View Full Version : Discussion Pzl-11
Mirek J.
Jan 25, 2008, 01:31 PM
Witam niedawno wspominalem o koledze - Marek Lusiak na "dalekim Zachodzie " ktory rozpoczol budowe modelu PZL-11 i z obiecalem zdjecia , a wiec oto kilka zdjec .
Mirek J.
Jan 25, 2008, 01:58 PM
Ciag dalszy budowy .....
Janusz
Jan 26, 2008, 10:16 AM
Witam all. Mirku napisz z jakich planow korzysta kolega Marek i jaki naped zamierza zamontowac. Podaj rowniez wymiary tak ze zdjec to moana sie domyslec. I interesuje mnie szczegolnie wycinanie poszczegolnych detali czy to robione jest recznie. Widac po wyposazeniu ze to bedzie werna kopia. Z niecierpliwoscia czekam na natepne foto. Pozdrewiam i zycze powodzenia koledze Markowi.
Mirek J.
Mar 02, 2008, 01:53 PM
Witam ,,,po krotkiej przerwie jestem spowrotem aby umiescic i pokazac kolegi nowe wyczyny przy budowie modelu PZL-11
Mirek J.
Mar 02, 2008, 02:32 PM
.nastepna czesc zdjec --- och jest duzo !!!!!!!!!
Mirek J.
Mar 02, 2008, 07:03 PM
...i prace przy podwoziu rozpoczete ..
Janusz
Mar 03, 2008, 03:55 PM
Witam. Bardzo piekna dokumentacja fotograficzna. Widac ogrom pracy nad modelem i w tak krotkim czasie. Zycze sukcesow. Pozdrawiam.
Mark LYS
Mar 09, 2008, 12:45 AM
Janusz!!!
A Twoją zasługą bedzie elektronika w ty samolocie :)
Sorki że tak długo czekasz na odpowiedz ,ale ,no ,wiesz,chroniczny brak czasu :o
Marek
Mark LYS
Mar 09, 2008, 01:25 AM
Powyższe zdjęcia przedstawiają oczywiście etap powstawania osłony silnika.
Do dzisiajszego dnia wszystkie zdjęcia są przedstawiane nieregularnie.
Gdy ukonczę budowę osłony ,postaram się powtórzyć zdjęcia z jej budowy w sposób chronologiczny,opisując zdjecia tak aby zainteresowany modelarz bez trudu mógł powtórzyć to co ja zrobilem, a myslę ,że jest to latwa i w miarę tania metoda :p
Marek
Janusz
Mar 09, 2008, 03:35 AM
Witam. Marku dziekuje za ten zaszczyt. Napisz chociaz co przewidujesz w tym modelu jaka elektronike?. Mozliwe ze w platach do napedu lotek zastosujesz serwa moga to byc mini tylko trzeba sie zastanowic czy one wytrzymaja mechanicznie. Jak widze to jest dosc duzy model. Poszukam cos najego temat i przemysle co mozna w niego wlozyc. Naped do niego to zapewne silnik 3F i to dosc zdrowyplus do tego zasilanie LiPo. Masz jeszcze troche czasu wiec jeszce sprawa roznego rodzaju dojsc do miejsc w ktorych bedzie montowana czesc mechaniczna. Dobrze ze jeszcze nie ma poszycia. Pozdrawiam.
Mark LYS
Mar 09, 2008, 11:15 PM
Właśnie tak!Planuję mechanizmy wykonawcze w skrzydłach.Miejsca na elektronikę jest sporo,a model jest tak zaplanowany ,że nawet z pokryciem jest dobry dostep do "wszystkiego"
Na dzień dzisiejszy mam kilka fotek,jak mi się uda to wkleję je.
Janusz! Na następną sobotę ostrzę się na SKYP-a.Musimy pogwarzyć ujednolicając poglądy.Mój piestk dał sobie spokój z kablami-dziś pożarł mi kamerkę :eek: :mad:
Mark LYS
Mar 09, 2008, 11:45 PM
Ta pierwsza fotka ;to kładę warstwę bonda na kopyto osłony silnika
Mark LYS
Mar 10, 2008, 12:08 AM
I następne z wykończeniem podwozia
Sorki ,ze zdjecia nie sią po kolei,ale ja układałem je kolejno :confused:
Mark LYS
Mar 10, 2008, 12:41 AM
Jeszcze raz chciałbym pokazać jak wykonalem wzorniki do;
-podtrzymywania kadłuba podczas montarzu
-ukladania skrzydla
Jest to bardzo ważne podczas budowy tego samolotu-SPRAWDZONE!!!
Wzornik do skrzydła jest budowany bardzo solidnie aby kąty załamań były jak najbardziej dokladne,a skrzydlo nie zwichrowane
Pozdrawiam
Marek
Janusz
Mar 10, 2008, 06:35 PM
Witam. Wykonujesz kawal dobrej pracy. Ta dokumetacja to fotograficzna to dobra nauka dla adeptow modelowania. Zwlaszcza przemyslania co to usytuowania elektroniki i innych mechanizmow. O a ten Twoj pomocnik na foto to najlepszy inspektor lotniczy, to co nie ma wyjsc poza biuro to zje albo abys nie sprzedal informacji to kable i kamere pogryzie :) . Pozdrawiam.
Mark LYS
Mar 16, 2008, 11:45 PM
po wykonaniu oslony silnika tak to wyglada.
Janusz
Mar 20, 2008, 04:09 PM
Witam, widze ze model gotow bedzie juz niedlugo do lotow. Nawet juz ma miejsce zapewnione. Jako ze to to cos nowego to garaz juz jest dla niego a auto na zewnatrz. Powaznie, prace postepuja w dobym tempie Mark masz zaciecie nie mozliwe. Widac ze kibicowanie przy budowie modeli sprzyja. Mirek z Toba juz dobrze opracowaliscie plan budowy. Ja tylko moge wspomoc piszac tu. Szkoda ze Marek jest tak daleko. Pozdrawiam.
Mark LYS
Apr 02, 2008, 10:25 PM
Janusz!
Janusz wspomniał o mnie wiec się odezwę :D (buduję P11c)
Obecnie jestem na etapie kupna RADIA.Podpowiedz mi jakie radio muszę mieć aby można było wzbić się w powietrze bez obaw.
Chodzi mi o dane techniczne ,bo tutaj jest tego skolko ugodno. :)
Może ktoś podpowie jaka moc silnika(oczywiśćie bezszczotkowy)powinienem zastosować(jak to obliczyć)
Orientacyjny ciężar z wszystkim będzie nie większy jak 1 1/2 kg(poltora kilo),
rozpietość -1m,30cm
ps
Janusz,w niedzielę wieczorem (19,21)Twojego czasu bedę na SKYP-ie
janekp
Apr 20, 2008, 12:18 AM
Mark
Te 1.5 kg to waga modelu gotowego do lotu czy pustego bez wyposazenia?
Do sportowego latania z akrobacja powinno wystarczyc 80-100W na 1 lb.
1.5 kg czyli ok. 3.3lb to wychodzi ze 300-400W silnik powinien wystarczyc.
Jaki silnik to zalezy od tego jakie akumlatory chcesz uzyc i jakie smiglo.
Co do radia to ja latam na Spektrum DX7 i bardzo sobie go chwale.
Polecam 2.4GHz czy to Futaba, JR czy Spektrum.
Jakich planow P11 uzywasz?
Janusz
Janusz
Apr 20, 2008, 02:05 PM
Witam.Jak milo widziec imiennika na forum. Dobrze Janusz napisales co do wagi i doboru silnika zwlaszcza ze to model mysliwca. Czytalem ze to dosc kaprysny model w lataniu wiec mocniejszy silnik nawet nie zaszkodzi. Mark tylko musi zakupic odpowiednia aparature oczywiscie z mikserami tak wlasnie rozmawialismy na Skype. Mozliwosci u siebie ma duze ja proponowalem cos na 72MHz ale to juz on sam zadecyduje. Chociaz tak aby miala z 6 kanalow. Widze ze tez sie dobrze orientujesz w doborze elektroniki wiec pomoc Mark juz zapewniona. Napisz skad jestes. Pozdrawiam.
Mark LYS
Apr 27, 2008, 02:45 PM
Janusz!
Dzieki za informacje ,3.3 lb to przypuszczalny ciężar całego samolotu.
Jezeli kupię silnik ok.400w to jake śmiglo i jaki akumulator proponujesz?!
Bliższych informacji o planach z ktorych wykonuję P11-kę, da Tobie Mirek(mam je od niego)
Pozdrowka
leda_g
Apr 28, 2008, 05:53 PM
Piękna robota ten PZL P-11 i bardzo pouczająca lektura zdjęć.
Z ciekawością czekam na dalszy ciąg i gotowy model w locie.
Szkoda że to nie bliżej, chętnie bym go zobaczył na żywo. Jak oglądam te zdjęcia to aż chcę mi się kończyć moją P-11
Mirek J.
Nov 22, 2008, 09:21 PM
Witam kolegow ,,jak obiecalem oto najnowsze zdjecia Mistrza Marka w pelnym
oczekiwaniu na ten dzien,,,,,, no tak , niedlugo kolana beda cie trzesly !!!!.
Pozdrowienia dla Wszystkich .. Mirek .
Janusz
Nov 23, 2008, 06:44 AM
Witam. Model sie prezentuje swietnie. Poszycie calosci to juz tylko kosmetyka i odpowiednie malowanie w barwach pulku lotniczego ........???? zalezy od upodobania. Mark stanowi przyklad do nasladowania a zwlaszcza to ze pomimo problemow zyciowych jak przeprowadzka i katastrofa modelu pokazal na co go stac. Ja juz mu skladam gratulacje. Teraz czekam na film z pierwszego lotu PZL-11 bez korekty i retuszu. Dlatego chce to zobaczyc gdyz czytalem o tym modelu ze jest dosc niestabilny w locie. Bdzie to lekcja dla wszystkich co robia albo juz koncza budowe tego modelu. Slowa Mirka to swietnie oddana scenka rodzajowa z oblatania""niedlugo kolana beda cie trzesly !!!!."" Ja to kiedys przezylem :eek: :mad: bardziej jak kolana ale to gabinet tego lekarza :cool: . Pozdrawiam.
Mark LYS
Jan 11, 2009, 02:58 PM
jest to cd budowy modelu
Mirek J.
Jan 11, 2009, 03:35 PM
Witaj Marek ... widze ze cos sie dzieje w dalszym ciagu , ladnie , teraz tylko pomyslec nad budowa makiety silnika aby to elektryczne cudo zaslonic i bedzie pieknie , podrzuce meila z takim projektem a Ty sobie wybierzesz metode jak zastosujesz . Pamietak swego czasu mialem kontakt z gosciem ( rodak ) z Australji ktory powaznie myslal o budowie PZL-11c w skali 1:1.25 ( okolo 75 % orginalu ) ale nie wiem co sie stalo , musze popatrzec na forum w Australji ,moze dowiem sie co z projektem , wiem o tym poniewaz sam organizowalem dokumentacje dla niego w tym celu .
Powodzenia ............. Mirek
Mark LYS
Jan 11, 2009, 05:47 PM
Na dzi
Mark LYS
Jan 11, 2009, 05:50 PM
Sorki za te dziwne literki ale moj camp ma to do siebie gdy chce wpisywac jezyczki,tak wiec nie bede tego robil
Mark LYS
Jan 11, 2009, 06:09 PM
ciag dalszy
Mark LYS
Jan 11, 2009, 06:37 PM
ciag dalszy
Mirek J.
Jan 15, 2009, 05:53 PM
Witam ,, Marek dzieki za zdjecia ,,duzy skok do przodu , jak bedziesz mial juz wszystko wyregulowane i sprawdzone bedziemy gluwkowac na odpowiednim pokryciem , oczywiscie ja sie patrze a Ty kleisz .
Powodzenia i przyjemnego dlubania ........... Mirek
Mark LYS
Jan 18, 2009, 05:49 PM
Korpus silnika jako oslona silnika istniejacego
Mark LYS
Feb 18, 2009, 12:49 AM
cd preparowania oslony silnika.
Mark LYS
Feb 18, 2009, 12:52 AM
Mirek !!!
Czekam z nieukrywalna niecierplowoscia na konektorki elektryczne, :o bo bez nich to ani rusz :D :D :D
Mirek J.
Feb 18, 2009, 05:40 PM
:cool: Ha!! Ha !! oj se czeko a se doczeko ( czekaj ,czekaj a sie doczekasz ) nieplanowany wyjazd zmienil czas wyslania przesylki .
Przyjemnego dlubania .....Mirek J
Mark LYS
Jul 26, 2009, 11:10 PM
Cos z elektryki w P11ce
Mark LYS
Jul 26, 2009, 11:40 PM
Cos z elektryki w P11ce
Mark LYS
Jul 26, 2009, 11:46 PM
elektryka P11c
Mark LYS
Jul 26, 2009, 11:56 PM
Cos z elektryki w P11ce
Mirek J.
Aug 02, 2009, 08:25 AM
A oto kilka ostatnich zdjec........
Mark LYS
Aug 09, 2009, 01:15 AM
To juz tylko elektryczne "niuansy"
Mark LYS
Aug 09, 2009, 01:38 AM
Dalsze prace nad silnikiem
Mark LYS
Aug 09, 2009, 05:18 PM
I jeszcze raz silnik i cylindry
Mirek J.
Aug 10, 2009, 06:04 PM
Witaj Marek ,,, no tak podpowiedziec i uczen wykonuje ladniejsze modele,
brawo Marek ,,makieta silnika wyglada wspaniale .
Mirek .
vBulletin® Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.