HobbyKing.com New Products Flash Sale
Reply
Thread Tools
Old Aug 04, 2012, 06:45 AM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
Mini-HowTo
Checking the KV of your Motor Using the Castle Data Logger

This should really help get the correct prop and the correct gearing on your Heli...
I put this in quotes because I pulled this from another post I made... Thanks for reading....

" You can use the Castle data log to find the "Running KV" of the Motor ... In the native gov set the HS 3 to 4000 RPM ( this is to get the motor to run at 100% ) you can also run in fixed endpoint and make sure you are running 100% in the data log. In Set RPM Gov the IDEA is to get the motor to run Flat out... clear the Data Log...then run the Heli with blades off or pinion disengaged so you can get the motor to run at 100% un loaded... Then on the graph viewer you can download the data from the esc.... change the gearing to 1 to 1 and then in the graph scroll over and you get the vertical line that shows voltage and motor RPM at that time ( ame Mouse position ) ... divide motor RPM by Voltage and you will get the KV of the motor and you can use this in the Castle link setup instead of the rated KV as this is the information you are feeding the Castle Link for the advisement part of the program..."
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Last edited by Clintstone; Sep 25, 2013 at 09:43 AM.
Reply With Quote
Sign up now
to remove ads between posts
Old Aug 06, 2012, 08:28 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
Try it... you may be surprised...
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Aug 07, 2012, 05:45 PM
Registered User
sandyem16's Avatar
Enid, OK
Joined Jun 2006
64 Posts
yep.. my 440 kv motor calculates to 478 kv.. With my Logo 600se and lowest gear 11t on 12s, its still over geared.. No wonder..
sandyem16 is offline Find More Posts by sandyem16
Reply With Quote
Old Aug 07, 2012, 07:51 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
This is a valuable setup tool...
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Aug 11, 2012, 06:56 AM
Registered User
miche's Avatar
Joined Oct 2008
473 Posts
Thanks..
miche is offline Find More Posts by miche
Reply With Quote
Old Aug 23, 2012, 08:54 AM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
We checked motors at IRCHA and folks were surprised to see how far off some ratings were....
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Sep 06, 2012, 11:39 AM
Registered User
Joined Nov 2007
35 Posts
Quote:
Originally Posted by Clintstone View Post
... In the native gov set the HS 3 to 4000 RPM ( this is to get the motor to run at 100% )
Is the 4000 rpm a "magic" number for all heli motors , ie do I use this set HS for all my motors with CC ESC's ?
teamlotus is online now Find More Posts by teamlotus
Reply With Quote
Old Sep 06, 2012, 02:21 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
Quote:
Originally Posted by teamlotus View Post
Is the 4000 rpm a "magic" number for all heli motors , ie do I use this set HS for all my motors with CC ESC's ?
No magic number the idea is to get the GOV to run the motor flat out at 100%. you will see the motor out put at 100%...

It is possible for a smaller Heli to have a HS of 4000 or greater so you need to make sure that the HS you enter is high enough to run at 100% you can see this in the graph so it should be easy to sort out.


The example of 4000 that I used was on a Heli GOV at 2000 HS around 95% in Set RPM mode... So this model could not get to 4000 RPM so it was running flat out at 100% ....
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Last edited by Clintstone; Sep 06, 2012 at 02:26 PM.
Reply With Quote
Old Sep 06, 2012, 02:23 PM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,006 Posts
Quote:
Originally Posted by teamlotus View Post
Is the 4000 rpm a "magic" number for all heli motors , ie do I use this set HS for all my motors with CC ESC's ?
The number has to be high enough so that the motor is running at 100% full throttle. Its possible that a very small helicopter would need to have that number higher.

.
RC Man is online now Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Sep 09, 2012, 02:30 PM
Registered User
United States, CT, Hartford
Joined Aug 2010
14 Posts
How about airplane set-ups

Will this work with just a full throttle run ( no prop) using a controller in airplane mode as well? auto or fixed end points?
rotomatt is offline Find More Posts by rotomatt
Reply With Quote
Old Sep 09, 2012, 04:08 PM
Registered User
Chicago 'burbs
Joined May 2006
1,683 Posts
Quote:
Originally Posted by rotomatt View Post
Will this work with just a full throttle run ( no prop) using a controller in airplane mode as well? auto or fixed end points?
Just plot the Power Out parameter too. It should be 100% at WOT. If it is, then yes you can calculate Kv with the method.
Alan Hahn is offline Find More Posts by Alan Hahn
Reply With Quote
Old Jan 07, 2014, 03:34 PM
Registered User
Joined Sep 2012
26 Posts
Good info! . I made the test with my new Align 730mx "850"kv , and a big surprice!!

Real kv -> 886kv

Good for governor setting!!

Can I use this parameter with safe in my SET RPM ?
Marcos Sallua is offline Find More Posts by Marcos Sallua
Reply With Quote
Old Jan 08, 2014, 04:40 AM
A man with too many toys
United States
Joined Feb 2001
17,006 Posts
Yes that’s the real number. The advertised number is just rounded off to look nice.
RC Man is online now Find More Posts by RC Man
Reply With Quote
Old Jan 08, 2014, 04:56 PM
Castle Support
Clintstone's Avatar
USA, GA, Statesboro
Joined Oct 2007
945 Posts
Quote:
Originally Posted by Marcos Sallua View Post
Good info! . I made the test with my new Align 730mx "850"kv , and a big surprice!!

Real kv -> 886kv

Good for governor setting!!

Can I use this parameter with safe in my SET RPM ?
That is what I recommend... this number can change some with timing but if you are testing with the setting you plan to run... then plug this number into the SET RPM KV Setting for the motor... This part is advisory to help get the best setup for your specific model and power system.
Clintstone is offline Find More Posts by Clintstone
Reply With Quote
Old Jan 08, 2014, 08:20 PM
Registered User
Joined Sep 2012
26 Posts
Thank you. the setup of the Governor SET RPM is correct in this moment

Now, Some time ago I found this video of Curtis Youngblood , he recommend change the lipo voltage to "Custom" and select 3.90 because the value is better average

What do you think about this ?




You can find this advice in 6:35 of the video

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=SDeCpckM9w8
Marcos Sallua is offline Find More Posts by Marcos Sallua
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Similar Threads
Category Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sold [CLOSED] - Jive ESC Data Logger - jLog2 Making your ESC that much better!! Wynn1427 Aircraft - Electric - Power Systems (FS/W) 5 Apr 04, 2012 11:24 AM
Careful! Firmware 3.0 screwed the data logger on my ICE 50 3Dmuse Castle Creations 8 Jan 04, 2010 09:16 PM
Question ICE Data Logger Questions FlyingW Castle Creations 11 Nov 12, 2009 11:15 AM
Discussion ICE 100 Data Logger WessCo Castle Creations 13 Oct 01, 2009 05:45 PM
Discussion Phoenix ICE esc data logger village_idiot Xtreme Power Systems 4 Aug 05, 2009 09:05 AM