View Full Version : Discussion Jak po polsku to po polsku
ROH
Oct 14, 2006, 10:23 AM
Kiedyś wspomniał mi kolega z Niemiec o takiej rozmowie na niemieckim forum modelarskim .
Problem postawiony został tak : jak to jest ,ze w Niemczech mieszka tak wielu ludzi z całego świata (rezydenci,emigranci) a na lotniskach modelarskich praktycznie ich nie widać . Dla czego ?
Co ma to wspolnego z tym forum? Chyba to ,że tak wielu Polaków rozjechało sie po świecie przez ostatnie 30 lat a nie widać ich w nadmiarze na forach modelarskich (modelarstwo lotnicze).Może jest to spowodowane dogłębnym zniechęceniem w relacjach z "krajowymi" a może po prostu nie wiedzą jak tu trafić ? Powinniśmy to zmienić . Zwłaszcza ,ze modelarstwo w Polsce zmieniło się i to bardzo.I to bardzo dobrze!
Nie jest moją intencją rozpoczynanie jałowej dyskusji. Raczej mam na myśli pozbieranie -ilu jest to możliwe- modelarzy polskiego pochodzenia zainteresowanych budową modeli polskich szybowców i samolotów.Także mam na myśli pokazanie naszych konstrukcji szerszemu gronu modelarzy.
Jest się z czym pokazać jeśli mówimy o unikatowości modeli . Miło czytać nick "SZD 16".Był taki model szybowca w Polsce.
Przecież wielu z nas w Polsce może udostępnić rysunki rodzimych konstrukcji lotniczych kolegom z zagranicy budujących egzotyczne dla nich "ptaki".
Baca
Oct 16, 2006, 05:00 AM
No moze nareszcie cos sie ruszy . Na poczatek kilka zdjec polskich skrzydel z Australii .
ROH
Oct 16, 2006, 10:43 AM
No moze nareszcie cos sie ruszy . Na poczatek kilka zdjec polskich skrzydel z Australii .
Na pewno pomogę w zdobyciu rysunków polskich szybowców bo akurat ta dziedzina jest mi bliska .
PatrykU
Oct 29, 2006, 05:27 AM
Cześć
Mieszkam w Adelaidzie, masz jakieś plany fajnego szybowca z lotkami do około 2m rozpiętości ?
ROH
Oct 29, 2006, 06:50 AM
Model 2m i szybowiec? Semi scale?
Ten rozmiar i semi scale nie mają sensu. Powodów jest wiele - głównie aerodynamiczne . Natomiast model szybowca typu popularnego//sportowego to przecież jest tego naprawdę wiele. Sprecyzuj swoje oczekiwania-poszukiwania.
Szymon Bartus
Dec 16, 2006, 02:39 PM
Powinniśmy to zmienić . Zwłaszcza ,ze modelarstwo w Polsce zmieniło się i to bardzo.I to bardzo dobrze!
Moim zdaniem powinniśmy. Byłbym bliższy stwierdzeniu, że modelarstwo w Polsce się zmienia, na lepsze naturalnie :) Zmienia się w sensie doganiania krajów lepiej modlearsko rozwiniętych.
Także mam na myśli pokazanie naszych konstrukcji szerszemu gronu modelarzy.
Jest się z czym pokazać jeśli mówimy o unikatowości modeli . Miło czytać nick "SZD 16".Był taki model szybowca w Polsce.
Czytając to pomyślałem o wątku Artura Wernera budującego Bociana w skali 1:6: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=154749 Zdecydowanie fajnie jest czytać o makietach polskich samolotów/szybowców!
Przy okazji napiszę, że dwa znane w USA magazyny: Quiet Flyer oraz 3D Flyer miały w swoich listopadowych numerach duże reportaże na temat pełnowymiarowej Diany 2 (QF) oraz MDM Foxa (3D Flyer).
Mirek J.
Aug 12, 2007, 12:42 PM
Witam brac modelarska --- Patryk - pytasz sie o plany modelu okolo 2m . a zapomniales ze masz plany "pod nosem " ,,,, SWIFT # 602 ....plany $ 33.00 + kabinka $ 27.50 . Plany bardzo dobre , sam jestem wlascicielem tych planow tylko ze jeszcze musialem zabulic dodatkowo $ 25 za przesylke .
Przyjemnych lotow ........ Mirek J.
Ps. w zalaczniku model Swift w wersji kartonowej , wiem kilka osob wykonalo bobre plany wykonawcze na podstawie tej wersji ,,, och ! przynajmniej dokladne przekroje kadluba .
Mirek J.
Aug 12, 2007, 12:59 PM
[QUOTE=Szymon Bartus]Moim zdaniem powinniśmy. Byłbym bliższy stwierdzeniu, że modelarstwo w Polsce się zmienia, na lepsze naturalnie :) Zmienia się w sensie doganiania krajów lepiej modlearsko rozwiniętych.
Szymon z Krakowa -- Szymon , mysle ze powinnes przestudiowa wyniki modelarskich konkurencji na calym Swiecie zanim wyrazisz taka opinie Polskiemu modelarstwu , nasi momdelarze na kazdym kroku zdobywaj najwysze nagrody , to ze duzo czasu uplynelo zanim wszyscy mieli mozliwosc dokonania zakuku aparatury do zdalnego kierowania , dobrego silnika itp. do wcale nie znaczy ze Polskie modelarstwo bylo i jest zacofane . Sam osobiscie ogladalem Mistrzostwa Swiata w Nowym Jorku jak Ostrowski wszystkim po tylkach dal i jako ciekawostke moge dodc tutaj ze jedno z najbardziej prestizowych muzeum w Ameryce Polnocnej oferowalo bardzo duzo $$$$$$ za model P-38 ktore powrocilo do Polski . Opine takie publikowane na tym forum i innych wlasnie zniecheca modelarzy do wspolnej wspolpracy . Wiec Szymon ,,,badz kolego modelarzem i staraj sie podnies na duchu nasze modelarstwo a nie zucaj ceglami w nasze okno itp.
Przyjemnych lotow ........ Mirek J.
Janusz
Aug 14, 2007, 08:09 AM
Witam. Szymon Bartus napisal "Powinniśmy to zmienić . Zwłaszcza ,ze modelarstwo w Polsce zmieniło się i to bardzo.I to bardzo dobrze!", Dodam cos do tego co napiasl Mirek J. modelarstwo zawsze stalo u nas na wysokim poziomie nawet w latach ubieglych. Wszystko zalezy od nas samych od naszych zdolnosci i upartosci dazenia do celu. Zobacz strony w necie .pl sam w nich siedze. Oczywiscie popieram Ciebie Szymon w stwierdzeniu ze powinno sie zmienic na lepsze i tak jest zawsze cos nowego ukazuje sie w swiecie modelarskim. Pozdrawiam.
tomu
Dec 07, 2007, 06:43 PM
Cześć, Tomek z Doniecka na Ukrainie nisko sie kłania szanownemu towarzystwu.
Zgadzam się z kolegami że modelarstwo trzeba wspierać nasze rodzime,
aby stało sie popularne ( chociaż już nie jest źle ) i trafiło pod strzechy.
Wielu wraca do starej " miłości " z młodych lat - maja już rodziny dzieci
poukładane życie i wreszcie przychodzi ten moment, kiedy znalazł się czas środki i sie wraca i uczy dzieci. Moje pomagały zrobić to ( 15 lat przerwy miałem )
http://www.donbasscom.home.pl/images/su37/su371.jpg
http://www.donbasscom.home.pl/images/su37/su372.jpg
http://www.donbasscom.home.pl/images/su37/su373.jpg
http://www.donbasscom.home.pl/images/su37/su374.jpg
Pozdrawiam
link do tego forum wrzucę na swoja stronę aby się nas więcej tutaj spotykało.
www.donbasscom.home.pl (http://www.donbasscom.home.pl )
vBulletin® Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.