HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Sep 18, 2012, 09:29 AM
Registered User
United Kingdom, England, Hackney
Joined Aug 2011
217 Posts
Discussion
ArduPilot Mega 2.0 not poering from output rail

hi guys, i hope this is the right place to put this!

I just set up my APM2.0 which has been sitting in its box for a few months now. All worked fine on calibration when powered via USB but won;t fire up when powered via the output rail

a google found this thread on diydrones - i'm not a member of that forum so thought i'd ask here

http://diydrones.com/forum/topics/he...age=1#comments

lt looks like a diode may be faulty? what should i do? is there an easy fix to power it via a BEC?

If I power via external BEC in to the rx or input rail, the lights come on and flash encouragingly but there is no response from the servos so i guess something isn't happening.

Any ideas what I should do?
stallion explosi is offline Find More Posts by stallion explosi
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Sep 18, 2012, 11:49 AM
Chris Anderson
San Francisco/Bay Area
Joined Mar 2007
924 Posts
Do you have the JP1 jumper on?

All tech support is over at DIY Drones, so if you want more help please register there.
zlite is offline Find More Posts by zlite
Reply With Quote
Old Sep 18, 2012, 02:34 PM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,009 Posts
The APM2 is designed to have two independent power sources. One for the APM2 and receiver and another for the servos. The reason is that the APM2 requires exactly 5v and some like to run servos at a higher voltage.

The APM2 does not have a voltage regulator so it’s important to use exactly 5v.


There is a jumper option to power everything from one power source but like I said that will have to be exactly 5v regulated power (BEC).


What are you flying?
Airplane (large or small)?
Helicopter?
Multirotor?


.
RC Man is online now Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Sep 18, 2012, 02:55 PM
Registered User
Joined Aug 2012
8 Posts
Hi,
had the same problem here, didnt work through the output rails, however removing the jumper 1 i could power it from the input rail. Yes the problem is the diode. I sent mine back to the 3DR support waiting for an answer... If you want to know more visit the forums in DIYDrones.
carlosduch is offline Find More Posts by carlosduch
Reply With Quote
Old Sep 18, 2012, 04:38 PM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,009 Posts
Quote:
Originally Posted by carlosduch View Post
Hi,
had the same problem here, didnt work through the output rails, however removing the jumper 1 i could power it from the input rail. Yes the problem is the diode. I sent mine back to the 3DR support waiting for an answer... If you want to know more visit the forums in DIYDrones.
Did either of you guys apply more than 5V.


.
RC Man is online now Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Sep 18, 2012, 06:44 PM
Crashasaurus Dumbthumus
road_rascal's Avatar
USA, MN, Apple Valley
Joined Dec 2008
1,489 Posts
Are the servos moving at all in manual mode? When I got my APM2 6 months ago I just plugged in a Hobby Platnium 40A esc (set at 5v) and everything works. I do have to reset the APM a couple times to get the esc to arm (common problem) but mine works great. I should check and see if the jumper is installed on my board. I didn't even bother to look.
road_rascal is offline Find More Posts by road_rascal
Reply With Quote
Old Sep 20, 2012, 08:50 AM
Registered User
Joined Aug 2012
8 Posts
No, I dindt apply more than 5v at any time
carlosduch is offline Find More Posts by carlosduch
Reply With Quote
Old Oct 04, 2012, 04:03 PM
Al Lowrie
United States, WY, Cheyenne
Joined Oct 2012
5 Posts
My APM.2.0 was damaged simply by unplugging and swapping 2 of the servos at the RX while powered by the flight LiPo and plugged into the usb port. A very small surge can cause the damage. Its not a big deal, just run a second line to the input rail w/ a 5V bec. You can run both sides of the board on the same battery. I have been flying this way for quite some time.
Al Lowrie is offline Find More Posts by Al Lowrie
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wanted APM2.0 (ArduPilot Mega 2.0) wanted ThePirat Aircraft - General - Radio Equipment (FS/W) 0 Jul 26, 2012 02:09 AM
Sold ArduPilot Mega 2.0 w/ OSD scottevilsr Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 1 Jul 23, 2012 09:50 PM
Discussion ArduPilot Mega 2.0 Fully Assembled System gitit20 Multirotor Talk 13 Jun 24, 2012 04:21 AM
Sold ArduPilot Mega 2.0 Fully Assembled System j5cub Aircraft - Electric - Multirotor (FS/W) 3 Jun 11, 2012 08:52 PM
Discussion Ardupilot Mega 2.0 on rcexplorer.se Tricopter V2.5 Manfet Multirotor Talk 0 May 14, 2012 03:00 AM