HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Mar 20, 2012, 07:06 PM
Registered User
Belfast / Dublin
Joined May 2004
1,554 Posts
Discussion
elevator to flap mix using aileron servos??

think i'm struggling a bit with the mixes - the manual is good but it doesn't seem to cover some areas

i have an aerobatic plane with one servo in each wing (Channel 1 and channel 6) used for aileron

is there an easy way to use these aileron servos for flaps and to set up an elevator to flap mix...

with this "one-aileron-wing" set-up the radio does not offer a ele-camber mix or ele-flap mix... is there a way around this?

cheers
big bird is offline Find More Posts by big bird
Last edited by big bird; Mar 20, 2012 at 07:49 PM.
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Mar 20, 2012, 09:12 PM
Registered User
Joined Aug 2002
5,811 Posts
Quote:
Originally Posted by big bird View Post
think i'm struggling a bit with the mixes
- the manual is good but it doesn't seem to cover some areas i have an aerobatic plane
with one servo in each wing (Channel 1 and channel 6) used for aileron is there an easy way
to use these aileron servos for flaps and to set up an elevator to flap mix...with this
"one-aileron-wing" set-up the radio does not offer a ele-camber mix or ele-flap mix...
is there a way around this? cheers
Crosspost answered
"existing thread:
Aurora 9 Flap to Elevator Mixing "

If one servo per wing then [2AILE] wing type should be selected.

see also under Hitec USA Support Forum Sticky:
Aurora 9, AFHSS Spectra Modules, Optima Transceivers, Minima Receivers
& Telemetry
- FAQ & Undocumented Features
- Mixes, Setups, Tips.
. Aurora 9 - Flapperon - Flaps - Set up.
. Aurora 9 - Flap (Landing) Mix see also sailplane below
. Aurora 9 - Flap Con - Switch Reversal & ELE Activation Pos 0
. Aurora 9 - Flaps - Snap.
and further to explanation to post re T.Limit, EPA etc features, the following will assist:
. Aurora 9 - Programming Chart


Alan T.
Alan's Hobby, Model & RC FAQ Web Links
A.T. is offline Find More Posts by A.T.
Reply With Quote
Old Mar 21, 2012, 06:15 AM
Registered User
Belfast / Dublin
Joined May 2004
1,554 Posts
thanks for the links Alan

got it sorted -

for anyone who's interested the trick to using your ailerons as flaps where there are no separate flaps on the model is to set the wing up as 2 aileron rather than 1 aileron in your initial programming of the model

when aileron is being used the radio now treats these aileron servos as "one channel" BUT when used as flaps it sees them as "2 channels" allowing them to move up and down in unison

conversely, if you set the model up initially as a 1 aileron wing - the radio will always group these two servos together as one aileron channel thus preventing them acting in unison as flaps

phew....
big bird is offline Find More Posts by big bird
Last edited by big bird; Mar 21, 2012 at 06:54 AM.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! Original DX7 Flap Mix 3 position switch ??? everydayflyer Radios 2 Mar 12, 2012 08:40 AM
Discussion A9 flap/elevator mix assignment dc812 Hitec/Multiplex USA 0 Sep 29, 2011 11:10 PM
Help! Futaba 9c Elevator to Flap (Snap Flap) mix not working tbushell Radios 0 Jun 13, 2009 05:17 PM
Discussion Using Futaba 7C with aileron and flap servos chris8105 Radios 1 Apr 15, 2007 09:48 PM
re:Elevator-Flap mix Robertj Foamies (Kits) 0 Jul 18, 2002 04:23 PM