| RCCars | Crack Roll | Flying Giants | RC Power | The E Zone | Lift Zone | Our Sponsors | |||||||||
|
|
||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Registered User
|
powitanie
Witam serdecznie członków RC Groups. Mam 53 lata i mieszkam w Krakowie a dokładniej w Nowej Hucie. Modelarstwem zajmuję się od zawsze aczkolwiek w czynnym uprawianiu tego hobby miałem 20 letnią przerwę. A teraz pojawiła się możliwość powrotu co też uczyniłem. Jestem emerytowanym podoficerem LWP, z wykształcenia technik RTV, ale moja wiedza z tej dziedziny zatrzymała się jakieś 15 lat temu. Nie przemawia do mnie technika cyfrowa i wymiana modułów zamiast pojedynczych elementów. Co do modelarstwa RC to moja dewiza brzmi "Latam Łodzią- pływam samolotem" tzn pasjonuję mnie wszelkiego rodzaju łodzie i amfibie latające. Obecnie buduję piękną amfibię RC-3 Seabee. I właściwie dzięki niej znalazłem się tutaj gdyż bardziej szczegółowych planów niż rys. 3D dostarczył mi Mirek J. Niestety z powodu braku cyfrowego aparatu zdjęć na razie nie zamieszczę, ale postaram się w najbliższym czasie to zrobić No i tyle o sobie na początek. Pozdrawiam Waldemar
Last edited by seabee1964; Feb 15, 2008 at 04:52 PM. |
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
Witam. Dobrze wiedziec ze jest ktos taki jak Ty. Trzeba bylo juz dawno dac znac i sie nie przejmowac az tak elektronika. W dzisiejszczych czasach to nie problem i wyszystko mozna kupic i zrobic to co potrzeba. Wlasnie ponizej zalozylem taki temat sam zobacz co ludzie robia. Ja sam sie tez ucze i robie za kilka dni zamieszcze kilka zdjec co i jak moza zrobic aby ulapszyc aparature. Pozdrawiam Ciebie i All na forum. (Z Mirkiem mam juz kontakt o kilku lat) moj adres hawranek1@tlen.pl
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
witam serdecznie. Tak szczerze mówiąc to wcale się nie przejmuję tym, że moja elektronika jest do tyłu ma to swoje zalety. Rozmawiałem z e wspólczesnym elektronikiem na temat aparatór do sterowania i on stwierdził że część cyfrowa dla niego to pestka natomiast część w.cz to czarna magia. Dla mnie natomiast i jedno i drugie nie stanowi zbyt wielkiego problemu oczywiście na elementach dyskretnych. Przekonałem się że można zrobić zarówno koder jak i dekoder proporcjonalny bez US. Ale nie otym chciałem pisac . Jak Ci zapewne wiadomo buduję amfibię REPUBLIC RC-3 SEABEE. Planów szukałem około 10 lat aż dopiero o Mirka dostałem dość dokładne rysunki i od jeszcze jednego kolegi z polski . I wtym momencie mogłem zacząć budowę .Obecnie mam już szkielet kadłuba usterzenie , mech podwozia z elktronoką (bo jest podnoszone0 orac częściowo napęd. Chcę zastosować elktryczny i tu mam problem niewiem jak zmierzyć ilość obrotów silnika i jakie dobrać śmigło a ma być pchające.I w tym miejscu prosiłbym o kilka wskazówek jak to zrobić . pozdrawiam waldemar
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
Witam sedecznie Waldku.Masz racje elektronika podstawy sie nie zmienily tylko wyglad elementow i sposob ich przeznaczenia. Ja z Mirkiem mam dobry kontakt. Napisz cos wiecej na temat swojego modelu. Przewidujesz naped elektryczny wiec nie ma znaczenia czy to smiglo pchajace czy ciagnace poprostu zmieniasz tylko koncowki zasilania. To jest zaleta napedu elektrycznego. A to ma byc silnik 3F??. Z doborem smigla to moze trzeba poczekac az skaczysz calosc i wtedy metoda praktyczna. Silniki 3F(bezszczotkowe) maja wieksza moc od silnikow szczotkowych. Masz szerokie pole dzialania. Masz foto tego modelu to daj je na forum szybciej moza ocenic co mu bedzie potrzeba. Jak bedziesz cos potrzebowal to masz moj adres zawsze pomoge mam kilka gotowych rozwiazan. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
dzięki serdeczne za szybką odpowiedź. Faktycznie chyba lepiej jak zacznę do Ciebie pisać na normalną pocztę gdyż tutaj to nie wiem wszystkiego jak się tym posługiwać jak dodać np.zdjęcie itp. Także napisze na zwykła skrzynkę. Waldemar
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Witam. Pozwole sobie zamiescic ostatnie zdjecie jakie to dostalem od Waldemara jego modelu. Projekt ciekawy ale model jeszcze bardziej sami zobaczcie jak on wyglada. Waldemar obiecuje ze jak tylko znajdzie czas to model zostanie skaczony. Pozdrawiam.
|
|
|