HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Oct 05, 2012, 11:01 PM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
I'm having trouble getting the CC bailout to work with the Vbar.
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=459915

Can anyone help?
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Oct 06, 2012, 12:34 AM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
949 Posts
Quote:
Originally Posted by HiroboFreak View Post
I'm having trouble getting the CC bailout to work with the Vbar.
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=459915

Can anyone help?
I replied on the Freak..

If you want to stop the motor using Castle then you need to check both boxes in the VBAR... the auto rotation and the Idle during auto rotation... Set the hold to 40 and you should be good to go... Make sure you enable the auto rotation in the Castle link and I prefer to use 18 for the Head Speed Change Rate.


Basic Instruction for External GOV mode Using VBAR.



This setup should be pretty simple...

1.) In the Castle link you will need to set up the following...
A.) You will need to setup the Heli as normal with all your settings... if you are currently flying a model you should be able to update your Castle Link and then plug in the ESC and update the firmware... I do recommend setting the auto-rotation enabled and using 18 for the recovery for starters in the Head Speed change rate... I also use 4 for the start up rate on the initial spool up rate in the Castle Link. For Initial testing I would use current limiting set to insensitive and the LVC at 3.0-3.2v per cell. I am using the RPM Reduction feature but I am using a timer to stay out of LVC for now... If you hit LVC the ESC will drop the Head Speed by 25% and the VBAR will try to correct so theoretically you will have a max throttle of 75% and the VBAR will try to max the throttle. If you have not been using auto-liPo detection then you can continue to use the timer which I strongly recommend while testing...

2.) once the firmware is updated you can simply change your vehicle type to External GOV
Be very careful with setup and I recommend removing the main gear or removing the main and tail blades as you will need to test functionally on the bench.

3.)in the V-Bar interface you can follow Mr Mel's video on setting up the GOV in the V-Bar
http://heli.dacsa.net/MrMelSite/styl...d-9/index.html
I am running Auto rotation Bailout and Idle During bailout checked in the Vbar and my GOV gain is at 30 which is default.
Throttle Servo Adjustment in VBAR
Around 7:20 on the video Mr Mel is talking about throttle calibration and what I did was I used an external BEC to power the V-Bar Since the radio should already be calibrated to the V Bar I brought the High throttle slider down to 60 as well as the low throttle slider to 60... I plugged in the castle with the throttle curve in the TX at the recommended 0-50-100 with the stick all the way up and the box checked in the VBAR menu to have direct throttle control...you should hear the tones on the Castle count the cells if in auto liPo and then you can increase the High slider until the ESC beeps to give you the full throttle position...Once you reach the High throttle position after 6 seconds you will hear the castle logger clear ( my High Value was 98). Then move the throttle stick down on the TX and use the low throttle slider and slowly increase the slider until the ESC Arms ( my low throttle was -124 ). From here you can follow Mr Mel's video for setup and you want to use idle 3 or Throttle hold set with a value of 40 flat line and you will want to return to -0- throttle in normal to return to soft start after using Hold or idle 3 for auto-rotation... please note when setup properly you will have a fast throttle recovery when the VBAR is in bail out mode.
4.) I strongly recommend testing on the bench and watching all of Mr Mel's videos on the setup...
__________________
Clint Akins
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Oct 06, 2012, 09:25 PM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
Did 3 packs this morning, all good!
Must simply need to be under load to work correctly. (Blades fitted)
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Old Oct 06, 2012, 09:30 PM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
What is the optimum PWM setting for the Align 750mx? (530kv)

Castle pdf says 8, but I've read that some recommend 12.

I'm fairly new to E power.
Can anyone shed some light on what's best?
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Old Oct 07, 2012, 06:45 AM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,369 Posts
Quote:
Originally Posted by HiroboFreak View Post
What is the optimum PWM setting for the Align 750mx? (530kv)

Castle pdf says 8, but I've read that some recommend 12.

I'm fairly new to E power.
Can anyone shed some light on what's best?
From my experience if you are using V3.xx ESC firmware that 8 is the best. If you use V4.01 or V4.02 firmware with governor I have found that 12 is a little smoother. You can safely try both and see what you like best.


.
RC Man is offline Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Oct 07, 2012, 08:46 AM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
949 Posts
Quote:
Originally Posted by HiroboFreak View Post
What is the optimum PWM setting for the Align 750mx? (530kv)

Castle pdf says 8, but I've read that some recommend 12.

I'm fairly new to E power.
Can anyone shed some light on what's best?
I like 12 PWM and around 12-15 on Castle GOV gain...Using vbar Gov the default gain works great. It has a lot to do with flying style... 8 or 12 PWM will work fine but I feel 12 works better in set rpm gov
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Oct 08, 2012, 12:26 AM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
Thanks for the info.
I'm using Vbar gov, what should I expect to notice by changing up to 12?
Any ill-effects? Temp increase, more chance of letting the smoke out etc?
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Old Oct 08, 2012, 07:12 AM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
949 Posts
Quote:
Originally Posted by HiroboFreak View Post
Thanks for the info.
I'm using Vbar gov, what should I expect to notice by changing up to 12?
Any ill-effects? Temp increase, more chance of letting the smoke out etc?
It should sound and feel better...

Give us your feedback after you try it.... SOme motors are different and the adjustments in the ESC are often good for personal preferences.
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Oct 08, 2012, 04:14 PM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
Thanks Clint I'll give it a try on the weekend.
What sort of temp increase should I expect to see?
Just a few degrees or 10+ ??
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Old Oct 08, 2012, 04:18 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
949 Posts
Quote:
Originally Posted by HiroboFreak View Post
Thanks Clint I'll give it a try on the weekend.
What sort of temp increase should I expect to see?
Just a few degrees or 10+ ??
????????

The motor may run cooler.... Give it a try but you should test 8 and 12 back to back on te same day to get true results...
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Oct 08, 2012, 05:18 PM
Registered User
Australia, NSW
Joined Mar 2011
19 Posts
I meant ESC temp increase.
HiroboFreak is online now Find More Posts by HiroboFreak
Reply With Quote
Old Oct 11, 2012, 07:29 PM
Fly,crash,repair,repeat.
neoalchemist74's Avatar
United States, CO, Longmont
Joined Oct 2011
40 Posts
What am I missing? I cant even get the esc to arm no matter where I put my end points. I'm using an Sk540 not V-bar with a hobbywing phase sensor 80HV , Futaba T8J w/sbus? In the Sk540's monitoring fields throttle values look like they should, but when I try to arm the esc I get a flashing red light and nothing else.
neoalchemist74 is offline Find More Posts by neoalchemist74
Reply With Quote
Old Oct 11, 2012, 08:18 PM
Fly,crash,repair,repeat.
neoalchemist74's Avatar
United States, CO, Longmont
Joined Oct 2011
40 Posts
Ok if I set the end points directly from the reciever I can then arm the esc. I can even switch the lead back to the Sk540 and it wiill continue to work,but if I unplug then attempt to re-arm then its back to the flashin red light. Also if I try to re set the sk540's throttle calibration after setting the esc end pionts via the receiver then again FLASHING RED LIGHT.
neoalchemist74 is offline Find More Posts by neoalchemist74
Reply With Quote
Old Oct 11, 2012, 09:00 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
949 Posts
I don't have a 720 or 540... I believe you may need to rebind the SK....
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Oct 11, 2012, 10:48 PM
Fly,crash,repair,repeat.
neoalchemist74's Avatar
United States, CO, Longmont
Joined Oct 2011
40 Posts
I'm not using sat recievers if thats what you mean. I'm using Futaba sbus.
neoalchemist74 is offline Find More Posts by neoalchemist74
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussion Cant use update client or firmware update jaysbay Hoverfly Technologies 6 Nov 07, 2011 10:19 PM
Sold SOLD-F/S Blue Mini V-Bar V 5.0 ---Like New-SOLD ptflyer Aircraft - Electric - Helis (FS/W) 1 Nov 06, 2011 04:22 PM
Sold BNF T-Rex 500 ESP Mikado V-Bar dawhale Aircraft - Electric - Helis (FS/W) 2 Apr 11, 2011 04:16 PM
Help! Where can I get\download a firmware update for schulze isl 6-330 v 8.50? eitanro High Performance 1 Oct 04, 2010 04:12 AM