
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 10:09 AM
House of Paine
weaser42's Avatar
United States, AZ, Gilbert
Joined May 2007
2,180 Posts
I have the Motrofly 4315-480 as well and using Xoar 15x8 on my 58" and just got the 64" MXS with newer Torque and Xoar 16x8 fits perfect. I've not compared but I'm pretty sure the prop adapters and prop holes are all the same. I certainly did not need to ream or shim anything. Both planes have insane power on these setups by the way

Also, I started out with some Airtronics servo's on the 58 which I hated as my ailerons had really bad centering. I found this odd as I had read even though those servo's were slower they had good centering but I could find no binding in the setup. I discovered the Hitec 7245-MH had come down a bit in price since I first looked for servo's, so I replaced them on my 58 and went with them on the MXS as well and they really impressed me the first time out.
weaser42 is offline Find More Posts by weaser42
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 01:52 PM
Byron C
3DeltaFly's Avatar
United States, TN, Knoxville
Joined Apr 2011
722 Posts
Dog gone-it, I'll jack my flying buddy up for telling me that his Xoar props are 6mm instead of 8mm! Personally, I have a handful of new Vox 15x7 and know they are definitely 6mm.

Oh well, Torque 4016T/500 MKII ordered and looks like I'm going to need a metric prop reamer to boot. Phooey!->

Thanks for the clarification guys
3DeltaFly is offline Find More Posts by 3DeltaFly
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 04:56 PM
I fly, therefore, I crash!!!
SteveT.'s Avatar
San Jose, CA
Joined Jan 2008
26,735 Posts
Quote:
Originally Posted by 3DeltaFly View Post
Thanks for the suggestion. For a 6S setup I was actually considering the DM4315-480. But all my other motors have 6mm prop shafts, and the Motrolfly DM4315 series motors are 8mm. Xoar, Vox and others producing precision balanced wooden props use 6mm hub, at least for props intended for use in up to 60 size models.

So to save a little prop reaming work, and mainly to keep my props cross compatible with my other 60 size planes, I'm going to use the Torque 4016T/500 MKII that has a 6mm prop shaft.

Byron
I can make you some bushings that you can use to reduce 8mm reamed props back down to 6mm...

SteveT
SteveT. is online now Find More Posts by SteveT.
RCG Plus Member
Latest blog entry: My hangar...
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 05:37 PM
Byron C
3DeltaFly's Avatar
United States, TN, Knoxville
Joined Apr 2011
722 Posts
Quote:
Originally Posted by SteveT. View Post
I can make you some bushings that you can use to reduce 8mm reamed props back down to 6mm...

SteveT
Many thanks for the kind offer Steve, but looks like I'll need a prop reamer instead in order to use my Vox 15x7 props (6mm hubs) with the Torque Revolution 4016T/500 MKII. I guess what crossed me up was looking at the 4016T/500 MKII specs. that mention 6mm shaft. Apparently it's the motor shaft that is 6mm, not the prop hub shaft which is 8mm according to some of the guys that posted just above.

Byron
3DeltaFly is offline Find More Posts by 3DeltaFly
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 06:55 PM
I fly, therefore, I crash!!!
SteveT.'s Avatar
San Jose, CA
Joined Jan 2008
26,735 Posts
Hotay...

SteveT
SteveT. is online now Find More Posts by SteveT.
RCG Plus Member
Latest blog entry: My hangar...
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 07:41 PM
TEAM HILLBILLY
3Dplank's Avatar
United States, MN, Minneapolis
Joined Mar 2010
4,459 Posts
Got everything I need gonna start the build soon
3Dplank is offline Find More Posts by 3Dplank
Reply With Quote
Old Oct 13, 2012, 12:22 PM
Registered User
United Kingdom, England, Norwich
Joined Aug 2012
17 Posts
hello everyone , i have the yellow one and its outstanding in every way , but i have a problem as i seem to burn out my motors quickly , i run 6s batts , and have gone thru a few of this motor ........http://www.modelaccessories.co.uk/em...att-470kv.html i run a 15x6 apc or 15x8 vox prop , but that can be changed , could someone point me in the direction of a motor that i can get in the uk or sent too , that lasts more than a few flights , i do like run flat out in some maneuvers and i can only assume that , thats the reason its burns them out , i run a castle 100amp speedo which shows a 70amp peak with 1500watts , but the average was far less , after flying HK for a while , i`ll now agree that 3DHS are AWESOME , razzz
razzz is offline Find More Posts by razzz
Reply With Quote
Old Oct 13, 2012, 01:32 PM
Byron C
3DeltaFly's Avatar
United States, TN, Knoxville
Joined Apr 2011
722 Posts
Quote:
Originally Posted by razzz View Post
hello everyone , i have the yellow one and its outstanding in every way , but i have a problem as i seem to burn out my motors quickly , i run 6s batts , and have gone thru a few of this motor ........http://www.modelaccessories.co.uk/em...att-470kv.html i run a 15x6 apc or 15x8 vox prop , but that can be changed , could someone point me in the direction of a motor that i can get in the uk or sent too , that lasts more than a few flights , i do like run flat out in some maneuvers and i can only assume that , thats the reason its burns them out , i run a castle 100amp speedo which shows a 70amp peak with 1500watts , but the average was far less , after flying HK for a while , i`ll now agree that 3DHS are AWESOME , razzz
For my 58" Edge I'll be using Extreme Flight's Torque Revolution 4016T/500 MKII, which is good for 60A. cont. (80A. peak) and 1200+ watts on 5S or 6S. Recommended props include 15x7E, 15x8E, 16x7E, 16x8E (wood props).

Maybe some of the other guys in here can tell you what they've had success with, but right off Hacker motors come to mind and are also worth considering.

BTW, check out the Extreme Flight's EU distributors listings if you're interested in trying the Torque motor:

http://www.extremeflightrc.com/html/international.html

HTH, Byron
3DeltaFly is offline Find More Posts by 3DeltaFly
Reply With Quote
Old Oct 13, 2012, 03:32 PM
Registered User
SnowDog1974's Avatar
United States, IL, Crystal Lake
Joined Jan 2009
5,496 Posts
Quote:
Originally Posted by razzz View Post
hello everyone , i have the yellow one and its outstanding in every way , but i have a problem as i seem to burn out my motors quickly , i run 6s batts , and have gone thru a few of this motor ........http://www.modelaccessories.co.uk/em...att-470kv.html i run a 15x6 apc or 15x8 vox prop , but that can be changed , could someone point me in the direction of a motor that i can get in the uk or sent too , that lasts more than a few flights , i do like run flat out in some maneuvers and i can only assume that , thats the reason its burns them out , i run a castle 100amp speedo which shows a 70amp peak with 1500watts , but the average was far less , after flying HK for a while , i`ll now agree that 3DHS are AWESOME , razzz
Quote:
Originally Posted by 3DeltaFly View Post
For my 58" Edge I'll be using Extreme Flight's Torque Revolution 4016T/500 MKII, which is good for 60A. cont. (80A. peak) and 1200+ watts on 5S or 6S. Recommended props include 15x7E, 15x8E, 16x7E, 16x8E (wood props).

Maybe some of the other guys in here can tell you what they've had success with, but right off Hacker motors come to mind and are also worth considering.

BTW, check out the Extreme Flight's EU distributors listings if you're interested in trying the Torque motor:

http://www.extremeflightrc.com/html/international.html

HTH, Byron
Motrolfly motors are the best ones IMHO. I've got a Motrolfly 4315-480 in my yellow 58" Edge. An awesome motor for the plane, I also run on 6S, comes down cool every time, even after intense 3d flying. I've heard these motors may be hard to get in the UK, however... Are you in the UK?
SnowDog1974 is online now Find More Posts by SnowDog1974
Site Sponsor
Latest blog entry: Old Faithful - 3DHS 51" Slick
Reply With Quote
Old Oct 13, 2012, 04:22 PM
Registered User
United Kingdom, England, Norwich
Joined Aug 2012
17 Posts
yep , i`m in the uk , i`m up to trying any motor thats a good-un , i`ll contact westlondon models about the torque motor , altho i can not see it listed , i have read many great reports about the Motrolfly motors , but can`t see how to get one to here ?
razzz is offline Find More Posts by razzz
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion 60 inch edge 540 vs 48 inch extreme flight extra 300 & edge 540 vs 3dhs slick 51 & 59 CRFan1 3D Flying 40 Mar 04, 2012 02:45 PM
Sold 3DHS Omega 130g NIB 58.00 Shipped boatdoc Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 9 Aug 28, 2011 09:16 AM
Discussion 3dhs edge 41" edge as second ish) plane? Mr Bloppy 3D Flying 19 Aug 25, 2010 09:43 AM
Wanted Wanted - 47" - 58" 3DHS, EF or Sebart plane paintball_kidz Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 0 Jan 02, 2010 11:12 PM
Wanted 47"-58" size 3DHS, Sebart or Extreme Flight paintball_kidz Aircraft - Electric - Airplanes (FS/W) 13 Jan 02, 2010 12:52 AM