HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Dec 22, 2011, 03:10 AM
Registered User
Joined Dec 2010
58 Posts
Hello
I need help please!
I just received my GPS module from DX.
And I don't know how to connect it to my E-OSD.
Please post some pictures showing the pin layout of the GPS and the OSD
Thanks
Eran
eranmutai is offline Find More Posts by eranmutai
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Dec 22, 2011, 08:20 AM
Registered User
mark963's Avatar
United States, IA, Cedar Rapids
Joined Apr 2006
460 Posts
...
mark963 is offline Find More Posts by mark963
Last edited by mark963; Dec 22, 2011 at 08:38 AM.
Reply With Quote
Old Dec 22, 2011, 01:19 PM
RC pilot by soul
Israel
Joined Apr 2005
2,408 Posts
Quote:
Originally Posted by leprud View Post
Yep, these modules (and nearby) are excellent for CL-OSD (4800, 1Hz, NMEA). Don't forget to get antenna also!
I salvaged mine Lassen iQ from car alarm, also tried module from cheap usb-gps.

This is how i attached all together (used glb's 3$ "for bluetooth" board for 3.3V and as plate support for gps module), stock gps antenna with magnetic base and 3m cable was stripped to this size.
Attachment 4338074 Attachment 4338075
Leprud,

I got the same Lassen IQ module and just ordered a GPS antenna from DX, in order to do this mod like you did.

Can you please explain how did you wire everything up ?
i3dm is offline Find More Posts by i3dm
Reply With Quote
Old Dec 23, 2011, 12:11 PM
FPV! and nothing else matters.
guy1a's Avatar
Israel, Haifa
Joined Aug 2010
1,780 Posts
not getting any fix for the GPS...

how can i debug to see if the GPS is sending data / the device is receiving data ?
guy1a is online now Find More Posts by guy1a
Reply With Quote
Old Dec 23, 2011, 03:11 PM
Suspended Account
United States, FL, Maitland
Joined Apr 2011
2,109 Posts
http://www.youtube.com/watch?v=UPVfM...endscreen&NR=1

LOS is wrong sometimes when i'm right overhead. for example altitude will be 1200m and LOS only is 800m or so.
chatch15117 is offline Find More Posts by chatch15117
Reply With Quote  (Disabled)
Old Dec 25, 2011, 01:21 PM
RC pilot by soul
Israel
Joined Apr 2005
2,408 Posts
Guys,

Does any one of the new versions of CL-OSD support a current sensor already ?
i3dm is offline Find More Posts by i3dm
Reply With Quote
Old Dec 25, 2011, 01:58 PM
Suspended Account
United States, FL, Maitland
Joined Apr 2011
2,109 Posts
idk man i havent flashed mine for a couple weeks. happy with my setup as of now.
chatch15117 is offline Find More Posts by chatch15117
Reply With Quote  (Disabled)
Old Dec 26, 2011, 03:22 PM
Registered User
Joern's Avatar
Joined Dec 2011
23 Posts
Hi,

i had my first fpv flight with the cl-osd firmware on G-OSD II. It was fantastic. Thanks for the great work! We hat grey sky and it was cloudy - so it was difficult to read the upper line and the home arrow, because it was white text on a grey background. So my question. Can i change the color of different lines and of the home arrow from white to black? This would help a lot.

Regards
Joern
Joern is offline Find More Posts by Joern
Reply With Quote
Old Dec 26, 2011, 06:03 PM
Suspended Account
United States, FL, Maitland
Joined Apr 2011
2,109 Posts
no i dont think so but youbcan move stuff to the bottom in layout.h
chatch15117 is offline Find More Posts by chatch15117
Reply With Quote  (Disabled)
Old Dec 27, 2011, 04:30 AM
Registered User
Joined Sep 2011
45 Posts
Quote:
Originally Posted by Joern View Post
So my question. Can i change the color of different lines and of the home arrow from white to black? This would help a lot.
Because of the way E-OSD and G-OSD are designed and work it is not possible.
superjelli is offline Find More Posts by superjelli
Reply With Quote
Old Dec 27, 2011, 06:37 AM
Registered User
Joined Dec 2011
18 Posts
Success with update-Rate >1Hz?

Does anybody successfully use an update rate of 2Hz or more for E-OSD and GPS?. Do you see less latency than at 1Hz? (eg. for home arrow)? What is the highest rate you have successfully tried?

I tried 4Hz for OSD-Loop and GPS Globaltop PA6C GPS @9600 baud. I limited GPS-Messages to GGA and RMC so it used about 70% of Bandwidth @9600. Result: Sometimes very strange values are displayed (e.g. 110 satellites are tracked) - I guess it is transmit-errors. Has anybody else seen this behaviour?
after.burner is offline Find More Posts by after.burner
Reply With Quote
Old Dec 28, 2011, 05:28 AM
Registered User
Canberra, Australia
Joined Jan 2008
60 Posts
Quote:
Originally Posted by zonk_1976 View Post
Guys,
I recently bought a second hand GPS unit (SIRFIII) that had a default firmware locked to 19200bps. Since I wanted to use it with my e-osd, I had 2 possibilities :
1. Set the cl-osd code to use 19200bps
2. Change the GPS unit baud rate to 4800

Trying option 1, I faced the same problem related in post 588 by Davico : The cl-osd code obviously looses some caracters at that speed and displayed data is terribly inconsistent.
....
Hi Zonk,

My issue (588) turned out to be an actual bug with the initialisation of the AVR UART, it was fixed in r66. I have been running CL-OSD with my GPS at 38400 baud with no issues since then. Note that I am using the DIYD/APM code, rather than the NMEA code, though I'm pretty sure I tested NMEA at 38400 also.

Dave
davico is offline Find More Posts by davico
Reply With Quote
Old Dec 28, 2011, 10:58 PM
Registered User
United States, CA, Ventura
Joined Aug 2007
650 Posts
Not quite sure how to use the google code stuff, so I thought I'd post here just in case. I ordered a g-osdII from hk. Is there any way to implement an rpm sensor? I could use battery 1 as battery, battery 2 as rpm, and input 3 as rssi...

I also read earlier in the thread that the 3rd pot does nothing with the new firmware, is that still true?

This is an awesome project, I'm looking for ways to contribute too . Big thanks to all the authors!
MauiNate is online now Find More Posts by MauiNate
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 07:09 AM
MyFlyDream
erazotropa's Avatar
The Netherlands
Joined Jun 2010
414 Posts
Hi all, i have been out for a while.. are there any latest good fixes of the G-OSD firmware?
I have got my G-OSDII today, and want to flash it with the latest firmware + fixes..
erazotropa is offline Find More Posts by erazotropa
Reply With Quote
Old Dec 29, 2011, 07:41 AM
Registered User
schumixmd's Avatar
Moldova
Joined Jun 2010
750 Posts
what fixes do you need?
it still cannot predict your next turn
schumixmd is offline Find More Posts by schumixmd
RCG Plus Member
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Build Log Super OSD ($90): Open Source Graphic OSD: Vario, 6xADC, Games, Datalog, Dual Video tom66 FPV Equipment 1927 Apr 03, 2013 09:45 AM
Discussion Open Source Remote Control System (OSRC) Gizmoman31 Radios 152 Apr 24, 2012 06:01 PM
Discussion Open source OSD for FPV UFO_MAN FPV Talk 75 Sep 07, 2011 02:03 PM
Question Open Source Octo Design Available...Looking for someonw who can cut a copy for me... Schatham421 Multirotor Talk 14 Apr 12, 2011 05:22 PM