Thread: Discussion Hitec Magnetic RPM Sensor
View Single Post
Old Oct 26, 2012, 07:29 PM
A.T. is offline
Find More Posts by A.T.
Registered User
Joined Aug 2002
5,811 Posts
Quote:
Originally Posted by jsipprell View Post
I'm having trouble getting any good numbers back from a hitec magnetic rpm sensor installed on an OS 46AX. It constantly reads mostly 0 and sometimes thousands.
Does anyone have any images of how it should look? The picture that comes with the instructions is practically useless.
Thanks, Jesse
Common problems are distance and/or magnet the wrong way around, please refer to:
. Hitec RCD AFHSS Telemetry - Instruction Sheets & Pictorial User Guides
extract
"4.HTS-MRPM Magnetic RPM Sensor: Each magnet has a X mark to identify polarity.
Make sure the X mark faces out, otherwise the sensor cannot detect the magnet.
Ensure distance between magnet and the sensor is less than 1 mm for best performance.
Three magnets supplied, but Use only one magnet on each application.
Acro - Sensor has been positioned to read a factory installed ignition magnet, at least one report using an OS GT55.
Heli - "if you have an iPhone, there is an app called copter calc, that does the tail rpm as well
as motor/main ratios etc. So put the mag on the motor, and the calculator will tell you the rest"

1. Photos of HTS-MRPM & Hitec HTS-TEMP - Magnetic RPM sensor & Temperature Sensor mounted on a large scale model
2. Photos of another HTS_MRPM Magnetic sensor installation

ex Hitec USA Support Forum Sticky:
Aurora 9, AFHSS Spectra Modules, Optima Transceivers, Minima Receivers
& Telemetry
- FAQ & Undocumented Features
- Mixes, Setups, Tips. {Individual Links often updated}


Alan T.
Alan's Hobby, Model & RC FAQ Web Links
A.T. is offline Find More Posts by A.T.
Last edited by A.T.; Oct 29, 2012 at 03:59 AM. Reason: add photo.
Reply With Quote